Back icon

Preden sem prvič kadil_a MARIHUANO – 2. del

Brez posebnega prologa nadaljujemo z nekaj izkušnjami s konopljo, eno najbolj razširjenih drog.

4.)   »Od vseh drog, ki sem jih kdaj vzela, sem imela na travi najhujše izkušnje. Bom opisala bad trip, ki se mi je zgodil pred kratkim in je bil ena najbolj groznih izkušenj ever. S fantom sva jedla kukije in nisva vedela, koliko so močni, ampak ker me običajno prej nikoli »edibles« niso kaj dosti zadeli, sem kar pogumno zagrizla. Najprej je nastopila tista prijetna zadetost, hihitanje, občutek, ko ti skupaj vleče oči, drugačna percepcija, ampak kul. Potem pa sem kar naenkrat dobila občutek hudega tresenja, kot da mi glavo zvrača nazaj, zobje so trkali en ob drugega, bolela me je glava in bila sem prepričana, da sem doživela epileptični napad. Bila sem čisto panična, ful sem se ustrašila. Da bi se pomirila, sem šla ležat v posteljo. Treslo mi je celo telo, nisem vedela, zakaj in bilo me je strah, da bi se tisti »napad« ponovil. Soba se je začela ožit, stvari so začele dobivat malo čudne oblike, predvsem so bile proporcije nenormalne. Recimo cela roka je bila čisto kratka in tanka in potem dlan trikrat večja od cele roke. Začela sem opazovat svoje telo, hodit po stanovanju, da sem opazovala, kakšne so stvari, da ne bi izgubila zdrave pameti. Sploh nisem vedela kdo sem, kje živim, kaj počnem v življenju in bila sem tako šibka, da sem hitro zlezla nazaj v posteljo. Tam me je preplavil hud strah, da bom v svoji glavi za večno ostala ujeta v tej spalnici, nezmožna normalnega razmišljanja, dojemanja, bala sem se, da bom še leta in leta živela z glavo samo v tej sobi. Nikoli v življenju me še ni bilo tako strah. Želela sem zaspat, ampak sem se bala, da bom v spanju bruhala in se zadušila. Fant me je spodbujal, da se kaj pogovarjava, ampak nisem bila zmožna sledit ničemur. Ves čas sem se tresla in se nisem mogla sprostit, ne glede na trud. Ko je zadeva minila in so stvari dobile normalne podobe, še nikoli v življenju nisem bila tako srečna, da sem normalna.«

Ko govorimo o »edibles«, to so izdelki iz konoplje, ki jih zaužijemo, moramo biti posebej previdni. Aktivne sestavine v marihuani so topne v maščobi, kar pomeni, da jih lahko izločiš, dodaš živilom in zaužiješ (poješ ali popiješ), v telo pa preidejo prek prebavnega trakta. V primerjavi s kajenjem začne tako zaužita marihuana delovati precej pozneje, so pa aktivne sestavine veliko bolj učinkovite – z manjšo količino dosežeš enak oziroma večji učinek zadetosti, ki običajno traja dlje. Prav zaradi tega obstaja večja nevarnost predoziranja, zato začni raje z manjšimi količinami in počakaj na prve učinke, preden poješ ali popiješ nov odmerek. Preden zagrizeš v nov kuki, počakaj vsaj eno uro, da se izogneš predoziranju.

Zgoraj je opisan bad trip, za katerega se morda zdi neverjetno, da ga nekdo izkusi zaradi »nedolžne« trave. V resnici pa veliko uporabnikov poroča o močnih učinkih in bad tripih, ki so spominjali bolj na druge droge in se je uporabnikom samim zdelo neverjetno, da lahko konoplja sproži take občutke in doživetja. Prav zato je pomembno, da trave ne jemljemo preveč zlahka in se na uporabo pripravimo. To pomeni torej dober set, setting, party buddy-je, če nisi prepričan, ali substanca vsebuje samo želeno snov, lahko vzorec prineseš na testiranje v katero od testirnih točk. Posebej naj opozorimo, da se je vsebnost THC-ja v zadnjih letih na našem trgu podvojila, kar pomeni večje tveganje za močno zadetost in neprijetne učinke.

5.)   »Sem kadila redno kar nekaj časa. […] Takrat sm še verjela, da je to rastlina in naravna in se ti itak ne more nč zgodit. Sem že slišala za kakšno sošolko, ki je skupi padla, ko je kadila, ampak sem si mislila, da so to sam pač pussyji. Tud bruhala sem kdaj, če sem mešala z alkoholom, ampak za to sem krivila alkohol. Tudi bla sem kdaj tok zadeta, da sem v izi halucinirala, ampak to se mi takrat ni zdel nič takega. […] No, zdej pa sploh ne morem več kadit, ker vsakič dobim grozne psihoze. Sploh ne vem, kdaj se je to prvič zgodil, mogoče sem to že kdaj prej doživljala, ampak sem si to razlagala kot ful močno zadetost in da pač nisem bla v dobrem okolju (recimo enkrat sem skoraj pozabila dihat, enkrat sem mislila, da so me v slaščičarni zastrupili, večkrat mi je bilo vse čudno in sumljivo… ampak tega nisem dojemala kot psihoze). No, vrhunec je bil, ko sem enkrat dobila prisluhe iz How I met your mother in sem potem razmišljala o svojih frendih in sem postala čisto paranoična, da me v bistvu sploh nihče ne mara, da se družijo z mano samo, ker se jim smilim, da sem verjetno ful psihično bolna, da sem vsem extra čudna, da nikomur ne morem zaupat… Ful resnično je bilo in ful grozno in še dva tedna po tem me je to držal, ves čas sem bila prestrašena, skeptična, nezaupljiva, in pa žalostna, ker valda boš žalosten, če misliš, da te nihče na svetu ne mara. Dokler se nisem opogumila in pogovorila o tem in ugotovila, da je to prav za rečt psihoza, ki jo je sprožila trava. […]«

Zgornja izkušnja lepo zaobjame, kar smo do sedaj obdelali v članku. Na DrogArtu vedno zagovarjamo, da je edina varna uporaba drog neuporaba. Ob vsaki uporabi namreč tvegamo nastanek kakšnega od akutnih zapletov ali dolgoročnih posledic. Pri konoplji to posebej velja za osebe, ki imajo težave s srcem, pljuči, nagnjenost k ali družinsko zgodovino shizofrenije ali psihoz in za nosečnice. Včasih se zgodi, da ljudje več let uporabljajo marihuano brez težav, potem pa začnejo doživljati različne neprijetne učinke, recimo tesnobo, napade panike, psihoze. V takem primeru je najbolje uporabo takoj prekiniti, če pa se osebi to nikakor ne zdi možno, se močno priporoča zmanjšanje doze in uporaba sort, ki vsebujejo več CBD-ja in manj THC-ja. Vsekakor je dobro, če se o tovrstnih težavah pogovoriš s strokovnjakom/-injo, kar lahko anonimno in brezplačno storiš v naši svetovalnici.

Več o konoplji in o drugih smernicah za zmanjševanje tveganj (recimo karbonskih filtrih – več si lahko prebereš na tej povezavi, vaporizatorjih, ne-mešanju s tobakom ipd.) si lahko prebereš na tej povezavi, poglobljene informacije v angleškem jeziku pa lahko najdeš tule.

Če se ti zdi, da imaš z ali zaradi uporabe drog težave, se lahko anonimno oglasiš v naši svetovalnici.

Nikoli ne vozi nikogar in ničesar pod vplivom psihoaktivnih substanc. S tem ogrožaš sebe in ostale udeležene v prometu.

Povezana vsebina:

5. oktober 2017

Kanabis

THC, konoplja, marihuana, trava, kanabis … je ena najstarejših rastlin, ki jih poznamo. Uporabna je za najrazličnejše namene – rekreativne (kot droga), v zdravstvu, prehrani in industriji, v preteklosti pa so jo uporabljali tudi za različne kulturne namene.

arrow
20. oktober 2022

Trava in duševno zdravje

En džojnt za boljše počutje? Pa da malo zmanjšamo tesnobo ali lažje zaspimo? Hopla konopla – ne tako hitro. Vse več ljudi se sooča s težavami v duševnem zdravju, pa najsi bo to depresija, tesnoba ali druge težave. V tem članku pa ti bomo predstavili še povezavo med travo in duševnim zdravjem, rekli kaj o zdravilih in še čem.

arrow
20. marec 2019

Preden sem prvič kadil_a MARIHUANO – 1. del

Pri vseh drogah je ena najznamenitejših prišla šele zdaj na vrsto. Ganđa, konoplja, trava, marihuana (in tako naprej v neskončnost)… Si kar predstavljam, da bo kdo zamahnil z roko in pomislil, da »tega pa že ne bom bral_a, o travi pa menda ja vse vem«. Vendar je dobro na vsake toliko prevetriti svoje znanje in prečekirati novejše informacije o stvareh, čeprav o njih že vemo veliko. Naredimo torej danes to z gandžo.

arrow
2. november 2020

#23: odKrit: Weed in paranoja

Zakaj mi ni noben povedal, da je praznik? Tako lepo splanirano soboto sem imel, na sprehod do Hoferja po 10 dg kave, skuhat alarmno močno kavo in napisat kolumno za ta mesec. Pri vratih trgovine sem dojel, da je praznik in ostal brez kave. Zvečer ob sedmih sem se spomnil na bencinsko, kjer sem kupil najdražjo cheap brand kavo v lifu. Holy shit. Ob deseth zvečer pijem kavo in poskušam na half dead tipkovnici in z razbolelo roko spisat nekaj smislenega. O yeah, že nekaj tednov me leva roka brutalno boli, vkleščen živc pravi zdravnica. Boli as fuck in mi jemlje voljo do življenja. Čakam na pregled pri ortopedu, a so ga premaknili zaradi outbreaka na oddelku. Lovely.

arrow