Mešanje drog - Zakaj ne?


Pri kombiniranju različnih drog med seboj prenehajo veljati pravila za uživanje vsake droge posebej. Telo se namreč na drogo, ko je že pod vplivom neke druge droge, odziva popolnoma drugače. Zato so učinki še bolj nepredvidljivi in nevarnosti še večje. ZATO: ne mešaj ti! Pusti, da namesto tebe meša DJ


Nekaj nevarnih mešanj je opisanih v spodnjem članku, za ostala pa lahko dobite informacije pri vsaki vrsti droge posebej.

 

Spid / kokain + ekstazi

Pri mešanju poživil je nevarnost vročinskega udara še večja kot pri vsaki drogi posebej. Te droge namreč zvišajo telesno temperaturo in ob mešanju se ti učinki seštevajo. Zaradi seštevanja učinkov je velika tudi nevarnost predoziranja.

 

Stimulansi + alkohol

Vsi vemo, da je treba na partiju dovolj piti, da telo nadomesti tekočino, ki jo med plesom izgublja s potenjem. Tekočino telo ves čas potrebuje, da se lahko poti in s tem oddaja toploto. Alkohol pa je tako imenovani diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa. Zato s pitjem alkohola izgubiš iz telesa še več tekočine. (Si se kdaj vprašal, zakaj si zjutraj, če si prejšnji večer popil veliko alkohola, žejen? Tu je odgovor.) Če piješ na partiju alkohol, je torej slabše, kot če ne bi pil ničesar.

Mešanje kokaina in alkohola je zelo nevarno, saj ti dve snovi v telesu tvorita novo spojino, kokaetilen. Ta snov je nevarna, saj poveča tveganje za okvare srca in je še bolj toksična za možgane kot vsaka snov posebej.

 

Marihuana + alkohol

Oboje spada med depresorske droge in zato se njuni učinki seštevajo. Poleg tega se poveča možnost za negativne učinke, kot je slabost. Obe snovi znižujeta krvni tlak, kar hitreje pripelje do omedlevanja.

 

Stimulansi + heroin

Nekateri heroin uporabljajo za spuščanje s poživil. To početje je izredno tvegano, saj lahko zaradi vnosa heroina v izčrpano telo pride do predoziranja, zastoja dihanja in smrti. Ob uporabi heroina obstaja tudi velika nevarnost odvisnosti. Kar nekaj ljudi, ki so se spuščali s heroinom, je postalo od njega odvisnih.

Kokain + heroin: Zelo znana je mešanica speed – ball, kjer je heroinu primešan kokain. Pri tej kombinaciji obstaja velika nevarnost za zastoj srca in dihanja. Eden izmed razlogov za ta pojav je krajša doba delovanja kokaina. Ob zaužiti mešanici uživalec lahko doživlja pravo mero depresorja (heroina) in stimulansa (kokaina), a ko kokain preneha delovati, se lahko izkaže, da je heroina preveč, čemur lahko sledi overdose, zastoj dihanja in smrt.

Plesne droge + heroin: Ob sočasni uporabi heroina in plesnih drog so tveganja podobna kot pri souporabi heroina in kokaina.

 

Stimulansi + DXM

MDMA + DXM: Do te kombinacije običajno pride pomotoma, ko človek zaužije tabletko ekstazija, ki vsebuje DXM in MDMA. Pri tej kombinaciji obstaja veliko tveganje, da pride do smrtno nevarnega vročinskega udara in serotoninskega sindroma.

DRUGI STIMULANSI (kokain, amfetamin, …) + DXM: Obe substanci povzročata povišan srčni utrip in možnost paničnih napadov, v kombinaciji se ti učinki potencirajo in škodijo kardiovaskularnem sistemu.

 

Uspavala in pomirjevala + alkohol

Pri tej kombinaciji lahko pride do prenehanja dihanja, zaradi česar človek umre. Tako alkohol kot uspavala in pomirjevala namreč upočasnijo dihanje. V kombinaciji se učinki seštevajo.

 

Energetske pijače + alkohol

Glavne učinkovine v energetskih pijačah so kofein, taurin in sladkor. Ker energetske pijače vsebujejo veliko kofeina, kofein pa je diuretik (pospeši odvajanje  vode iz  telesa), lahko ob pitju energetskih pijač na partiju hitreje pride do dehidracije. Namesto, da bi telesu tekočino dovajali, mu jo s temi napitki celo odvajamo. Dehidracija je torej ena izmed nevarnosti, če pijemo energetske napitke na partyju, in če zraven vzamemo tudi stimulantne droge, se ta nevarnost še poveča.

                Druga stvar, na katero moramo biti pozorni, je, da ob mešanju energetskih pijač in alkohola, energetski napitek s svojimi poživljajočimi učinki lahko prikrije pijanost, zato človek spije več alkohola, kot ga lahko prenese. Nevarnost predoziranja z alkoholom je torej v tej kombinaciji mnogo večja.

                Tretja nevarnost je, da obstaja verjetnost, da se taurin in alkohol presnavljata čez isti  jetrni encim. Ta encim se lahko prenasiči in tako pride do zastrupitve. Nekaj podobnega se zgodi, če piješ alkohol in sočasno jemlješ antibiotike.

 


Povezane vsebine

Droge - Mit #4: Mešanje drog ni škodljivo.

26.3.2013Če hkrati uporabljaš več različnih drog, prenehajo veljati pravila uporabe vsake droge posebej.

Droge - DXM

28.8.2017DXM spada v skupino disociativov, v visokih dozah povzroča tudi močne halucinacije, spremembe zaznave telesa in izgubo nadzora nad gibanjem.

Droge - Etizolam

21.11.2017Etizolam je benzodiazepinski analog, ki se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi.

Droge - 5-EAPB

23.11.20175-EAPB spada v skupino fenetilaminov ter amfetaminov. Gre za empatogeno substanco, ki je po strukturi in učinkih podoben 5-MAPB in 5-APB. Podobno...

Droge - aMT

22.1.2018Alfa-metil triptamin je sintetična substanca iz družine triptaminov, ki imajo entaktogene, stimulativne in psihedelične učinke. Prvotno je bil...