Back icon

Testiranje prisotnosti drog v telesu

Dandanes si mnogi zastavljajo vprašanja, koliko časa določene droge ostanejo v telesu. Pa saj ne, da bi moral kdo kaj skrivati, samo tako pogosto se govori o testiranju v cestnem prometu, starši lahko kupijo tester in testirajo svoje otroke itd. Razlogov za poznavanje dobe zaznavanja substanc v telesu je več kot dovolj.

Nekaj ključnih pojmov

Razpolovni čas

Razpolovni čas je čas, v katerem se količina substance v telesu prepolovi. Ekstazi ima razpolovni čas 6 ur. Če nekdo zaužije 120 mg MDMA-ja ob polnoči, ga bo imel ob šestih zjutraj v sebi polovico manj, torej 60 mg. Pri osebah s počasnim metabolizmom (bolje rečeno presnovo) se lahko razpolovni čas (in s tem tudi čas zaznavanja) podaljša. Za urinske teste je bolj pomemben čas po zaužitju, lasne teste pa lahko uporabljamo (in zaznavamo prisotnost drog) tudi tri mesece po zaužitju. Razpolovni čas je pomemben tudi zaradi nevrotoksičnosti ekstazija. Če imaš slabšo presnovo in uporabljaš prepovedana poživila pogosto (vsak konec tedna ali vsakih štirinajst dni), je toliko več možnosti za okvare možganov. 

Različne vrste testov

Poznamo več vrst testov. Na splošno bi jih lahko razdelili na hitre teste in laboratorijske teste. Hitre (urinske) teste lahko opravi tvoja mama, laboratorijske pa samo usposobljeni strokovnjaki s posebno opremo (npr. plinskim kromatografom). Laboratorijski urinski testi so čedalje bolj zanesljivi. Najbolj zanesljivi, najdražji in najmanj uporabljeni (zaradi stroškov) so krvni testi. V zadnjem času se uporabljajo tudi zelo zanesljivi lasni testi (uporabi se manjši vzorec las v debelini enega svinčnika) in testi potu.

V cestnem prometu boste lahko (če bo alkotest negativen, vi se boste pa “čudno” vedli) naleteli tudi na teste odzivnosti zenic (pupilometre). Policist vam v oči posveti z lučko in preveri, kako se zenice odzivajo, ali je koordinacija gibanja ustrezna itd. Če se vaše zenice na spremembo svetlobe ne odzivajo, bo lahko policist izvedel pregled s hitrim testom sline.

Čas zaznave pa je naslednji (podatki iz spletne strani proizvajalca):

  • THC: do 10 ur
  • MDMA/ampfetamin/metamfetamin: do 24 ur
  • Kokain: do 15 ur
  • Opiati: do 21 ur

Če je ta pozitiven, potem odredi strokovni pregled. V primeru suma na vožnjo pod vplivom drog lahko odredijo strokovni pregled krvi.

Lažno pozitivni rezultati

Skoraj vsak test se da prelisičiti, vendar je možno tudi obratno (da testi prelisičijo tebe). Tudi testi lahko dajejo lažno pozitivne rezultate. Pokažejo, da si zaužil nekaj, za kar gotovo veš, da nisi. To se lahko zgodi, če si bolan in jemlješ določena zdravila, zaradi okvare ali bolezni ledvic, bolezni jeter, diabetesa itd. Več možnosti za napake je pri hitrih urinskih testih, zelo malo (skoraj nič) pa je možnosti za napake pri uporabi plinske kromatografije. 

Koliko časa so posamezne droge prisotne v telesu?

OPOMBA: Detekcijski čas je variabilen, odvisen od uporabljene analitične metode, metabolizma droge, tolerance posameznika, telesnega stanja in kondicije, zaužite tekočine in načina ter pogostosti jemanja. Zgornji podatki so le povprečne vrednosti.