Back icon

Fentanil

Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) je močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem. Velja za močan agonist mu-opioidnih receptorjev, ki je priblizno 40-50 x močnejši kot čisti heroin (100%) in 80-100 x močnejši kot morfij.

Fentanil so prvič sintetizirali leta 1960, dandanes pa se uporablja v medicini kot anestetik in kot močno protibolečinsko sredstvo (pogosto pri rakavih bolnikih).

Fentanil in njegovi analogi spadajo med izredno potentne psihoaktivne substance, aktivne v mikrogramih (1 ug = miljoninka grama). Fentanil in njegovi derivati  so lahko smrtno nevarni, še zlasti v kombinaciji z depresorji, kot so: opiati (heroin, morfij, opij), benzodiazepini (Apaurin, Helex, Xanax), barbiturati, GHB/GBL, alkoholom ter disociativi (ketamin, 3-meo-pcp, … ).

Učinki

Subjektivni učinki fentanila in njegovih analogov so podobni tistim od heroina ter drugih opioidov, z razliko poročil uporabnikov, da povzroča mnogo manjšo evforijo, ter močnejše zaviranje dihanja, protibolečinsko delovanje ter sedacijo. Fentanil in njegovi analogi povzročajo križno toleranco z ostalimi opioidi, kar pomeni da so za doseganje istih učinkov drugih opioidov potrebni večji odmerki kot navadno.

 

Učinki nastopijo po 15-30 min in vključujejo:

 • evforijo,
 • intenzivnejše sanje,
 • sedacijo,
 • občutke sproščenosti,
 • zmanjšanje razsodnosti,
 • upad kognitivnih funkcij,
 • kompulzivno redoziranje,
 • zaprtje,
 • znižan libido,
 • oteženo urinirnje,
 • povečano znojenje,
 • zaviranje apetita,
 • tesnobo,
 • suha usta,
 • zmedenost,
 • utrujenost,
 • tesnobo.

Stranski učinki

Kakor pri ostalih opioidnih drogah, obstaja velika verjetnost psihične in fizične zasvojenosti pri kronični uporabi fentanila in njegovih analogov. Ob razvoju zasvojenosti se pojavijo močni “krejvingi” ter odtegnitveni simptomi, v kolikor oseba nenadoma preneha z uporabo.

Zaradi značilnih učinkov – pomanjkanja razsodnosti in kompulzivnega redoziranja, pogosto prihaja do predoziranja.

Načini uporabe in doziranje

Obstaja širok specter medicinskih preparatov, ki vsebujejo fentanil, kot so: transdermalni obliži, nazalni spreji, podjezične tablete, inhalatorji, ter lizike. Poleg fentanila se pri nas medicinsko uporabljajo še nektari analogi, kot so remifentanil (Ultiva) ter karfentanil, v veterini.

Ulični fentanil se po navadi pojavlja v obliki prahu, pridobljen iz darkweb-a ali pomešan s heroinom (v tem primeru se prodaja kot heroin, primešan daje heroinu potentnost – lažno čistost).

Fentanil se zaužije pod jezikom, skozi kožo (obliži) in s snifanjem.

 

Čas trajanja učinkov:
podjezično:                  1-4 ure
nazalno:                      1-4 ure
transdermalno:  odvisno od preparata  48-72 ur

 

Doze pri snifanju/transdermalne doze:

Lahka:                         10-25 ug / 12-25 ug
Običajna:                     25-50 ug / 25-50 ug
Močna :                       50-75 ug / 50-100 ug

Poleg fentanila, pa se v zadnjem času pojavljajo vse več tudi njegovi analogi, ki se v različnih oblikah najpogosteje pridobijo prek interneta. Primeri nekaj analogov:

Acetilfentanil
Furanilfentanil
4-FBF (4-fluoro-butyr-fentanyl)
Butirfentanil

Večina analogov ima rahlo višje odmerke (300 ug – 10 mg), nekateri, pa celo mnogo nižje kot fentanyl sam  (npr. Carfentanil 1 ug).

 

Odmerki analogov:

Acetylfentanyl:

Oralno: Lahka: 2-4 mg, Srednja: 4-6 mg, Močna:  6-10 mg
Nazalno: : Lahka:  1-3 mg, Srednja: 3-5 mg, Močna: 5-7mg

Pozor! Izjemno potenten opioid. Pred uporabo nujno potrdite, da gre za isti analog fentanila z laboratorijsko analizo. Pred uporabo nujno preberite članek o fentanilu.

Butyrfentanyl:

Oralno: Lahka: 400 – 800 ug, Srednja: 800 – 1500 ug, Močna: 1,5 mg – 3 mg

Pozor! Izjemno potenten opioid. Pred uporabo nujno potrdite, da gre za isti analog fentanila z laboratorijsko analizo. Pred uporabo nujno preberite članek o fentanilu.

4-Fluoro-Butyrfentanyl / parafluorobutyrfentanyl

Oralno: Lahka: 300 ug, Srednja: 600-900 ug, Močna: 900 – 1200 ug

Pozor! Izjemno potenten opioid. Pred uporabo nujno potrdite, da gre za isti analog fentanila z laboratorijsko analizo. Pred uporabo nujno preberite članek o fentanilu.

Furanylfentanyl:

Oralno:
Lahka: 300 – 500 ug, Srednja: 500 – 900 ug, Močna: 900 ug +
Nazalno:
Lahka 200 – 400 ug, Srednja: 400 – 800 ug, Močna: 800 ug +

Pozor! Izjemno potenten opioid. Pred uporabo nujno potrdite, da gre za isti analog fentanila z laboratorijsko analizo.

Zmanjševanje tveganj

 • Ne uporabljaj prepogosto, saj vodi v hudo psihično in fizično zasvojenost.
 • V kolikor rokujemo s čistim praškom kateregakoli analoga fentanila, je NUJNA uporabe osebne zaščitne opreme (rokavice, maska za obraz).
 • Zaradi tako nizkih odmerkov je odmerjanje “na uč” izjemno tvegano početje, ki je krivo za veliko smrti po EU in svetu. Edini manj tvegan način doziranja je volumetrično doziranje, kjer večjo količino čiste substance raztopimo v topilu, nato pa z natančnejšimi brizgami odmerimo potrebno količino. Npr. 10 mg butyrfentanila v 100 ml vode nam da mešanico, kjer 1 ml = 10 ug.
 • Pred vsako prvo uprabo je potreben alergijski test, ki služi kot zaščita pred alergijsko reakcijo, kot tudi varnostni mehanizem predoziranja, v kolikor imamo opravka z mnogo močnejšim analogom fentanila kakor smo mislili. Alergijski test opraviš tako, da oralno zaužiješ izredno majhno količino (1/100) aktivnega odmerka ter počakaš vsaj 1 uro. Če se pojavijo znaki alergije (izpuščaji, srbečica, oteklina), substance ne zaužij. Vsako novo pošiljko upoštevaj kot novo drogo (tudi če si jo dobil od istega prodajalca) in jo ustrezno preveri. Pogosto se dogaja, da prodajalci zamešajo označbe ali pošljejo kaj drugega. Nekaj dodatnih napotkov glede zmanjševanja tveganj pri uporabi novih sintetičnih drog lahko prebereš na povezavi.
 • Mešanje praška z sredstvi za povečanje prostornine (laktoza, kreatin, …) ni učinkovito, saj se snovi med seboj ne premešajo dobro, kar lahko privede do tako imenovanih hot-spotov, kjer je koncentracija višja kot drugod v prašku.

Zadnje čase pa se fentanyl in njegovi analogi pojavljajo tudi v vzorcih heroina ter ponaredkih farmacevtskih protibolečinskih tablet (Oxycontin, …), saj so dosti ceneješi ter naredijo “heroin” močnejši.
Pred vsako uporabo novega “batcha”, vedno najprej vzamemo dosti manjši odmerek in ocenimo potentnost.

Mešanje

Mešanje z ostalimi DEPRESORJI (opioidi, barbiturati, GHB/GBL, pomirjevala oz. benzodiazepini…): IZREDNO NEVARNA KOMBINACIJA! Ob kombinaciji različnih depresorskih drog se močno poveča tveganje za predoziranje, ki vodi v zastoj dihanja in smrt. To zlasti velja za fentanil, ki je že sam po sebi izredno potentna in nevarna droga.

Mešanje z DISOCIATIVI (ketamin, DXM, MXE, …): IZREDNO NEVARNA KOMBINACIJA! Disociativi lahko potencirajo učinek fentanila, povzročijo bruhanje, zastoj dihanja in druge zdravstvene komplikacije. Močno odsvetovano!

Mešanje s STIMULANSI: Močno odsvetovano! Ker se učinki maskirajo veliko lažje pride do predoziranja z eno ali drugo substanco.

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Fentanil in njegove analoge je v vzorcih heroina moč zaznati z metodo TLC, ter laboratorijsko analizo. Med fentanilom in njegovimi analogi pa je razlikovanje s pomočjo TLC nemogoče.

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 01/439 72 70.