Izjava o zavrnitvi sodelovanja s Klubom K4

5. september 2013|Novice|Aktualno|Parti novice

Spodaj podpisani kolektivi, ki jih sestavljamo DJ-ji, organizatorji in glasbeni ustvarjalci, želimo s to izjavo opozoriti na ponavljajoče se težave pomembnega dela urbane kulture v Ljubljani - Kluba K4. Obljube o avtonomiji in transparentnosti novega vodstva niso dovolj.


Klub brez sprememb statuta in akta o ustanovitvi ostaja lahka tarča interesov ŠOU in preostalih delov Zavoda K6/4, kar je ponovno pokazal pomladni fiasko z dvakratnim predčasnim zaprtjem kluba.

“Štirka” nikoli ni bila zgolj običajna diskoteka, temveč središče inovativnih glasbenih, vizualnih in drugih umetniških praks. Bogato zgodovino kluba so definirali iznajdljivost, osvobajanje, DIY-kolektivizem in boj za javni prostor. Ta boj tudi danes ni končan, saj je odvisnost Kluba K4 od ŠOU ter položaja znotraj Zavoda K6/4 v zadnjih letih ustvarila več razhodov, katerih posledice so bili podhranjen in kratkoročen program, slab obisk in nezavidljivo finančno stanje, ki to odvisnost še poglablja.

Naj spomnimo, da je Klub K4 s sodelavci v zadnjih desetih letih poskrbel za izjemno število glasbenih in intermedijskih dogodkov, ki so bili v večini sezon odlično obiskani, pozitivno ocenjeni s strani strokovne javnosti, pripomogli pa so tudi k razvejani elektronski glasbeni sceni na Slovenskem. Žal se je trend ustvarjalnosti in obiskanosti razen redkih izjem v zadnjih letih krepko poslabšal. Srž problemov in razlog odhodov že od leta 2010 leži v neizpolnjevanju zahtev po večji avtonomiji, transparentnosti in finančni neodvisnosti znotraj Zavoda in posledično s strani ŠOU. Slednje bi omogočilo stabilnost za kakovosten program, ki bi bil lahko vzdržen.

Vrhunec nerazumevanja delovanja in poslanstva Kluba K4 s strani ŠOU je nastopil z grobo prekinitvijo klubske sezone 2012/13 in dvakratnim predčasnim zaprtjem kluba kmalu po februarskem prevzemu Zavoda K6/4 s strani študentske poslanske skupine Povezani. Poleg proceduralnih nepravilnostih pri imenovanju članov sveta zavoda, izbire kandidata z občutno slabšo vizijo za mesto direktorja zavoda in klientelizmu novega vodstva kluba, je največji udarec klub doživel z novim, “razširjenim” spomladanskim programom, ki je bil po dveh mesecih zaradi izjemno slabih rezultatov skupaj s takratnim vodjo programa predčasno ukinjen.

Poletni oddih je po grenki pomladni izkušnji novega direktorja zavoda in dela ekip, ki so sodelovale z nekdanjim programskim vodjo Milanom Gregornom, vzbujal upanje po prepoznanju potreb Kluba K4 in uresničitvi vsaj dela pozivov peticije, naslovljene na ŠOU v Ljubljani, ki jo je ob pomladnem zaprtju kluba podpisalo več kot tri tisoč ljudi. Kandidatka za vodjo kluba in nekdanja kandidatka za direktorja Zavoda K6/4, Zala Vidali, je prevzem vodenja kluba pogojevala s spremembo akta o ustanovitvi Zavoda K6/4 in spremembo statuta, ki bi vsaj delno vnesla zagotovila o avtonomnem delovanju kluba in spremembe, ki bi omejile politični vpliv na njegovo delovanje in kadrovanje. Žal je bil za vodjo izbran drug kandidat, direktor Zavoda pa je za časnik Delo dejal, da naj bi od predlaganih sprememb “nekatere v prihodnosti upošteval”, obenem pa se mu ideja o avtonomiji zdi nevarna, saj naj bi jo klub lahko začel “izrabljati”…
Klub K4 in novo vodstvo Zavoda K6/4 sta tako zamudila izjemno priložnost, da postavita nove temelje in dokažeta privrženost transparentnosti - začenši z javnim razpisom za vodjo kluba, ki bi ga potrdila strokovna javnost. To bi bil lahko simbolni začetek vrnitve Štirke na pota stare slave, na katero je spomnil enoten prvi del iztekle se sezone. Klub K4 za preživetje namreč nujno potrebuje stabilnost, avtonomijo in vizijo, ki se v primerljivih evropskih klubskih velikanih ne prične le dober mesec pred novo sezono, obenem z že četrto vodjo v zadnjih petih letih. Sprememba akta o ustanovitvi Zavoda K6/4 in sprememba statuta sta za njegovo preživetje v tem trenutku torej bistveni, saj se bo le tako izognil izjemno škodljivemu politikantstvu ŠOU, ki je čedalje bolj podvrženo tržni logiki.

Podpisniki te izjave zato z grenkim priokusom zapuščamo našo Klet in opozarjamo na nujnost dolgoročne rešitve težav. Celotni klubski sceni želimo uspešno sezono in čimprejšnjo ureditev pogojev delovanja!

 

Elements, Gumitwist, Lost Tapes, Nered, Kvalitat, Sindikat

 

 


Peticija s pozivi za ohranitev Kluba k4:

http://danesjenovdan.si/k4/

 

 

 

 


V Ljubljani, 4. septembra 2013