Back icon

Sadje na partiju?

Kdor nas pozna s terena (a.k.a. partijev), dobro ve, da se na naši info točki najde marsikaj. Barvni letaki, material za zmanjševanje tveganj, nasmejani DrogArtovci in običajno tudi kak krožnik s sadjem. Marsikdo nas ob tem vpraša, kaj počnejo pomaranče na partiju in banane na afterju. Pridimo temu vprašanju do dna 🙂

Sadje imamo na naših info točkah iz več razlogov, vendar to, da se ljudje z limono streznijo, ni eden izmed njih. Velik mit je, da se lahko s kakršnokoli taktiko hitreje streznimo, najsi gre za mrzel tuš, kislo juho, močno kavo, tek okrog hiše ali kaj podobnega. Za vse psihoaktivne substance velja, da ko so enkrat v telesu, naš organizem potrebuje čas, da te snovi presnovi in izloči. Za posamezne substance to pomeni različno dolgo časa. Res je sicer, da nas lahko kdaj malo preveč »odpelje« in imamo v rokavu različne taktike, kako se malo »spraviti k sebi«. A to naj bo last resort, raje poskrbi, da do takih situacij pride čim manjkrat. To pomeni, da začneš z manjšimi dozami, si z dobro družbo (partibadiji), ne mešaš različnih substanc, se za uporabo odločiš, ko si v dobri psihofizični kondiciji in slediš ostalim nasvetom za zmanjševanje tveganj. Čeprav bi bilo morda fino, da rezina limone reši vse tegobe, žal nima te moči, da bi pomagala pri hudem bad tripu, raznih zapletih in predoziranju. Kaj je torej vloga sadja na partijih?

HIDRACIJA

Verjetno ni potrebno posebej izpostavljati, da je hidracija na žuru nujna. Seveda so za to najbolj primerni izotonični napitki, ki vsebujejo tudi minerale (ti so pomembni zato, da se uravnava nivo vode v celicah in ne pride do možganskega edema), a tudi nekaj rezin pomaranče je lahko prva pomoč za osvežitev. Ta je v kombinaciji s kislim okusom razlog, da se marsikateri žurer po zaužitju počuti nekoliko bolje.

VITAMIN C

Vitamini so snovi, ki v našem telesu sodelujejo pri mnogih procesih. Igrajo pomembno vlogo za pravilno delovanje možganov in živcev, imunskega sistema in še kaj. Vitamin C slovi po tem, da krepi naš imunski sistem (zato ga je priporočljivo uživati še posebej v sezoni prehladov), spodbuja nastajanje kolagena, niža slab holesterol v krvi, skrbi za hitrejše obnavljanje poškodovanih celic in izboljšuje naše splošno počutje. Je močan antioksidant, ki nas varuje pred prostimi radikali – stranskimi produkti metabolizma kisika, ki so lahko vzroki  za mnoge bolezni, denimo diabetes, infarkt, rakaste tvorbe in več. Na žuru pa je vitamin C pomemben tudi zato, ker manjša toksičnost MDMA-ja in poskrbi za to, da toksini (enostavno rečeno: strupi) prej zapustijo naše telo. Ker nam ob uporabi drog ter obrnjenem ritmu budnosti in spanja hitreje pade imunski sistem, vitamin C preventivno deluje tudi v tem smislu. Zato le pridi na kakšno rezino limone ali pomaranče 🙂

VITAMIN B

Na afterjih smo običajno poleg s citrusi založeni tudi z bananami. Namen je seveda ta, da po dolgi prežurani noči lahko partijaši zaužijejo nekaj zdravega in vsaj malenkost pregnati praznino v želodcu. Poleg tega pa so banane vir vitamina B6 in kalija, bogate pa so tudi z vitaminom C, manganom, magnezijem in nekaterimi drugimi vitamini iz skupine vitaminov B kompleksa. Vitamin B6 in kalij zmanjšujeta utrujenost, vitamin B6 pa poleg tega še izboljšuje razpoloženje, prispeva k delovanju živčnega sistema in ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov. Tudi magnezij je na sploh zelo pomemben del prehrane, na žurih pa ima svojevrstno vlogo. Pomagal naj bi pri relaksaciji mišic in pomaga pri nespečnosti. Seveda par rezin banane ne pretehta učinkov močnih stimulansov, vsekakor pa je bolje kot nič.

SLADKOR

Sadje seveda vsebuje tudi sladkorje – fruktozo in glukozo (ta je znana tudi kot grozdni ali krvni sladkor). Glukoza je ogljikov hidrat v svoji najpreprostejši obliki – monosaharid, in kot taka služi kot osnovni vir energije za naše celice. Po krvi kroži v obliki krvnega sladkorja, sicer je pa shranjena v telesu v obliki glikogena (ena velika molekula, sestavljena iz velikega števila malih molekul glukoze), ki se po potrebi (torej ob premajhnem vnosu glukoze) razgradi, da se zagotavlja normalen nivo v krvi in tako dovoljšne količine glukoze za vse celice v telesu. Na primankljaje so posebej občutljivi naši možgani. Zato je pomembno, da med žuranjem, še posebej daljšimi »maratonskimi« podvigi, zaužijemo dovolj sladkorja. V telesu imamo zaloge glikogena dovolj za približno en dan postenja, vendar se zaloge ob fizični aktivnosti (kar je recimo ples na partiju) iztrošijo prej. Če ta nivo pade prenizko, lahko pride do hipoglikemije, ki je lahko resen zaplet in potrebuje zdravniško obravnavo. Potrebni sladkor dobimo lahko s sadjem (ali kakšno drugo dobrino, ki jo delimo na partijh – čips, cedevita…), s kakšno sladkarijo ali sladko pijačo.

Vse našteto je dobro jemati že pred, med in tudi po žuru. Zelo pomembno je, da se po svojih zmožnostih trudiš za svoje zdravje ves čas. To pomeni dovolj spanca, rekreacijo, raznoliko in zdravo prehrano, sproščanje (brez »pomoči« psihoaktivnih substanc) in možgansko telovadbo. To je pomembno za splošno psihofizično kondicijo, ki pa lahko močno vpliva tudi na to, da se boš tudi na in po žuru počutil dobro in zmanjšal tveganje za neprijetne občutke ob morebitnem konzumiranju drog. Bottom line je: uživaj v barvah in okusih sadja vsak dan in ne le ob obisku DrogArt točke v klubu 🙂

Povezana vsebina:

2. februar 2018

MDMA in ekstazi

MDMA je entaktogena droga, ki povzroča občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov, ter deluje tako stimulativno kot tudi psihedelično. Prav tako zmanjša občutek strahu.

arrow
6. junij 2018

DrogArtov material: CEDEVITA

Za vas smo pripravili novo serijo člankov, ki bo opisovala naše materiale in zakaj se uporabljajo. V glavnem gre za to, da delimo informativne letake in praktične materiale, ki so namenjeni zmanjševanju škode pri pitju alkohola in uporabi prepovedanih drog. Te delimo na raznih dogodkih, kar verjetno že veste. Naš namen pa ni samo ta, da vam z materiali napolnimo žepe, ampak tudi, da uspemo hkrati podati kakšno smernico za manj tvegano zabavo. Ker na vseh partijih žal ne moremo biti prisotni, si želimo, da bi žurerje spodbudili k temu, da se tudi sami spomnijo na to, da se na žuranje pripravijo in si tudi v lastni režiji priskrbijo material, ki ga potrebujejo.

arrow
5. februar 2018

Testiranje prisotnosti drog v telesu

Dandanes si mnogi zastavljajo vprašanja, koliko časa določene droge ostanejo v telesu. Pa saj ne, da bi moral kdo kaj skrivati, samo tako pogosto se govori o testiranju v cestnem prometu, starši lahko kupijo tester in testirajo svoje otroke itd. Razlogov za poznavanje dobe zaznavanja substanc v telesu je več kot dovolj.

arrow
17. april 2015

SPLOŠNE SMERNICE ZMANJŠEVANJA TVEGANJ UPORABE DROG

Da bo tvoje nočno življenje bolj varno in brez večjih posledic, smo zate pripravili splošne smernice za zmanjševanje škode.

arrow