Back icon

Preden sem prvič kadil_a MARIHUANO – 1. del

Pri vseh drogah je ena najznamenitejših prišla šele zdaj na vrsto. Ganđa, konoplja, trava, marihuana (in tako naprej v neskončnost)… Si kar predstavljam, da bo kdo zamahnil z roko in pomislil, da »tega pa že ne bom bral_a, o travi pa menda ja vse vem«. Vendar je dobro na vsake toliko prevetriti svoje znanje in prečekirati novejše informacije o stvareh, čeprav o njih že vemo veliko. Naredimo torej danes to z gandžo.

Trava je zagotovo ena najbolj poznanih in najširše uporabljenih psihoaktivnih substanc. Je ena najstarejših rastlin, ki jih poznamo. Uporabljamo jo lahko za najrazličnejše namene – rekreativne (kot droga), v zdravstvu, prehrani in industriji, v preteklosti pa so jo uporabljali za različne kulturne namene, ponekod po svetu se povezuje z religijo (recimo čaščenje boga Shive v hinduizmu). Mi se bomo seveda osredotočili na izkušnje z rekreativno uporabo. Kaj pravijo moji sogovorniki in sogovornice?

1.)   »Moja prva izkušnja z marihuano seže daleč v moja najstniška leta (14/15?). Bil je lep sončen dan in po pouku smo se z dvema sošolkama in sošolcem odpravili v park, tam smo ob glasbi in smehu prišli na idejo, da bi enega skadili. Jaz trave še nisem probala in to sem tudi povedala. Mirili so me, da to ni nič takega, češ da to počne vsak drugi… si mislim ok, potlej pa, če že res to ni nič takega, bi poskusila še jaz 🙂 Neučakana pridem na vrsto in vdihnem prvi dim, drugi, tretji… nič? Kako nič? Mine nekaj časa, zvitek se ugasne… kake 15min po tem začnem močno čutiti učinke marihuane, postane mi toplo, sonce sije malce svetleje kot prej, trava postaja vse bolj in bolj zelena, glasba doseže prebuditi v meni občutke ki jih ni nikoli poprej… bila sem srečna… v trenutku in popolnoma srečna 🙂 to tudi omenim sošolcem, ki mi smejoč se prikimajo, češ to je ful bolje kot pa spiti pivo, a ne? SEVEDA! Dajmo še enega… In seveda.. smo 🙂 Kake 30min po tem me kar naenkrat začne zebsti v konice prstov, pritisk mi drastično pade, moja glava postane nemogoče težka, uležem se sošolki v naročje, ta me miri… takrat se spomnim abnormalno živih barv (flourescentno zelena trava, prebliski močne svetlobe ipd…), sošolkin glas me je kar bodel čez ušesa, počutila sem se blazno nemočno… naenkrat me preplavi slabost in bruham.. Na tisti dan (sedaj ko sem starejša, vem) sem skadila preveč naenkrat za človeka, ki do konoplje nima razvite tolerance. Preden sem prižgala naslednji joint je še trajalo kako leto, preprosto me je bilo preveč strah, da bi se slabost ponovila…«

Subjektivnih učinkov marihuane je izjemno dolg seznam. Kot za vse psihoaktivne substance tudi za travo velja, da ni univerzalnega pravila, kako bo oseba doživela zadetost. Lahko je prijetna (česar ni potrebno posebej poudarjati, saj se uporabniki v glavnem zato odločajo za uporabo) ali pa oseba doživi nenavadne, nepričakovane, celo strašne učinke. V času, ko se trava marsikomu ne zdi »nič takega« in ko iz različnih medijev dobivamo vse več informacij o zdravilnih potencialih konoplje, se zdi, da na neprijetne učinke hitro pozabimo ali jih spregledamo. Konoplja ima unikatno zmes učinkov, saj deluje kot stimulans in depresor, antipsihotik in halucinogenik, lahko povzroči tesnobo ali jo zmanjša. Prav zato je nemogoče napovedati, kako bo nekdo doživel učinke marihuane. Uporabnica v zgornjem zapisu govori o nekaterih učinkih, ki pri kajenju nastopijo do 10 min po zaužitju, pri oralni uporabi (kukiji, mafini ipd.) pa »primejo« v času 30 do 120 min po zaužitju in običajno trajajo do štiri ure. Prijetni učinki, ki jih je moja sogovornica doživela, so bili sproščenost, evforija, spremembe v zaznavanju. Uporabnica pove, da se je zaradi pozitivnih učinkov odločila skaditi nov džojnt, kar pa se v njenem primeru ni najbolje izšlo. Doživela je nekatere od najpogostejših nezaželenih učinkov: telesno šibkost, slabost, bruhanje, tesnobo, spremenjene zaznave okolice so postale neprijetne. Ker pod vplivom marsikaj dojemamo drugače (recimo pri konoplji so to potencirane senzorne zaznave, spremenjeno dojemanje časa, doživljanje sveta), je dobro, da je ob tebi nekdo, ki mu zaupaš in ki te bo znal pomiriti, če bo izkušnja premočna, te bo postalo strah ali boš postal_a paničen_a.

Uporabnica je omenila še doze in toleranco, zato vzemimo pod drobnogled še to dvoje. Lahka doza pri kajenju je med 33 in 66 mg, srednja pa pri 66 do 100 mg. Kot pri večini drog je možen nastanek tolerance, ki pri marihuani nastopi precej hitro, že po nekajkratni uporabi.

2.)   »[…] Pelal smo se z busom, po kakšni uri smo se ustavl, pa eno džolo pržgal(za cca. 5 ljudi). Bilo je dovolj vroče in ko smo se odpravljal nazaj je en model sam skp padu, tko za sekundo mogoče, ampak je fajn prbiu v tla na srečo na kolena roke sam bi si lahko tudi glavo razbiu. Pol naprej ni blo nobenih komplikacij […] ni meu. Kokr sm se pozanimu, zato ker ti trava razširi žile + vročina = žile razširijo => kri v noge namesto možganou in bam. Okej ni bla lih sekunda kšne 5s, pa pol je rabu ene 15min, da seb pride, k je takoj spet probu ustat je spet padu, smo ga posedl pa biu je dost omotičen ampak baje priseben. Zgledal je še zmeden.«

Omedlevica ni nenavadna posledica gandže. Kar moj sogovornik pravi, drži: THC, ki je poleg CBD aktivna učinkovina v marihuani, znižuje krvni pritisk, kar posledično širi žile (zato so beločnice po uporabi rdeče). Običajno je, da se poviša srčni utrip. Prav zato se uporaba konoplje odsvetuje ljudem, ki imajo težave s srcem. Padcu, ki ga opisuje uporabnik, pa je lahko botrovala sproščenost mišic, izguba kontrole nad motoriko telesa, in seveda kot že omenjeno, vročina, morda slab zrak… Pomembno je, da se zavedamo, da ne glede na to, koliko izkušenj imamo z neko substanco, lahko kadarkoli prvič doživimo neke neprijetne učinke. Ti so lahko na telesni ravni (slabost, bruhanje, omedlevica, dehidracija, mišični krči…) ali duševni (tesnoba, napad panike, psihoza…). Na neprijetne in nezaželene učinke ni imun nihče!

3.)   »K sva s kolegico kadili eno čudno travo in naju je ful nakripirala in sva mislili, da eni kri iz ušes teče, tadruga je mela pa filing, da ji bojo oči vn padle xD ni blo fajn, sam zdej je smešno. Pa js sm enkrat dobila ene močne kukije in sem pojedla drobtine na koncu in nism mela filinga kok je to količinsko. In bla sm na nekem partiju pri kolegu, ampak nism nobenga poznala. In pol sm dobila filing, da sm par metrou od mize, čeprou sm se je dotikala in ful mi je pral. Pa kr zoom-inal mi je na folk. Tko vsi so se z nekom pogovarjal sam js. Tko izolirano sm se počutla. In pol mi en model neki reče in nism niti ene besede razumela. In rečem:kaj? In spet isto in je blo, k da govorijo v nekem nezemeljskem jeziku. In to je kr dolg trajal… To, da nism razumela besed, se mi je pa zgodil še enkrat po jointu, sam ni blo tok creepy.«

Kot smo že ugotovili, ima marihuana lahko halucinogene učinke in bad trip na travi ni zgolj izmišljotina ali huda izjema, ampak stvar, ki jo doživi marsikdo. To je lahko posebej zastrašujoče, če tega ne pričakujemo ali pa se tega ustrašimo, zato tudi pri gandži velja, da je potrebno poskrbeti za dober set in setting in imeti ob sebi dobrega party buddy-ja. Podobno, kot se pripravimo na uporabo psihedelikov, je dobro, da smo v nekem varnem prostoru v družbi prijetnih ljudi, ki jim zaupamo, in se za uporabo odločamo, ko je naše razpoloženje pozitivno in ne, ko smo žalostni, prestrašeni in podobno. Misli in občutki, bodisi prijetni bodisi ne, so za tistega, ki jih doživlja, v tistem času zelo resnični. Če se ti zgodi, da doživiš katerega od neželenih učinkov, se odmakni od intenzivnih dražljajev (svetlobe, glasbe…) in se poskušaj umiriti, zavedaj se, da bodo učinki kmalu popustili in pojej ali popij nekaj sladkega. V zgodovini še ni bilo dokumentiranih smrtnih žrtev zaradi uživanja konoplje, vendar če sumiš na resnejše zaplete, vseeno poišči pomoč. Pozor: če slučajno ti ali tvoji prijatelji uporabljate sintetične kanabinoide, so tveganja neprimerljivo višja in obstaja možnost hujših zdravstvenih zapletov in smrtnega predoziranja!

To be continued….

Več o konoplji in o drugih smernicah za zmanjševanje tveganj (recimo karbonskih filtrih – več o tem si lahko prebereš na tej povezavi, vaporizatorjih, ne-mešanju s tobakom ipd.) si lahko prebereš na tej povezavi, poglobljene informacije v angleškem jeziku pa lahko najdeš tule.

Če se ti zdi, za imaš z ali zaradi uporabe drog težave, se lahko anonimno oglasiš v naši svetovalnici.

Nikoli ne vozi nikogar in ničesar pod vplivom psihoaktivnih substanc. S tem ogrožaš sebe in ostale udeležene v prometu.