Back icon

Alkoseks

Dejstvo je, da ljudje seksamo, prav tako pa tudi, da kdaj pijemo alkohol. In včasih se zgodi, da eno ne izključuje drugega. Kako je pravzaprav s seksom pod vplivom alkohola? Moraš biti na kaj pozoren_a? Je kje kakšen catch?

Alkohol zaradi vplivov na naše telo in psiho spada med droge, kljub temu, da je legalen. Zaželeni učinki alkohola so sproščenost, večji občutki povezanosti in ljubezni, klepetavost, zmanjšan občutek fizične in psihične bolečine, hkrati pa nastopijo slabša koordinacija in koncentracija, zmanjšana možnost presoje (lažni pogum), pa tudi zelo neprijetni učinki, kot so vrtoglavica, omotičnost, slabost in bruhanje. V skrajnih primerih se oseba z alkoholom lahko resneje zastrupi.

Alkohol ima torej svoje pluse in minuse. Marsikdo se pod vplivom alkohola počuti bolj sproščeno, samozavestno in ima na sploh manj skrbi. Prav zato se lahko ljudje pod vplivom alkohola odločijo za stvari, za katere se trezni ne bi. V to kategorijo spada tudi seks – pa najsi bo to strah pred izgubo nedolžnosti, slaba samopodoba, negotova pričakovanja, strah pred eksperimentiranjem z igračkami, strah pred seksom z določeno osebo ali kaj drugega. Vendar pa je izjemno pomembno, da strahu ne premaguješ z alkoholom. Ne le, da se lahko odločiš za stvari, za katere ti bo kasneje morda zelo žal in boš imel_a neprijetnega »moralnega mačka«, alkohol zrahlja tudi druge meje.

Večkrat se zgodi, da lahko pozabimo na zaščito ali pa nam je v tistem trenutku enostavno vseeno. Alkohol sicer nima direktnega vpliva na učinkovitost večine kontracepcijskih sredstev, vendar pa lahko zaradi vpliva alkohola pozabimo vzeti kontracepcijsko tabletko, nepravilno nadenemo kondom ali kaj podobnega. Zato se učinkovitost kontracepcije pod vplivom alkohola vendarle nekoliko zmanjša.

Poleg tega alkohol povzroči izsušenost sluznic in zakrčenost mišic, kar bolj enostavno rečeno pomeni, da bo vagina suha in zakrčena. To je lahko dober recept za težave – bodisi za boleč seks, neželeno nosečnost ali za okužbo s katero izmed spolno prenosljivih okužb. Če je sluznica (vagine ali anusa) bolj suha, seks pa je pod vplivom alkohola lahko daljši ali bolj grob kot običajno, je večja možnost, da bodo nastale mikro rane, skozi katere lahko vstopajo virusi in bakterije. Okužbe pa niso kaj prida izbirčne – doletijo lahko vsakogar izmed nas! Zato priporočamo uporabo kondoma in lubrikanta. Ta parček je najboljša zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami. Kondom prepreči izliv sperme v telo, lubrikant pa poskrbi, da seks lepše »teče«. Zato, ker sluznico »podmaže«, pripomore k temu, da nastane manj mikro ranic.

Zelo pomembno je, da ob vsem tem upoštevaš konsenz. Konsenz pomeni privoljenje in zavedaj se, da če ti nekdo kupi pijačo ali dve, ji_mu to nikakor ne daje pravice, da od tebe zahteva kakršnekoli protiusluge. Prav tako vedi, da za nekaj lahko daš privoljenje, za kaj drugega pa ne, recimo, da si se z osebo pripravljen_a poljubljati, ni pa ti do seksa – to je čisto okej in nihče ne sme kar tako predvidevati, da ti bo itak do vsega. Lahko se strinjaš s seksom, a ne s seksom brez kondoma – v tem primeru mora partner_ka to spoštovati in uporabiti kondom. Vedno imaš pravico naknadno reči »Ne« in to je vsakdo dolžan spoštovati (tudi ti, če je situacija obrnjena). Žal pa tega ne spoštujejo vsi. Če se ti zgodi kaj, česar nisi želel_a, čeprav si bil_a pod vplivom alkohola, vedi: nisi kriv_a ti! V takem primeru se ne boj obsojanja in si vabljen_a, da si poiščeš pomoč.

Pomoč nudijo: TOM telefonLegebitraDruštvo SOS telefonDruštvo za nenasilno komunikacijoZdruženje za MOČ