Koncert: Future Islands + Celebration

9. oktober 2014|Novice|Aktualno

//sintpop, elektronika// nedelja 12. oktober 2014 ob 21h, Kino Šiška, Ljubljana


Baltimorska post-wave posadka Future Islands se drugič vrača na našo grudo. Še več, spomladi so se povrnili z novopečeno ploščo Singles, s katero so presedlali k znameniti londonski “nevtralki” 4AD. Z uvodnim, okužljivim singlom Seasons (Waiting On You) so se pojavili v Lettermanovi oddaji, z edinstvenim in fascinantnim nastopom (zlasti na račun frontmana Sama) so poželi veliko pozornosti ter na YouTubu pritegnili že več kot dva milijona ogledov.
Če se želite vedno znova vračati v preroško leto 1984 (točno tri dekade vzvratno!), po novem ne potrebujete nujno slavne Orwellove bukve, marveč bodo čisto dovolj že »uležani« zvoki ameriške zasedbe Future Islands. Retro-futurizem je le malokdaj zvenel tako predirljivo kot v rokah teh treh možakarjev iz Marylanda, ki se resda močno oplajajo ob zapuščini 80-ih, hkrati pa so tovrsten (sintetizatorski) pop razbremenili plehkosti in brezkrvnosti. Če kaj ne moremo očitati tej skupini, je to zagotovo mlačnost. In čeprav so pesmi neredko mračno obarvane, sta vseskozi prisotna energičnost in izjemen žar, ki ju mnogi pogrešamo v zabavni glasbi. Ja, predvsem strast je tista, ki naredi Future Islands drugačne, saj se praktično ob vsakem taktu čuti predanost in vero v svoje početje, kar je še posebej opazno na doživetih, čustvenih živih nastopih. »Ako nisi najbolj izviren, bodi toliko bolj srčen,« bi lahko bil moto osemletnega benda, s katerim si je nemara odprl vrata tudi pri cenjeni angleški indie-založbi 4AD, koder so parkirali najnovejši album Singles. Dotični šteje med žlahtnejše letošnje glasbene pridelke, vendar običajno ne učinkuje ravno hipoma.

Zasedba:
Samuel T. Herring – glas
J. Gerrit Welmers – sintetizator, programiranje
William Cashion – bas
Michael Lowry – bobni (samo na turneji)

Asociacije:
New Order, Bowie, FYC, a-ha, Ultravox, OMD, Cocteau Twins

Albumi::
Wave Like Home (2008)
In Evening Air (2010)
On The Water (2011)
Singles (2014)

Splet

Video


Predskupina:

CELEBRATION
(Baltimore, ZDA)
Celebration so someščani Future Islands (ti so jih lastnoročno nastavili za predskupino) in letos slavijo desetletnico ostoja. Trdno jedro skupine tvorijo pevka Katrina, multiinštrumentalist Sean ter bobnar David, drugi člani so bolj prehodnega značaja. Zasedba zvočno kalibrira in “celebrira” razgiban, živahen psihedelični alter-pop, ki so ga doslej utelesili na štirih dolgometražcih – zadnji Albumin je izšel pred dobrim mesecem. Imajo pa Celebration očitno dobre veze tudi z različnimi bendi, saj so doslej uspešno paktirali že s (pričakovano) Future Islands, TV On The Radio, UNKLE in celo Scarlett Johansson. Mi pa imamo še razlog več za praznovanje oktobra.

Albumi:
Albumin (2014)
Hello Paradise – Electric Tarot (2011)
The Modern Tribe (2007)
Celebration (2005)

Splet

Video


Predprodaja:

· Vstopnica: 13€ v predprodaji / 17€ na dan koncerta.

· Info Škuc (Stari trg 21, LJ), odprto vsak delovni dan med 12:00 in 18:00.
Škuc Metelkova (Metelkova 6, LJ) odprto od pon. do pet. od 09:00 do 14:00.

· Prodajna mesta sistema Eventim Si: Hiše vstopnic (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Hiša Športa Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje,); klicni center: 1977 in 01 420 5000 Pooblaščena prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, (K) kiosk, Kompas, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M holidays, KC Svet Knjige, Palma Travel Agency in Alpetour. Spletni nakup
 

Povezane vsebine

Novice - ŠKUC napovednik!

2.10.2014Razstave, koncerti, Škucove packarije..