Back icon

Sassafra – obredna koreninica ali MDMA?

Zadnja leta doživljamo razcvet uporabe psihedeličnih snovi v terapevtske namene in namene samozdravljenja ter osebnostne rasti. Za mnoge ljudi so te izkušnje izredno koristne, vendar pa njihova uporaba prinaša tudi velika tveganja, ki jih lahko z upoštevanjem določenih smernic zmanjšamo.

Te snovi se ponavadi zaužijejo v sklopu skupinskih ali individiualnih seans ali obredov, ponavadi pod vodstvom facilitatorja izkušnje, ali pa jih ljudje zaužijejo v lastni organizaciji, s treznim sitterjem.

Snovi, ki se v te namene najpogosteje uporabljajo so: MDMA (ki ga nekateri izvajalci v Sloveniji imenujejo sassafra), ayahuasca, ibogain, bufo in psihoaktivne gobe.

Za uporabo teh snovi se ljudje ponavadi odločajo z namenom osebnostne rasti, razreševanja težav, razjasnitve situacij… Gre za intenzivne izkušnje, ki imajo lahko izredno močan vpliv na človekovo življenje, kar je večinoma tudi razlog, da se ljudje za njih odločijo. In ravno zato je zelo pomembno, da je odločitev o tovrstni izkušnji dobro premišljena, tako kot je treba dobro premisliti vsako odločitev, ki ti lahko spremeni življenje (selitev, menjava službe, odločitev za otroka…).

Odločitev pa je lahko sprejeta samo, če ima človek dovolj informacij in natanko ve, kaj lahko od izkušnje pričakuje. Odločitev za psihedelično izkušnjo mora biti izključno vaša in v njo morate biti povsem prepričani. Zato se za izkušnjo ne odločite, če v to niste zares prepričani, če vas k temu nekdo nagovarja (partner, prijatelj, facilitator) ali če vam “gut feeling” pravi: “Ne”.

Preden se odločite za izkušnjo, se o substanci dobro pozanimajte in na osnovi tega odločite, ali je izkušnja primerna za vas. Dober vir informacij je spletna stran ICEERS (https://www.iceers.org/psycheplants/).

Kaj so lahko rdeče zastave, na katere je treba biti pozoren ob odločanju za udeležbo na delavnicah ali obredih s psihoaktivnimi snovmi:

  1. Če vam facilitator obreda obljublja ali na nek način skoraj zagotavlja zdravljenje. Nihče vam ne more zagotoviti, kakšen bo rezultat vaše izkušnje. Lahko da boste imeli izredno lepo izkušnjo, ki bo za vas zdravilna. Lahko da bo izkušnja izredno težka, a zdravilna. Lahko da bo izkušnja lepa ali težka in bo vaše stanje po njej nespremenjeno. Lahko pa da bo izkušnja zelo lepa/težka in bo vaše stanje po njej mnogo slabše. Izid je odvisen od množice dejavnikov: vašega stanja, facilitatorja, ostalih udeležencev obreda, substance … Zato ne verjemite ljudem, ki vam vnaprej napovedo, kakšen bo izid vaše izkušnje.
  2. Če vam facilitator ne pove natanko, katere snovi se uporabljajo in kako bo delavnica/obred izgledal. Ključna je aktivna privolitev v izkušnjo. Vendar pa to lahko damo samo, če natanko vemo, kaj se bo uporabljalo, v kakšnih količinah in kako bo izkušnja izgledala. V zadnjih tednih smo na primer v storitev testiranja psihoaktivnih snovi na DrogArtu prejeli nekaj vzorcev snovi, imenovane “sassafra”. Ljudje, ki so substanco prinesli, so jo zaužili v sklopu organiziranih obredov. V testiranju se je izkazalo, da gre za MDMA (metilendioksimetamfetamin). Sasafra je tako sintetičen MDMA, in ne naravna snov, kljub temu da je bilo ljudem, ki so jo zaužili v sklopu opisanih obredov, predstavljeno, da gre za “izvleček korenine svetega drevesa, ki so ga uporabljali že Indijanci”.
  3. Če facilitator ne preveri, ali jemljete kakšna zdravila in ali imate kakšne bolezni, in vas ne opozori na kontraindikacije (nezdružljiva stanja). Nekatera zdravila, zdravstvena stanja in substance so absolutno nezdružljive s substancami, ki se uporabljajo v obredih in imajo lahko uničujoče posledice. Zato je nujno, da facilitator obreda preveri, ali gre pri vas za kaj takega (zdravila, telesne bolezni, težave v duševnem zdravju).

Če se za tovrstno izkušnjo odločite, je pomembno, da se na njo dobro pripravite in si uredite ustrezno podporo po izkušnji, če se kaj zaplete. Dobra priprava in integracija izkušnje sta izredno pomembni in tovrstno pomoč lahko dobite v DrogArtovi svetovalnici ali na Inštitutu Zajčja luknja.