Back icon

DrogArtov material: CEDEVITA

Za vas smo pripravili novo serijo člankov, ki bo opisovala naše materiale in zakaj se uporabljajo. V glavnem gre za to, da delimo informativne letake in praktične materiale, ki so namenjeni zmanjševanju škode pri pitju alkohola in uporabi prepovedanih drog. Te delimo na raznih dogodkih, kar verjetno že veste. Naš namen pa ni samo ta, da vam z materiali napolnimo žepe, ampak tudi, da uspemo hkrati podati kakšno smernico za manj tvegano zabavo. Ker na vseh partijih žal ne moremo biti prisotni, si želimo, da bi žurerje spodbudili k temu, da se tudi sami spomnijo na to, da se na žuranje pripravijo in si tudi v lastni režiji priskrbijo material, ki ga potrebujejo.

Začenjamo kar s Cedevito, ki je postala že kar naš zaščitni znak. Ljudje se je vedno razveselijo, hkrati pa nam mnogokrat zastavijo vprašanje, kaj je sploh fora, da jo delimo. Na terenu načeloma delimo Cedevito z dvema sporočiloma: da je na žuru fino spit tudi kaj brezalkoholnega, in pa, da zmanjšuje možnost možganskega edema.

CEDEVITA BREZ MAČKA

Med pitjem alkoholnih pijač si je dobro privoščiti tudi kozarec vode ali kaj drugega brezalkoholnega. To predvsem zmanjšuje mačkast glavobol naslednji dan. Alkohol je namreč diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa (pomisli recimo, kako pogosto hodiš lulat, če piješ pivo). To povzroča dehidriranost telesa, ki je zaslužna za glavobol, slabost in suha usta jutro po prekrokani noči. Poleg tega pa alkohol zmanjšuje tvorjenje hormona vazopresina, ki  sporoča ledvicam, naj reabsorbirajo vodo, namesto da bi jo usmerile skozi mehur. Brez tega naravnega telesnega signala se mehur svobodno polni s tekočino.

Maček ne mara vode – zato je spij čim več!

CEDEVITA BREZ MOŽGANSKEGA EDEMA

Če oseba uživa prepovedane droge, je prav tako pomembno, da zaužije zadostno količino tekočine. Vendar pozor – zlasti pri stimulativnih drogah (MDMA, ekstazi, razni katinoni, kokain…) je priporočeno, da se zaužije največ 0,5L vode na uro! Če intenzivno plešeš, ti je vroče, se potiš, seveda kaj hitro postaneš žejen in se želiš osvežit. Vendar pa nalivanje z vodo ni najboljša ideja, saj telo med potenjem ne izgublja samo vode, temveč tudi sol. Prav zato je pomembno, da le-to vneseš nazaj v telo. Brez zadostne količine soli v telesu začne voda vdirati v celice, kar je še posebej problematično pri možganih, ki jih obkroža trda lobanja in se nimajo prostora kam širiti. Tako lahko pričnejo pritiskati na pomembne dele, kot je recimo center za dihanje. Oteklini možganov z drugimi besedami rečemo možganski edem, ki je lahko tudi smrtno nevaren zaplet. Zato ne pozabi med žuranjem na izotonične napitke, s katerimi boš v svoje telo vnesel dovolj elektrolitov.

Opozoriti moramo, da Cedevita sama ni izotonični napitek, vendar nam služi kot opomnik, da je pomembno vrniti telesu snovi, ki jih kuri in zgublja (minerale, vitamine…). Spomni pa naj tudi na to, da mešanje prepovedanih drog in alkohola ni kul, saj povzroča možnosti za dodatne zaplete.

O mačku, ki ne mara vode, si lahko več prebereš tudi na spletni strani našega programa Izberi sam.