Back icon

Zadeti, zmatrani in »sfukani« od dehidracije

Petek je. Sogovornik, recimo mu Gregor – izobražen, priseljen v Ljubljano, sredi dvajsetih let – med najinim pogovorom pogleduje na mobilni telefon in se dogovarja za seks parti, ki bo potekal v bloku v enem od ljubljanskih naselij.

Do pol enajstih moram priti, saj po tej uri zaklenejo vrata in ne sprejemajo več nikogar. Dejansko je zelo organizirano. Po dvajset tipov na kupu je velik organizacijski zalogaj, sploh v bloku sredi Ljubljane, kjer bo zabava nocoj. Pa da sosedje ničesar ne posumijo.

Ali bi takšno zabavo, če bi živel v istem bloku, sploh opazil?

Verjetno ne. Zunanjemu opazovalcu je videti kot rojstni dan, vsaj po številu udeležencev. Dejansko pa je še dosti bolj mirno. Glasba je na znosnem nivoju, le da malo priduši stokanje; saj ko si zadet, itak nisi ne vem koliko glasen. Glasnost je takšna, da ne bi zmotila sosedov in da ne bi prišla policija. Bilo bi zelo neprijetno, sploh med akcijo, pa še zaradi drog bi imeli probleme.

Torej, morda poteka prav danes zvečer pri mojih sosedih?

Mogoče (smeh). Najpogosteje grem v kako stanovanje, kjer živi gostitelj. Se je pa že zgodilo, da je kdo najel stanovanje ali pa da je zabava potekala na kakem vikendu, na primer v Medvodah, da je še vedno blizu Ljubljane. Tam je še bolj hardcore, saj ni treba paziti na sosede.

Kdo pa so gostitelji?

Pogosto kaki starejši pari, tam nekje 35, 40, 45 let. Prek družbenih omrežij vabijo stare znance ali pa mlajše udeležence. Čedalje več je takšnih povabil na Grindrju. Včasih kdo pošlje tudi kakšno sliko dogajanja v živo.

Tako izveš za lokacijo in čas?

Zdaj mi povejo kolegi. Ko pa sem bil pred leti še nov v Ljubljani, nisem poznal niti scene niti veliko gejev, zato sem si naredil profil na Romeu in Avanturah. Ker so me že od nekdaj, tudi v porničih, rajcali grupiči, sem bil vedno pozoren na oglase, ki so vabili na grupiče.

In si se odzval?

Najprej sem se samo rajcal. Pa kako sliko sem si s kom izmenjal. Potem sta me začela vabiti dva huda tipa, ki sta imela skupen profil in sta občasno organizirala seks zabave. Enkrat sta me le prepričala. Postal mi je hud fetiš. Ugotovil sem, da me vzburja, da lahko seksam, s komer hočem. Energija je zelo sproščena. Predstavljaj si 20 tipov, nagih, na kupu. Vsi se sprejemamo, noben se ne obremenjuje, s kom bo kaj počel. Preprosto počneš, kar ti zapaše in s komer ti zapaše.

Gregor mi pokaže fotografijo iz spalnice z veliko zakonsko posteljo, na kateri je kakih pet, šest moških zelo različnega videza. Dva se poljubljata, en fafa, ostali pa seksajo. En kosmat, drugi povsem neporaščen, en spada bolj v kategorijo bear, drugi je videti twink. Obrazi so diskretno skriti in osredotočeni na seks.

Kot vidiš je glede telesnih značilnosti velika raznovrstnost. Ko sem sproščen, mi je to tudi manj pomembno. Isto glede let. Na zadnji zabavi je bil razpon od 19 do 45 let. Kdaj se pridruži tudi kdo s Hrvaške, iz Avstrije …

Se med seksom fotografirate?

Načeloma naj telefonov ne bi uporabljali, ampak sčasoma postane vsem vseeno.

Kako naj si sploh predstavljamo seks zabavo? Kot v porniču?

Daleč od tega, da bi bilo kot v porničih. Prej nekakšna realizacija fikcije pornoindustrije. V porničih se behind the scenes igralci zmatrajo, pade jim dol, ampak tega seveda ne vidiš. Pod vplivom drog pa lahko porivaš tudi po eno uro in dlje. Praktično se daš dol z vsemi – ali pa si se že v preteklosti. Zaradi viagre nobenemu ne pade dol. Drkaš lahko ure in ure.

Zaradi drog pa si tako horny, da tega ne moreš primerjati z običajno potrebnostjo. Včasih ti niti ne pride ali pa ti pride samo enkrat. Niti precuma nimaš več. Pa orgazem včasih nima veze, ker si v čisto posebnem stanju evforije; če pa je, traja dlje, ni tipičen. Gre za nek poseben občutek povezanosti med vsemi, ki ga težko opišem. Vsi smo nagi, enaki, enakopravni. Ni več nobenih omejitev, noben ne sodi, zavrača ali grdo gleda.

Vedno vzameš viagro?

Ja, vedno. Mislim, da jo vzamejo praktično vsi, saj imaš le tako ves čas trdega; do jutra, do konca zabave.

Omenil si tudi droge …

Ja, GHB je pogosto del dobrodošlice, welcome drinka. Pa alkohol. Pojavijo se še sladoled (3-MMC), ekstazi in kokain – čeprav manj, ker je drag. Poppersov pa je praktično v neomejenih količinah. V prostoru, kjer se seksa, jih včasih kar odprejo ali izlijejo na izparilnik. Ko sem bil prvič na tovrstni zabavi, se nisem veliko ukvarjal z imeni drog. Samo rekli so mi, da bo ful hudo. Itak rad eksperimentiram in nisem preveč spraševal …

Vsak prinese svoje?

Tudi. Običajno sicer organizator poskrbi, da je drog dovolj. Mislim, zelo neprijetno bi bilo, če bi česa zmanjkalo. Še bolj pa če bi kdo padel skupaj, zato gostitelj kdaj tudi pazi, da se to ne zgodi v njegovem stanovanju.

Ampak droge verjetno niso zastonj?

Seveda. Seks partiji niso zastonj. Starejši plačajo 50, 60, 70 evrov. Mlajši pa bistveno manj ali celo nič. Jaz redko kaj plačam. Prvič, ko sem bil, sem bil celo najmlajši. Deležen sem bil ogromno pozornosti. Že zato ker sem bil nov. Tako privabijo in navdušijo mlajše.

V dokumentarcu o kemseksu, ki obravnava londonsko gej sceno, omenjajo tudi slamming, intravenozno uživanje mefedrona, GHB-ja in metamfetamina. Je to pri nas prisotno?

V Sloveniji slamminga še nisem videl. Droge pač pojemo, spijemo ali posnifamo. Razen trave, ki pa kdaj ni dovoljena, da ne bi sosedje zavohali. Sem pa že pri komu opazil, da ima čisto uboge žile. Nisem spraševal, od česa. V tujini je tega bistveno več.

Si bil že kdaj na seks partiju v tujini?

Ja, že. V Londonu. Tam plačaš vstopnino in si noter, na primer v savni. Pri nas smo kakih pet let za tujino. Savne so pri nas nescenski prostor, za tiste starejše, od 30 do 50 let. V tujini je bistveno lažje najti seks parti, recimo na posebnih spletnih straneh, kjer sem našel tudi nekaj Slovencev. Ali pa na Grindrju. Nasploh so v tujini ljudje bolj sproščeni, ni jim problem priznati, da kemseksajo. Tudi na profil to javno napišejo. Pri nas je strah, da se bo karkoli razvedelo, velik.

Je tudi tebe strah?

Na nek način ja. Ne bi rad, da bi kdorkoli izvedel, kdo sem. Če bi izvedeli kolegi, s katerimi se srečujem na seks partijih, ne bi bil več zaželen. Nočem pa tudi, da bi sodelavci in nekateri prijatelji izvedeli, kaj počnem med vikendi.

Greš vsak vikend?

To sicer ne. Občasno. Sicer pa je seks partijev čedalje več, večkrat na mesec. Tipi so vse bolj sproščeni in odprti glede tega. Včasih se je dobilo nekaj prijateljev, zdaj pa je z uporabo različnih aplikacij in spletnih strani mogoče hitreje navezati stik s somišljeniki. Jasno je, da k nam prihajajo trendi iz tujine; celo izrazi za droge so identični, kot sem jih slišal v Londonu.

Trajajo te zabave cel vikend?

Običajno se začnejo v petek popoldne ali zvečer in se nadaljujejo do sobote zjutraj, ko najbolj vztrajni, ki bedijo do jutra, omagajo in zaspijo. Zadeti, zmatrani in dobesedno »sfukani« do dehidracije. Včasih pa se zmenimo in v soboto nadaljujemo še na kaki drugi lokaciji.

Čez nekaj ur boš spet na seks partiju. Kako se počutiš?

Vedno sem malo živčen. Vsi smo na začetku malo nesproščeni, razen tistih, ki so res hardcore. Ampak postopoma napetost mine. Zato ko te gostitelj sprejme, takoj dobiš welcome drink z GHB-jem. Ko droge začenjajo delovati, si bolj sproščen, pogumen. Zato je fajn, da prideš malo prej. Da se zberemo, sproščeno družimo, običajno v kaki dnevni sobi, kjer so droge kar na mizi. Potem kdo izgine v kakšno od sob s posteljo, kjer se mu še kdo pridruži.

Do neke ure deluje kot navaden grupič. Kasneje pa se stopnjuje. Nenadoma smo vsi nagi, drug čez drugega. Ena roka na riti, druga na tiču, jaz ga porivam v eno luknjo, drugi pa že raziskuje mojo.

Kemseks zabave se, sploh v zadnjem času, povezuje z večjim tveganjem za hiv. Kako ti gledaš na to?

Nekaj kolegov ima hiv. Ali pa zanje izvem, ko mi kdo namigne. Ampak menda so vsi na zdravljenju in so nezaznavni. Jaz uporabljam kondome. Prinesem svoje, ker so mi tisti, ki na zabavah skupaj z lubrikanti ležijo na mizi, malo pretesni. Se je pa že zgodilo, da sem preprosto zaupal, bil tako potreben … Nisem se mogel zadržati, ker je imel ful hudo rit, kondomi pa v jakni. V tisti evforiji … Na srečo ni bilo nič.

Si šel na test?

Ja, saj grem vsakih par mesecev. Raje vem, kako in kaj.

Kaj pa ostali udeleženci? Kako je z uporabo kondomov?

Kakor kdo. Predvsem kaki kolegi mojih let jih ne uporabljajo dosledno, pa nekaterim starejšim je vseeno zanje. Če tem omeniš kondom, te kar čudno pogledajo. Včasih ga niti ne moreš dati gor. Ena roka tukaj, druga tam. Vsaka dodatna stvar je muka, odveč. Pa ustaviti se moraš v vsem, kar počneš, se fizično premakniti. Ko si horny, pač ni časa za to. Ko droge prevladajo, se na kondome pozabi. Recimo, se zgodi, da ga kdo dobi v rit kar tako, iznenada, in praktično ne trzne. Nekateri pa so na zabavi brezskrbni, nato pa jih panika zagrabi dan kasneje. Nekateri gredo celo na PEP, tudi po večkrat.

Kaj pa oralni seks?

Nisem še nikogar videl, da bi med fafom uporabil kondom.

Je udeleževanje kemseks partijev odvisnost?

Seks brez drog postane manj zanimiv. Tudi običajno dejtanje postane dolgočasno. Tiste, ki so v zvezi in se udeležujejo seks zabav, začne običajen seks s partnerjem dolgočasiti. Ja, v smislu, da ne morem imeti več navadnega seksa, to na nek način je odvisnost …

Več o kemseksi si lahko prebereš na www.kemseks.si.

Vir: Gejm

Program “Kemseks: Zmanjševanje tveganj povezanih z uporabo drog in spolnostjo med MSM” financira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.