Mobilna aplikacija za izračun alkohola Furam 0,0


Začenja se teden osveščevalnih aktivnosti na področju preventive uživanja alkohola in vožnje.


V Ljubljani, 13. maj 2013

Od 13. do 19. maja v okviru programa Izberi sam, poteka "Furam 0,0" teden. Namen akcije je osveščanje mladih in splošne javnosti o problematiki vožnje pod vplivom alkohola, ter razvijanje odgovornosti za bolj informirane in manj tvegane odločitve v povezavi z alkoholom in vožnjo. DrogArt je v sklopu akcije razvil brezplačno aplikacijo za informativen izračun alkohola v izdihanem zraku "Furam 0,0". Mlade želimo pozvati na možnost uporabe aplikacije ter jih prepričati naj ne sedejo za volan, kadar uživajo alkohol.

Vožnja pod vplivom alkohola je smrtno nevarna, saj alkohol oslabi naše zaznavne sposobnosti, upočasni reakcije, povzroča motnje gibalne usklajenosti ter še drugače slabša naše vozniške sposobnosti.
 

Kot preventivni ukrep akcije Furam 0,0 je DrogArt razvil brezplačno mobilno aplikacijo za informativen izračun alkohola v izdihanem zraku "Furam 0,0", ki uporabniku pomaga pri oceni svoje sposobnosti za vožnjo ter mu prikaže predvideno globo za izračunano vrednost. Želimo si, da bi z grafičnim prikazom in nazornim dejstvom ljudje sprejemali trezne odločitve, tudi ko niso povsem trezni. Gre za edinstveno takšno aplikacijo pri nas. Aplikacija za Android je že na voljo v trgovini Google Play, kmalu pa bo dostopna tudi v App storu. Več informacij o aplikaciji na furam00.izberisam.org.
 

Druge aktivnosti:
 

Furam varno - aktivnost zaradi premajhnega števila prijav žal odpade
V sredo, 15. 5. ob 18h bo v Klubu Tiffany na Metelkovi v Ljubljani potekalo predavanje izkušenega inštruktorja varne vožnje, g. Braneta Küzmiča. Na predavanju bomo izvedeli, kaj vse vpliva na varnost v prometu, govorili o dejavnikih tveganja pri vožnji (alkohol, uporaba mobitela, …), o tem, kako deluje vozilo in kako ga najbolje obvladati ter dobili konkretne napotke za varno vožnjo. Predavanje je odprto za javnost, zato prav lepo vabljeni. Prijave na simona@drogart.org.
 

Furam maturo
Izberi sam mladinski delavci bodo v sredo, 15. 5. s stojnico prisotni v dijaškemu domu Tabor, kjer bodo z namizno informativno-družabno igro in drugimi materiali maturante ter ostale dijake informirali o problematiki vožnje pod vplivom alkohola. V petek, 17. 5. bodo na maturantski paradi v Ljubljani maturantom delili letake s QR kodo za dostop do aplikacije Furam 0,0, balone Piham 0,0 ter druge informativne materiale s sporočili zmanjševanja škode zaradi alkohola.
 

0,0 šofer
Furam 0,0 se bo konec tedna (od 17. do 19. maja) priključil širši akciji na področju alkohola in vožnje "0,0 šofer – trezna odločitev", ki poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje. DrogArt mladinski delavci se bodo pridružili policistom pri poostrenih nadzorih prometa, ustavljenim voznikom ponudili Furam 0,0 letake ter tiste, ki bodo napihali 0,0, nagradili z obeskom za ključe.
 

Program Izberi sam, v okviru katerega poteka akcija, uspešno teče že sedmo leto kot program nevladne humanitarne organizacije DrogArt (www.drogart.org). Glavni namen programa je zmanjševanje škodljivih posledic uporabe alkohola med mladimi. V programu mlade z različnimi pristopi in metodami osveščamo o alkoholu in tveganjih, ki lahko nastanejo ob njegovi uporabi.