Back icon

DrogArtov material: KARBONSKI FILTRI

Uporabniki in uporabnice na terenu se običajno precej razveselijo novih letakov ali materialov, zadovoljni smo tudi mi, da lahko ponudimo nekaj novega. Nedavno smo v našo kolekcijo materiala za zmanjševanje škode dodali še karbonske filtre. Zakaj so se pridružili ostalim materialom?

Nobena skrivnost ni, da s kajenjem vase vnašamo mnoge snovi, ki so za nas škodljive. Karbonski filtri vnos škodljivih kemikalij zmanjšajo zaradi aktivnega oglja, ki se nahaja v filtru, hkrati pa ne izničujejo delovanja zaužite substance. Deluje pravzaprav tako kot aktivno oglje, po katerem posežemo, če imamo prebavne težave, recimo drisko – nase veže različne toksine. Hkrati »pobere« tudi del vonja in okusa. Karbonski filtri prav tako znižujejo temperaturo dima, kar je za naša pljuča prav tako bolje.

Če je temperaturna razlika med dimom in aktivnim ogljem prevelika, se na filtru lahko pojavi kondenzacija namesto filtracije, kar lahko povzroči zamašitev. Zato je bolje, da »delate majhne dime« in uporabite filtre, ki so čim bolj topli. Predvsem je to pomembno v hladnejših mesecih, ko je razlika zunaj in znotraj lahko kar velika, zato se priporoča uporabo v notranjih prostorih.

Filtri, ki jih delimo, so za enkratno uporabo, obstajajo tudi keramični za večkratno uporabo. Takih za enkratno uporabo je več vrst, v trgovinah lahko najdete nebeljene, eko…

Še enkrat naj spomnimo, da je najslabše za filter uporabljati razne kartone, letake, škatlice cigaret in podobne pobarvane ali celo plastificirane papirnate izdelke, saj se ob segrevanju barv in plastike sprošča še več škodljivih snovi. Bolje je, če marihuane ne mešaš s tobakom, saj le-ta vsebuje nešteto škodljivih kemikalij.

Džojnti so, ne glede na uporabo različnih filtrov, vedno najbolj škodljiva izbira. Velja zaporedje: vaporizator > bong > džojnt.

Več informacij o marihuani in dodatne smernice o zmanjševanju škode si lahko prebereš na tej povezavi. O tem, da se je koncentracija THC na slovenskem trgu znatno povečala in kaj to pomeni za kadilce, si lahko prebereš v tem članku. Če opažaš težave zaradi uporabe marihuane ali drugih psihoaktivnih substanc, lahko kontaktiraš našo svetovalnico (na 01 439 72 70 ali 041 730 800 oz. pišeš na svetovanje@drogart.org).

Povezana vsebina:

5. oktober 2017

Kanabis

THC, konoplja, marihuana, trava, kanabis … je ena najstarejših rastlin, ki jih poznamo. Uporabna je za najrazličnejše namene – rekreativne (kot droga), v zdravstvu, prehrani in industriji, v preteklosti pa so jo uporabljali tudi za različne kulturne namene.

arrow
25. januar 2018

THC 2.0

Uporaba konoplje je postala tako pogosta v našem okolju, da se je skoraj že ne obravnava kot drogo, saj »obstaja toliko hujših snovi od konoplje« in »konoplja je naravna«, »konoplja zdravi«, itd. A vse pogosteje se srečujemo z ljudmi, ki doživljajo precej neprijetne psihične posledice prekomerne uporabe konoplje, kot so tesnoba, panični napadi, paranoje, brezvoljnost…

arrow
20. oktober 2022

Trava in duševno zdravje

En džojnt za boljše počutje? Pa da malo zmanjšamo tesnobo ali lažje zaspimo? Hopla konopla – ne tako hitro. Vse več ljudi se sooča s težavami v duševnem zdravju, pa najsi bo to depresija, tesnoba ali druge težave. V tem članku pa ti bomo predstavili še povezavo med travo in duševnim zdravjem, rekli kaj o zdravilih in še čem.

arrow
20. marec 2019

Preden sem prvič kadil_a MARIHUANO – 1. del

Pri vseh drogah je ena najznamenitejših prišla šele zdaj na vrsto. Ganđa, konoplja, trava, marihuana (in tako naprej v neskončnost)… Si kar predstavljam, da bo kdo zamahnil z roko in pomislil, da »tega pa že ne bom bral_a, o travi pa menda ja vse vem«. Vendar je dobro na vsake toliko prevetriti svoje znanje in prečekirati novejše informacije o stvareh, čeprav o njih že vemo veliko. Naredimo torej danes to z gandžo.

arrow