Droge in epilepsija


Do epileptičnega napada pride zaradi prevelikega proženja impulzov oziroma prevelike aktivacije nekega dela možganov. Pri tako imenovanem “grand mal” napadu pride do prevelike aktivacije dela motorične možganske skorje, zato nastopijo krči, ki lahko trajajo tudi nekaj minut. Po napadu človek ponavadi potrebuje približno pol ure ali pa tudi več, da pride k sebi.


Vzrokov epilepsije je lahko več. Velikokrat pride do nastanka epilepsije po kakšni poškodbi glave ali pa je bolezen podedovana. Med otroci je epilepsija v razmeroma pogosta in lahko se zgodi, da se nadaljuje v odraslo dobo ali pa počasi izzveni. Ljudje, ki trpijo za epilepsijo, so ponavadi na kronični terapiji z zdravili, ki bolj ali manj uspešno obvladujejo nove napade.

Epilepsija in stimulansi (ekstazi, kokain, amfetamini)

Stimulansi znižajo prag za nastanek epileptičnega napada. To pomeni, da je človek bolj dovzeten za epileptični napad in ga zato lahko hitreje doživi. Zelo pomembno je, da tisti, ki so že imeli kakšen epileptični napad, nikakor ne jemljejo stimulantnih drog, saj jim bo to skoraj gotovo sprožilo nov napad.

Epilepsija in depresorji (alkohol, heroin, pomirjevala, uspavala)

Ker ljudje z epilepsijo ponavadi jemljejo zdravila, ki so po svoji naravi depresorji, je mešanje z ostalimi depresorskimi drogami zelo nevarno. Zaradi podobnih učinkov namreč lahko pride do izgube zavesti ali celo do zastoja dihanja in smrti.

Kaj storimo, če pride do epileptičnega napada?
Na partijih velikokrat vidimo, ko kdo “pade dol” in ga v krčih meče po tleh. Lahko, da gre v tem primeru za pravi epileptični napad, lahko pa tudi da gre enostavno za overload stimulansov, kar telo tako izčrpa in hkrati aktivira, da nastopijo krči.Prva pomoč pri epileptičnem napadu

Če opazite, da ima nekdo napad, je zelo pomembno, da človeka odnesete ven iz gneče, na čim bolj hladno in mirno mesto. Vročina, hrup in močna svetloba lahko namreč napad le ojačajo.
Nujno morate poklicati rešilca (112), saj je za tega človeka zelo pomembno, da se na party ne vrne več. Po takšnem napadu se namreč zelo poveča tveganje za nastanek novega napada, kar pa je lahko zelo, zelo nevarno. Da ne omenjam, kaj vse se lahko zgodi, če taisti človek skonzumira še kakšnega od stimulansov … Pomembno je, da človeka poskušamo obrniti na bok, če pa ima zelo hude krče in je to nemogoče, pa samo odstranite vse, s čimer bi se lahko poškodoval, počakajte da napad mine in ga nato obrnite na bok. Ko se napad umiri, preverite dihanje in srčni utrip in počakajte pri človeku, dokler ne pridejo reševalci. Če se le da, poskušajte izvedeti kaj je človek zaužil in če ima kakšne kronične bolezni ter to povejte reševalcem, ko pridejo.