Back icon

Kako do jutranjih tabletk?

Seks je ena najlepših stvari na svetu. Če si nanj pripravljen(a), lahko brezskrbno uživaš v njegovih neštetih variacijah. Potem se pa zgodi… “ponesreči”. In kaj sedaj?

Zelo pomembno je, da se ustrezno zaščitiš, razen če si želiš postati mamica/očka ali dobiti kakšno spolno prenosljivo bolezen. Kar pa mislim, da (sploh zadnje) ti ni ravno v interesu. Ja, v teoriji je vse lepo in prav. Včasih pa imamo možgane tudi na “off”. Ali pa poči kondom.

Ste že slišali za slaven moški stavek: “Saj bom pazil!“? Za tiste, ki ne veste o čem govorim, eno kratko pojasnilo. Mnogi pari se odločajo za “prekinjen spolni odnos”. To pomeni, da moški, preden pride do izliva sperme, odmakne svoj penis iz nožnice. Pogosto pa se zgodi, da mu to nekako ne uspe oziroma pride do izliva predsemenske tekočine.

Ali pa situacija, ko vzameš kondom, za katerega ne veš, koliko časa je že v tej torbici ali žepu, in se na koncu seksa izkaže, da je počil med seksom?

MOŽNOST UPORABE JUTRANJE TABLETKE

roku 72 ur lahko ženska vzame ’postkoitalno’ ali jutranjo tabletko. Ta deluje tako, da zavira vgnezdenje oplojenega jajčeca in na tak način prepreči zanositev.

Jutranja tabletka je na voljo v lekarnah brez recepta za starejše od 16 let. Dekletom, mlajšim od 16 let, se izda le na podlagi belega recepta (samoplačniškega) recepta, ki ga napiše zdravnik (ginekolog ali drug osebni zdravnik).

V pakiranju je ena tabletka, ki jo je treba vzeti kakor hitro je mogoče, najboljše v prvih 12 urah po nezaščitenem spolnem odnosu in ne kasneje kot v 72 urah. Njena učinkovitost naj bi bila največja do 24 ur po spolnem odnosu, potem pa začne padati. Ker gre za hormonsko tabletko, lahko vpliva na trenutni menstrualni cikel – menstruacija se lahko pojavi nekaj dni prej ali kasneje od pričakovane, lahko je obilnejša ali šibkejša. Če pride do več kot teden dni trajajočega izostanka menstruacije, je vsekakor treba opraviti nosečniški test kljub uporabljeni jutranji tabletki in se glede morebitne nosečnosti posvetovati z izbranim ginekologom.

Na slovenskem trgu je registrirana tudi jutranja tabletka, ki vsebuje ulipristal acetat in se jo lahko vzame tudi do 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu (kar je sicer življenjska doba semenčic v ženskem telesu po odnosu) in deluje tako, da zavira ovulacijo (torej zakasni menstrualni cikel za 5 dni). Tudi to tabletko lahko kupiš v lekarni brez recepta.

Te tabletke niso namenjene temu, da bi vsak petek seksali brez kondoma in v ponedeljek jedli te tabletke, ampak so le izhod v sili. Prav tako jih ni možno uporabiti kot nadomestek za kontracepcijo in ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi, tako da pri naslednjih spolnih odnosih (tudi, če jih imaš v isti dan, ko si zaužila tabletko) uporabi zanesljivo zaščito.

Želimo ti velik užitkov in ne pozabi: varen seks je najboljši seks! 😉