Back icon

Poppers

Popers se običajno inhalira neposredno iz stekleničke, nekateri pa ga za popestritev spolnosti uporabljajo tudi tako, da odprto stekleničko postavijo v sobo in pustijo, da vsebina počasi hlapi.

Izraz popers se nanaša na amil-, butil- ali izobutilnitrit. V današnjem času pa označuje butilnitritu podobne snovi. Amilnitrit je bil prvotno uporabljan kot zdravilo za težave s srcem.

V prodaji so popularna imena blagovnih znamk Rush, Stud, Locker room, Liquid gold, Bang in Pure gold.

V sedemdestih letih prejšnjega stoletja je osvojil ameriško homoseksualno sceno, kjer je še danes najbolj popularen. Pogosto se uporablja pri analnem seksu, saj sprošča mišice. 

Popers je nenehno prisoten tudi na plesni sceni, kjer se uporablja za povečanje učinkov drugih drog.

Učinki

Popers deluje tako, da razširi periferne žile (predvsem na nogah) in povzroči nenaden padec krvnega tlaka. Da bi telo čim prej spet vzpostavilo normalno stanje, se zviša srčni utrip, večina krvi pa se preusmeri v možgane. Če je uporabnik takrat že pod vplivom kakšne droge, mu kri, ki je bogata z drogo, naenkrat ’butne’ v glavo, zato se za kratek čas poveča občutek zadetosti.

Učinkovati začne po 15 do 20 sekundah, vrh pa doseže v minuti do dveh v obliki flasha – navala toplote v glavi, vtroglavice in prijetnega vznemirjenja. Učinki trajajo le nekaj minut.

Popers lahko po dolgih obdobjih neprekinjene uporabe povzroči razvoj tolerance. Po krajšem obdobju neuporabe se občutljivost za učinke popersa povrne.

Načini uporabe in doziranje

Popers se običajno inhalira neposredno iz stekleničke, nekateri pa ga za popestritev spolnosti uporabljajo tudi tako, da odprto stekleničko postavijo v sobo in pustijo, da vsebina počasi hlapi.

Stranski učinki

 • Nezavest – do nje pride zaradi nenadnega padca krvnega tlaka, ki ga telo ne more dovolj hitro uravnati.
 • Čezmerna uporaba nitritov lahko povzroči zmanjšanje kisika v krvi, kar lahko povzroči tudi smrt, vendar običajno le pri ljudeh, ki so popers popili. V takem primeru poiščite zdravniško pomoč.
 • Izpuščaji – občasno se ob uporabi popersa razvijejo izpuščaji okoli ustnic, lic in nosu, ki ob prenehanju uporabe izginejo.
 • Dokazov o dolgoročnih psihičnih ali fizičnih poškodbah, ki bi bile posledica uporabe popersa, za zdaj ni.

Zmanjšanje tveganj

 • Popers in drugi inhalanti so izredno vnetljivi, zato jih hranite daleč stran od ognja, cigaret, vžigalic
 • Ne uporabljaj popersa skupaj z viagro – počakaj 24h med obema substancama.
 • Nikoli jih ne zaužij oralno. Če pride do tega nemudoma obišči zdravnika.
 • Pazi da ne pride v stik s kožo, lahko povzroča iritacije.
 • Uporabljaj zmerno.
 • Ne uporabljaj če imaš oslabljen imunski sistem (popersi zmanjšajo delovanje imunskega sistema še nekaj dni po uporabi). Izogibaj se tudi v nosečnosti, če imaš visok krvni pritisk, anemičnost.
 • Popersi vplivajo na tvojo presojo, zato se pred uporabo pripravi na varen seks – kondom in lubrinakt.
 • Ljudje, ki so slabokrvni, imajo glavkom (zeleno mreno) ali težave s srcem, naj se uporabi raje izognejo.

Mešanje

Mešanje poppersov in drugih vazodilatorjev (Viagra, Revatio, … ) je izjemno tvegano početje, ker še hitreje pride do prevelikega padca krvnega tlaka in nezavesti.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.