Od Cannabisa do Mary-Jane

16. junij 2016|Knjižnica|Članki

Ali pa weed, pot, spliff, djola, vutra in trava... Preberi si članek o različnih poimenovanjih za marihuano in njhovih izvorih.


Od Cannabisa do Mary-Jane. Ali pa  weed, pot, spliff, djola, vutra in trava...  Sama imena za dobro poznano drogo -marijuano. Skozi leta so se razvila različna imena za poimenovanje te žlahtne rastlinice, čudežnega plevela. Nekatere izvirajo iz drugod, nekatere pa smo zvili in skadili kar tukaj v Sloveniji. Poglejmo si nekaj izvorov za tale imena.

V angleško govorečih državah se ljudje najpogosteje poslužujejo izrazu ’’weed’’. Sam izvor besede je dokaj samoumeven, saj se namreč  marijuano uvršča tudi med plevel. Raste izjemno hitro in lahko doseže velikost tudi do štiri metre! Potrebuje pa veliko svetlobe in je zato zelo razširjena v sončnih državah (drugod po svetu pa v omari, pod lučjo seveda). Zatorej je ime ’’plevel’’ kar primeren vzdevek, ki pa smo ga v Sloveniji spremenili v ’’trava’’. Lepa, zelena, hitro raste, pa še diši. Torej je to zelo primerno ime za tole rastlinico. Najbolj razširjeno ime za cigareto iz magičnega plevela je ’’joint’’. Pri nas, v Ameriki, drugod po Evropi, uporablja se vsepovsod.

Če ste ljubitelji super junakov, predvsem Spider-mana, potem vam je zagotovo znano ime Mary-Jane. Parkerjeva ljubica se je v zadnjem letu znašla v vsaj tridesetih milijonih ust Američanov. Številka je kar visoka in po raziskavah še raste. To je predvsem zato, ker je vedno več ljudi prepričanih, da bi morala biti legalizirana. Mnogi jo celo vidijo kot manj škodljivo kot alkohol (Alexandra Ossola ,October 22, 2015, http://www.popsci.com/survey-says-percent-americans-smoking-weed-has-doubled-since-2002). Zakaj Mary-Jane? Če razrežemo besedo Marijuana v Mari-Juana, se nam odgovor v trenutku utrne. Tudi Slovenci se tega izraza poslužujemo.

Iz drugod po svetu imamo dva izraza, ki se uporabljata v širnem svetu. In sicer ’’Ganja’’, ki izhaja iz Indije in je bila sprva sinonim za zelo močno travo. Druga pa  izvira iz Jamajke, ’’ Spliff’’, in je bila oznaka za zelo dolgo, koncentrirano navito travnato cigareto, ki se (še danes) kadi brez tobaka. Pri nas se oba izraza uporabljata za vsakdanjo rabo droge in ne za kakšne pretirano močne različice substance.

Iz ankete, ki smo jo opravili pri Drog-artu, smo vas povprašali še za druge izraze za travo. Najbolj pogost je bil izraz ’’vutra’’. Izvira od naših balkanskih sosedov in moram reči, da prav lepo pade iz ust. Rekel bi, da je bolj grob izraz za besedo ’’trava’’. Njen večji, potetoviran in pobrit brat. Na motorju. V tej kategoriji imamo še ime za cigareto z vutro, ’’đola’’. Spet, izraz izvira z Balkana, in je na široko uporabljen na slovenskem področju.

Iz ankete smo razbrali še kar nekaj zanimivih in izvirnih imen, ki jih imamo za travo ali za cigareto, ki vsebuje cannabis. To so: Klobasa, kosilo, basa, žbe, bakla, ’’gremo enga pihnt’’, pljuča (ki se običajno uporablja za poimenovanje enega vdiha cigarete) in peteršilj.

Ne glede na to kako jo poimenujemo, trava, ganja, Mary-Jane ali cannabis, bo ona še naprej opravljala svoje. Svet nekaterim naredila lepši, drugim pomagala zaspati ali prenašati bolečino, nekatere pa odpeljala v čisto drug svet.

 

Rok Mioč