Back icon

FEMIDOM: ženski kondom

Kondom, za razliko od kontracepcijskih tablet, poleg neželene nosečnosti preprečuje še okužbe s spolno prenosljivimi okužbami. A pa si vedel_a, da obstajajo tako moški kot tudi ženski kondomi?

O pravilni uporabi kondoma in o tem, da so kondomi učinkovita zaščita pred neželeno nosečnostjo in pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO), je napisanih že veliko število člankov. Vendar pa njegova uporabnost pogosto ni dovolj prepričljiv razlog, da se ga redno uporablja, saj po mnenju nekaterih zmanjšuje seksualne užitke.

V Angliji in Ameriki so se v medijih pojavili primeri, da so moški med spolnim odnosom brez predhodnega dovoljenja in brez vednosti partnerice sneli kondom, kar so v angleščini poimenovali “stealthing”; v Švici pa so enega moškega za tovrstno početje obsodili posilstva. Tovrstne prakse so torej druga plat (ne)uporabe kondoma, ki ne sme biti zanemarjena.

Kako pogosto se to dogaja tudi v Sloveniji – mnogi se namreč sprašujejo, če gre morebiti za kakšen nov trend, ki je posledica težnje po moški nadvladi žensk – trenutno ni odgovora, saj ne obstaja zanesljivih podatkov ali informacij. Je pa tema, ki potrebuje dobršno mero pozornosti in zaskrbljenosti, ne glede na to, kako pogosto se to dogaja. Kljub temu, da je enakost med spoloma vse bolj pomembna agenda, tako na ravni države, kot v vsakdanjem življenju ljudi, so ženske še vedno v slabšem družbenem položaju kot moški.

Osnova dobrega partnerskega odnosa je v vzajemnem spoštovanju in skupnem sprejemanju odločitev, pri čemer se upoštevajo volja in želje obeh parterjev, tudi kadar se odločanje nanaša na obliko zaščite.

V primeru nepravilne uporabe kondoma ali v primeru, da moški med seksom sname kondom brez dovoljenja partnerice, ne tvega samo morebitne zanositve in prenosa SPO, temveč gre za izrabo zaupanja in za to, da ne gre več za sporazumni seks, saj je ženska v seks privolila pod pogojem, da se uporabi kondom. Nekoliko večje tveganje za nepravilno uporabo kondoma ali za to, da moški sname kondom med spolnim odnosom, se pojavi v primerih naključne menjavanje spolnih partnerjev, kjer se partnerja relativno slabo (ali sploh ne) poznata.

Alternativa? Ženski kondom – femidom.

Ženski kondom je tanek, mehak, vrečast poliuretanski plastični vložek, sestavljen iz dveh prožnih prstanov. Prstan z zaprtim koncem ženska vstavi v vagino tako, da sredstvo drži na mestu, medtem, ko drugi prstan ostaja zunaj vagine in prekriva zunanje spolne organe. Ker je femidom izdelan iz poliuretana, ga je mogoče uporabljati s katerokoli vrsto lubrikanta (sredstva za vlaženje), ne da bi pri tem zmanjšala zaščita kondoma.

Zakaj da?

Raziskave kažejo, da imajo ženske veliko bolj odgovoren odnos do seksualnosti kot moški, saj so podvržene večjim tveganjem. Zaradi prekrivanja notranjih in zunanjih spolnih organov, ženski kondom ne varuje samo pred neželeno nosečnostjo, temveč ponuja tudi zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi. Dejstvo, da ženska nadzoruje kontracepcijsko sredstvo, je nadvse pomembno v primerih, če obstaja veliko tveganje za prenos spolno prenosljivih bolezni in partner zavrača uporabo kondoma.

Med prednosti femidoma so uporabnice kot prvo navedle dejstvo, da ženska nadzoruje kontracepcijsko sredstvo. Dokazano je namreč, da je kontracepcija učinkovitejša, če sredstva nadzorujejo ženske, moški pa jih podpirajo in razumejo. Femidom je udobnejši za moške, saj ne stiska penisa kot navaden kondom, kar naj bi imelo za posledico večji seksualni užitek. Femidom je mogoče namestiti tik pred začetkom spolnega odnosa, obenem pa je trpežnejši od navadnega kondoma, saj je poliuretan za 40 odstotkov trdnejši kot lateks.

Zakaj ne?

Največje pomanjkljivosti femidoma naj bi bile: manjši estetski učinek ženskih spolnih organov in težave z nameščanjem; hrup ob njegovi uporabi; nameščanje femidoma; neprijeten občutek ter izpadanje, trganje in premikanjem le-tega med seksom. Poleg tega so ženski kondomi še vedno razmeroma dragi, ker je gotovo eden od dejavnikov, ki preprečuje njihovo množičnejšo uporabo.

Ženski kondom ima kar nekaj negativnih lastnosti in zelo podhranjeno promocijo, zaradi česa se njegova uporaba ni popularizirala. In ravno njegova nepopularnost vpliva na to, da proizvajalci kondomov ne posvečajo veliko pozornosti temu, kako izboljšati femidom, da bi postal bolj privlačna oblika zaščite. Kar pa še ne pomeni, da ne bi bilo dobro, da razmislite o njegovi uporabi, saj med drugim ponuja možnost, da ženske prevzamejo odgovornost za svoje zdravje in varnost, kar pa zagotovo odtehta trenutne negativne lastnosti.