Back icon

5-MEO-DMT (bufo)

5-MEO-DMT (5-metoksi-N,N-dimetiltriptamin oz. O-metil bufotenin) je močna psihoaktivna substanca, ki je lahko sintetična, najdemo pa jo tudi v naravi, v kožnih izločkih krastače Incilius alvarius (puščavska krastača) in v nekaterih rastlinah.

Kožne žleze krastače, ki živi v puščavi Mehike in jugozahodnega predela ZDA, izločajo triptamine, med drugim bufotenin (5-HO-DMT) in 5-MEO-DMT, ki sta dve izredno močni psihedelični substanci.

Izloček žleze puščavske krastače ni enak sintetičnemu 5-MEO-DMT-ju, saj izločki žleze vsebujejo še množico drugih alkaloidov in je zato koncentracija 5-MEO-DMT-ja v teh izločkih manjša kot v sintetični substanci. Sintetični 5-MEO DMT je ponavadi mnogo močnejši.

Učinki

Pri kajenju oz. vaporizaciji 5-MEO-DMT učinkuje v nekaj sekundah, učinek je nenaden in nepričakovan. Maksimalen učinek nastane v manj kot minuti in traja 5 do 15 minut.

Kajenje izločka krastače ima malo drugačne učinke, ljudje opisujejo izredno močne spiritualne izkušnje, vendar je tudi v tem primeru izkušnja izredno močna in lahko zelo travmatizirajoča. Pogosta je izguba občutka sebe oz. disolucija ega.

 

Pri snifanju substance učinki nastopijo malce počasneje in niso tako preplavljajoči, vendar še vedno izredno močni. Učinkuje pol ure do eno uro.

Izloček krastače se ponavadi ne snifa, saj konsistenca snovi ni primerna za snifanje. Za snifanje se tako ponavadi uporablja sintetični 5-MEO-DMT.

Načini uporabe in doziranje

5-MEO-DMT se kadi ali snifa.

 

Doza za snifanje:

 • Pražna doza: 3—5 mg
 • Nizka doza: 2—5 mg
 • Srednja doza: 5—10 mg
 • Visoka doza: 10—25 mg

 

Doze za kajenje:

 • Pražna doza: 1—2 mg
 • Nizka doza: 5—10 mg
 • Srednja doza: 8—15 mg
 • Visoka doza: 10—20 mg

Zmanjševanje tveganj

 • Zaradi hipnega in izredno močnega učinka je nujna prisotnost treznega sitterja, saj ob izkušnji lahko pride do popolne izgube nadzora.
 • Uporaba se odsvetuje v primeru težav v duševnem zdravju.
 • Nekateri facilitatorji, ki delajo z ayahuasco, le-to kombinirajo s 5-MEO-DMT-jem. Ta kombinacija je tvegana, saj 5-MEO-DMT v kombinaciji z oralno zaužitimi beta-karbolini (harmin in harmalin) ter MAO-inhibitorji lahko povzroči hudo hipertermijo (zvišanje telesne temperature) s smrtnimi posledicami.
 • Rastline, ki vsebujejo 5-MeO-DMT, se tradicionalno ne uporabljajo v kombinaciji z rastlinami, ki vsebujejo beta-karboline (harmin/harmalin) v pripravkih, ki jih jemljemo oralno (npr. ayahuasca). Obstajajo pa poročila o kombinacijah teh snovi v psihoaktivnih rapéjih (njuhancih).
 • V primeru kombinacije ayahuasce in izločka puščavske krastače ali 5-MeO-DMT je priporočljivo počakati 24 ur po uporabi ayahuasce, da izzvenijo učinki MAO-inhibitorja. Če se najprej uporabi izloček krastače oz. 5-MEO-DMT, je treba počakati vsaj 1 uro, preden vzamete ayahuasco.
 • Upoštevati je treba tudi psihološka tveganja izkušnje s 5-MeO-DMT. Izkušnja je lahko zelo prijetna in transcendentna, lahko pa je tudi zastrašujoča in travmatična.

Mešanje

Obstajajo poročila o ljudeh, ki so umrli po peroralnem kombiniranju beta-karbolinov in 5-MeO-DMT, zato se je treba tej kombinaciji izogibati in/ali jemati zelo previdno.

 

Pravne posledice

5-MEO-DMT je v Sloveniji uvrščen v 1. skupino prepovedanih snovi.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.