Back icon

HHC

HHC je polsintetični kanabinoid, ki je v izredno majhni količini naravno prisoten v kanabisu, vendar ga je za splošno rabo potrebno sintetizirati s kemičnim procesom hidrogenizacije CBD.

Heksahidrokanabinol (HHC) je hidrogenizirani derivat delta-9-tetrahidrokanabinola (Δ-9-THC), glavne psihoaktivne sestavine kanabisa. HHC v primerjavi s THC manj učinkovito interagira s kanabinoidnimi receptorji v telesu, kar pomeni blažje psihoaktivne učinke.
Ker je HHC v naravni obliki prisoten le v zelo majhnih količinah, se za komercialno uporabo večinoma proizvaja s sintetičnimi metodami (npr. hidrogenizacija), zato se uvršča med polsintetične kanabinoide. HHC, ki se je v Evropi uveljavil leta 2022, je do leta 2023 postal pomemben igralec na trgu konoplje. Njegova popularizacija izhaja iz percepcije kot legalne in varnejše alternative klasičnim konopljinim izdelkom, ki pa se je konec leta 2023 končala z uvrstitvijo HHC na seznam prepovedanih snovi v Sloveniji.

Kot pri nekaterih drugih novih kanabinoidih, ki so v zadnjih letih vstopili na trg EU, tudi za HHC velja, da znanstvene raziskave ne sledijo hitremu porastu zanimanja in raznolikosti izdelkov. Obsežnejših študij o učinkih in varnosti uporabe HHC ni na voljo, zato so nekatere informacije pridobljene s strani poročanja uporabnikov.

Učinki

Čeprav HHC tehnično ni različica THC-ja, so njegovi učinki zelo podobni in jih najdeš tukaj. Psihotropna moč HHC se ocenjuje kot nekoliko blažja v primerjavi s THC, kar pomeni, da ima milejše učinke.

HHC in THC se razlikujeta v načinu interakcije z endokanabinoidnim sistemom telesa. HHC nudi občutek mirnosti, sprostitve in dobrega počutja ter je poročan kot koristen pri obvladovanju bolečin in težav s spanjem.

Na splošno se HHC dobro prenaša in ponuja milejšo psihoaktivno izkušnjo v primerjavi s THC. Medtem ko HHC interagira z CB1 receptorji v možganih, to ne počne tako močno kot THC, kar vodi do manj intenzivnih psihoaktivnih učinkov. Uporabniki pogosto poročajo o občutku sprostitve in mirnosti brez preobremenjujočega občutka zadetosti, ki je značilen za THC.

Stranski učinki in dolgoročne posledice

Kajenje/vejpanje HHC v obliki acetata t.i. HHC-O, bi lahko podobno  kot vitamin E acetat, ki je bil v ZDA odgovoren za nekaj smrtnih žrtev uporabe vejpa, povzročal respiratorne težave in odpoved pljuč. Pri segrevanju acetatov namreč nastaja strupena spojina keten.

Ob prvi uporabi HHC se lahko pojavi slabost, tudi bruhanje. V stanju zadetosti lahko svet doživljaš v novi perspektivi, zato je dobro, da je ob tebi nekdo, ki mu zaupaš in ki te bo znal pomiriti, če bo izkušnja premočna in te bo postalo strah ali boš postal paničen.

Večje količine HHC lahko povzročijo zmedenost, kratkotrajno izgubo spomina, halucinacije, nespečnost in drhtenje oz. tresenje okončin. V večini primerov se ti simptomi zmanjšajo oz. izginejo kmalu po prenehanju uporabe.

Pod vplivom HHC se poslabšajo tvoje kognitivne funkcije. Aktivnosti, ki zahtevajo pozornost, boš zato težje izvajal pod njegovim vplivom. Sem spadajo predvsem vožnja, učenje, športne aktivnosti ipd.

Dim pri kajenju HHC je lahko kancerogen. Težave se pokažejo pri kronični uporabi, predvsem pri kadilcih. Ti so izpostavljeni večjemu tveganju za pojav kroničnega bronhitisa in različnih težav s pljuči.

Načini uporabe in doziranje

HHC se, tako kot pri sintetičnih kanabinoidih, nanese na cvetove CBD ali doda v e-tekočine in vape ter se tako zaužije. V nasprotju s tem, kar predlagajo številne trgovine, ni znanih rastlin konoplje, ki bi naravno vsebovale dovolj HHC, da bi povzročile psihoaktivne učinke. Na trgu obstajajo tudi HHC izdelki, ki se jih zaužije (piškoti, bomboni).

Pri uporabi HHC se načini uporabe in doziranje ne razlikujejo bistveno od drugih izdelkov iz kanabisa. Predpostavka je, da so učinki HHC približno 25% šibkejši v primerjavi s THC.

Pri koncentriranih izdelkih za kajenje (vape) ali sublingualno zaužitje, ki vključujejo npr. olja, smole ali ekstrakte, ter oralni uporabi so odmerki naslednji:

nizka doza: 5 – 15 mg

srednja doza: 15 – 30 mg

visoka doza: 30 mg – 60 mg

Pri nekoncentriranih izdelkih za kajenje, kot so cvetovi konoplje, na katere je nanešen HHC, je o srednjih odmerkih težko govoriti. Lahko se zgleduješ po THC kanabisu, a vedno začni z nizkimi odmerki in po potrebi postopoma povečuj količino, da se ugotovi individualna občutljivost in odziv telesa.

Kot pri vseh psihoaktivnih snoveh je previdnost pri doziranju ključnega pomena za manj tvegano uporabo.

Zmanjševanje tveganj

  • Začni z manjšo količino HHC in postopoma povečuj odmerek, dokler ne dosežeš želenih učinkov. To je še posebej pomembno, če si nov uporabnik ali če preizkušaš nov izdelek.
  • Bodi pozoren na izvor in sestavo HHC izdelka. Daj prednost izdelkom znanih in preverjenih virov, ki zagotavljajo informacije o koncentraciji in čistosti snovi.
  • Izogibaj se izdelkom, ki vsebujejo HHC acetat (HHC-O), ker obstaja možnost, da pri gorenju nastaja strupena spojina keten.
  • Izogibaj se sočasni uporabi HHC z alkoholom, tobakom ali drugimi drogami, saj to lahko poveča tveganje za negativne učinke in nepredvidljive reakcije.
  • Če jemlješ kakršna koli zdravila na recept, se posvetuj z zdravnikom ali farmacevtom glede morebitnih interakcij s HHC.
  • Bodi pozoren na svoje telo in um ter opazuj morebitne negativne učinke, kot so anksioznost, paranoja, povečan srčni utrip ali drugi neželeni učinki.
  • Uporabljaj HHC v sproščenem in varnem okolju, kjer se počutiš udobno in kjer si lahko v družbi zaupanja vrednih oseb.
  • Po uporabi HHC se izogibaj vožnji in drugim dejavnostim, ki zahtevajo visoko stopnjo pozornosti in koordinacije.
  • V primeru resnih negativnih učinkov ali hudo slabem počutju nemudoma poišči zdravniško pomoč.

Mešanje

HHC-ja ne uporabljaj hkrati z alkoholom ali drugimi drogami. Mešanje drog lahko povzroči nepredvidljive posledice, pogosta sta slabost in vrtoglavica.

Pravne posledice

HHC je v Sloveniji prepovedan ob novembra 2023. Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.