Back icon

Kondomi in lubrikanti

V navalu strasti je težko misliti še na zaščito. Če k temu dodamo še alkohol in/ali droge, pa je tovrstni razmislek skoraj nemogoč. Zato je priporočljivo o tem razmisliti preden se nam možgani preklopijo na »sex mode«.

Kondomi in lubrikanti so ob dosledni in pravilni uporabi učinkovit način preprečevanja okužbe s HIV, zmanjšujejo možnost okužbe z drugimi spolno prenosljivimi okužbami (SPO) in preprečujejo nosečnost. Imejte jih vedno pri roki.

Kondom je mehansko kontracepcijsko sredstvo, ki si ga moški pred spolnim odnosom natakne čez spolni ud. S tem prepreči izliv spermalne tekočine v nožnico in tako preprečuje zanositev ter ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi, kot so gonorejan, sifilis, HIV, itd.

V zadnjem času je na tržišču vse več vrst kondomov vseh oblik in velikosti. Mnogi so obarvani in nekaterim je dodan prijeten okus. Slednje priporočamo predvsem pri oralnem seksu. Poznamo tudi kondome z »teksturo« – to pomeni, da ima, na primer, kondom izbokline za povečan užitek pri spolnem odnosu.

Na trgu so prav tako ženski kondomi, katerega si ženska vstavi v vagino ter s tem prevzame odgovornost zaščite pri spolnemu odnosu. Ker je še vedno precej drag, je ta kontracepcija manj znana in uporabljena.

Obstajajo kondomi, ki so močnejši in se uporabljajo predvsem za analne spolne odnose, vendar so danes tudi običajni kondomi dovolj kakovostni za analni seks. Analno okolje je drugačno od vaginalnega. Stene danke so občutljivejše, zato se ta lažje poškoduje, s tem pa se poveča možnost okužb. Pri analnih spolnih odnosih je priporočljiva uporaba lubrikantov (polzil), predvsem tistih na vodni ali silikonski osnovi.

Dejstvo je, da lahko lubrikant izboljša skoraj vsak seks, tako moškim kot tudi ženskam.

Obstaja veliko vrst lubrikantov: na osnovi vode, olja, silikona. Lubrikatni na osnovi vode so najpogostejši in jih lahko uporabljamo za vse. Občasno jih je potrebno ponovno nanesti, uporabite lahko tudi vodni sprej, ki se nanese lokalno za reaktivacijo in daljše trajanje lubrikanta. Lubrikanti na osnovi olja niso varni za kondome, saj jih lahko poškodujejo in so izredno spolzki. Silikonski lubrikant nudi najboljše iz obeh svetov, saj je izredno spolzek in hkrati varen za kondome.

Kupimo pa jih lahko v skoraj vsaki trgovini z živili, drogeriji, lekarni … Kondomati (avtomati s kondomi) so nameščeni v nekaterih javnih WC-jih, barih, diskotekah. Na različnih zabavah organizatorji pogosto delijo kondome in lubrikante. Brezplačno pa jih lahko dobiš tudi na Legebitrini informacijski točki na Trubarjevi 76a v Ljubljani in na DrogArtovi info točki v Ljubljani, Mariboru in Kopru; prav tako pa tudi pri DrogArtovih terenskih delavcih na različnih zabavah in dnevnih dogodkih.

Avtor: Legebitra