Back icon

Alko, hormoni in kontracepcija

Alkohol, seks, kontracepcija, menstruacija… Kakšen lep nabor tabu tem! Prav z lahkoto verjamem, da se je kdo ob omembi teh pojmov malo namrgodil. Pa kaj hudiča spet nekaj pisarimo o kontracepciji? Saj to ja že vse veste! Sure?

Poglejmo si, kakšen vpliv ima alkohol na kontracepcijo, katere hormone alkohol spodbudi, kaj ima menstruacija pri vsem tem sploh veze in… In še kaj 🙂

Vpliv alkohola na kontracepcijo

Kontracepcijska sredstva so povprečno zanesljiva nekje med 91 in 99 odstotki. Alkohol nima neposrednega vpliva na učinkovitost kontracepcije (kondoma, kontracepcijskih tabletk in obližev, vaginalnega obročka, diafragme idr.). Vendar pa ne smemo pozabiti, da ima lahko alkohol posreden vpliv. Ker alkohol vpliva na naš spomin in zmožnost racionalnega presojanja, je pod vplivom alkohola večja verjetnost, da oseba pozabi vzeti kontracepcijsko tabletko, natakniti kondom ali pa se ji_mu v tistem trenutku to enostavno ne zdi pomembno. Ob hitrem opijanju je tudi možno, da oseba kaj hitro bruha – če bruhaš v roku dveh ur od tedaj, ko si vzela kontracepcijsko tabletko, ta ne bo delovala in moraš vzeti novo. Nadalje se moraš posvetovati z ginekologom_injo.

Sočasno jemanje kontracepcijskih tabletk in alkohola pa lahko povzroči, da se oseba opije prej ali ostane opita dlje časa. Nekatere kontracepcijske tabletke (pa tudi nekatera druga zdravila, npr. določeni antibiotiki, antiepileptiki, protiretrovirusna terapija za HIV, zdravila na osnovi šentjanževke in druga) se presnavljajo prek istega jetrnega encima kot alkohol. Jetra so tako preveč obremenjena in ne zmorejo ustrezno pravočasno presnavljati vseh snovi, zato se upočasni metabolizem alkohola.

Najboljši način za preprečevanje raznih nevšečnosti je seveda to, da ne piješ. Če pa se za to odločiš, je dobro, da se na to vnaprej pripraviš. Nastavi si opozorilo (v kateri od aplikacij ali budilko) za čas, ko moraš vzeti tabletko. Najbolj enostavno bo, če se odločiš, da tabletke redno jemlješ dopoldne in ne zvečer. S seboj imej »back up protection«: kondom in lubrikant.

Mentruacija, alko in hormoni

To, da smo »ženske med menstro zoprne«, slišimo velikokrat, a to ne drži nujno. Največ nihanj razpoloženj se sicer dogaja pred menstruacijo v sklopu predmenstrualnega sindroma (PMS), a je to odvisno od osebe do osebe in se včasih razlikuje iz meseca v mesec. PMS doživlja več kot 75% žensk, majhen delež (3-8%) žensk pa izkuša PMS z disforijo.

PMS je blažja oblika s splošnimi simptomi kot so napete in občutljive prsi, nihanje razpoloženja, žalost, večja občutljivost in razdražljivost. Nekatere ženske pa poleg tega izkušajo še močno jezo, tesnobo in depresijo. Zato nikakor ni na mestu, da osebi zabrusimo, da je »tečna zarad’ menstre«, saj je lahko v dejanski stiski. Če si ena izmed teh deklet, poišči pomoč in se posvetuj s svojim zdravnikom_co ali ginekologom_injo.

In zakaj do vsega tega cirkusa sploh pride? Krivi so seveda hormoni. V času pred menstruacijo močno pade raven estrogena in progesterona. Ta vplivata na serotonin, ki je znan kot »hormon sreče«. Serotonin prenaša sporočila med živčnimi celicami. Prispeva k dobremu počutju in občutju sreče, poleg tega vpliva tudi na apetit, prebavila, sposobnost strjevanja krvi in na libido, vlogo pa ima tudi pri učenju in spominu. Kot prekurzor melatonina pomaga uravnavati telesni cikel spanja in budnosti in notranjo uro. Kontracepcijske tabletke so hormonska zdravila, ki pomagajo te hormone uravnavati. Na naraven način pa lahko za zaloge serotonina poskrbimo z rekreacijo, raznovrstno in kakovostno zdravo hrano, dovolj spanca, prijetnimi odnosi z ljubimi osebami in s sproščanjem.

Tu pa v igro vstopi alkohol. Marsikdo se odloči za zabavo, kjer pije alkoholne pijače in je to način, kako se sprosti. Učinki alkohola nedvomno povzročijo občutek, da je to super oblika sproščanja, a to ne drži. Res je sicer, da se med pitjem sproščajo endorfini – še eni »hormoni sreče«, ki pa se izločajo se v stanju bolečine, s čimer povečujejo telesno vzdržljivost ob obremenitvah in drugih neprijetnih občutkih. To tudi razloži, zakaj med pitjem alkohola čutimo manj fizične, pa tudi čustvene bolečine.

Vendar kar mora gor, mora tudi dol in po večernem pitju in sproščanju endorfinov zvečer na žuru sledi naslednje jutro neizogiben »comedown« zaradi pomanjkanja teh »hormonov sreče« oziroma njihovih protibolečinskih učinkov. Po pitju je poleg vsem znanega mačka (glavobol, dehidracija, slabost…) naše telo obremenjeno tudi s »hangxiety« – tesnobo po prepiti noči. To pa je v času hormonskega kaosa, kar je recimo PMS, še težje prenašati. Maček je lahko tako mnogo bolj zoprn v času pred in med menstruacijo kot pa sicer.