VABILO na intenzivni trening za izvajalce Žive knjižnice


Vabimo vas na 4-dnevni intenzivni trening za izvajalce Žive knjižnice, ki bo potekal od 4. do 7. decembra 2014 v Hostlu Pekarna (Ob železnici 16, 2000 Maribor) v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in Slovenske filantropije – Združenja za promocijo prostovoljstva. Rok prijave: 14.11.2014!


Živa knjižnica je posebna inovativna metoda, ki skozi aktivni dialog ozavešča in izobražuje o človeških vrednotah in človekovih pravicah, spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi, prav tako pa doprinaša k razvoju prostovoljstva v organizacijah in lokalnih okoljih. Metodo Žive knjižnice je razvila danska mladinska nevladna organizacija Ustavi nasilje (Foreningen Stop Volden) leta 2000, od takrat pa se je metoda prenesla v mnoge države na svetu (trenutno se izvaja v ca. 60 državah).

 

Trening je namenjen vsem organizacijam in posameznikom, ki:
- se želijo seznaniti z metodo Žive knjižnice in jo vključiti med svoje aktivnosti,
- želijo izboljšati izvajanje metode Žive knjižnice,
- iščejo način, metodo za vzpostavitev prostovoljstva v organizaciji,
- iščejo način, metodo za vzpostavitev aktivnosti, ki obravnavajo teme, povezane s človekovimi pravicami, predsodki, stereotipi.

 

Na treningu vam bomo skozi teorijo in prakso predstavili celoten koncept metode Žive knjižnice. Če vas zanima, iz kakšnih koščkov je sestavljena Živa knjižnica in kakšni so njeni koščki, ko so zloženi v sestavljanko, vas vabimo, da se odzovete našemu vabilu in do 14. novembra 2014 izpolnite prijavnico ter jo posredujete na elektronski naslov marja.gucek@mkc.si.

 

Nekaj mnenj udeležencev, bralcev in bralk, o preteklih Živih knjižnicah v Mariboru:
»Zelo pohvalno, saj gre za zelo poučen projekt.«
»Super, vse pohvale, še več takšnih dogodkov. Izplačalo se je pripeljati 70 km.«
»Bilo je super in mislim, da bi bilo potrebnih več Živih knjižnic po različnih krajih v Sloveniji.«
»Presenetile so me zelo osebne zgodbe knjig.«

 

Dodatne informacije o treningu in sami metodi lahko pridobite pri kontaktni osebi Mladinskega kulturnega centra Maribor, Marji Guček, tel. 02 25 003 22 (od ponedeljka do petka od 8.00 do 16.00) ali po elektronski pošti na marja.gucek@mkc.si.