Back icon

Vejpati ali ne vejpati, to je zdaj vprašanje

Vejpanje. A rabimo še kakšno dodatno uverturo? Za puhanje nikotinskih oblačkov, običajno s kakšnimi dodatnimi eksotičnimi aromami, se zdi, da je postalo že povsem vsakdanje. Koliko pa dejansko vemo o vejpih, njihovih plusih in minusih?

Vejpi so nove oblike elektronskih cigaret, ki so v zadnjem času postali precej razširjeni. Obstaja jih več vrst (za enkratno uporabo, za polnjenje z grelnimi glavami…), delujejo pa po enakem principu: v vejpu se nahajajo nikotin, vlažilci, arome in voda. Ta kombinacija se segreva, pri čemer nastaja aerosol, ki ga uporabniki_ce vdihujejo. Ta aerosol torej ni zgolj navadna para. Vsebuje razne zdravju škodljive snovi, kot so denimo formaldehid, benzen, razne težke kovine, glicerol… Niso pa prisotne nekatere druge snovi, ki pri kajenjju klasičnih cigaret so. To je denimo ogljikov monoksid, ki nastaja pri izgorevanju. Pri vejpanju gorenja ni, tako da uporabnik_ca posledično tudi ne vdihuje monoksida.

Vejpi za enkratno uporabo večinoma vsebujejo nikotin v obliki soli. Ta manj draži grlo, zato je izkušnja vejpanja lahko bolj prijetna, se pa nikotin v tej obliki sprošča hitreje in v večjih količinah, kar pomeni, da zasvojenost lahko nastopi prej in je močnejša.

Posebno tveganje lahko predstavljajo različni dodatki. V ZDA je bilo zaznanih več primerov hujših zastrupitev in smrti zaradi acetata vitamina E. Večina teh vejpov je bila sicer kupljenih na črnem trgu in ne v trafikah, trgovini itd. Vedi pa, da tudi izdelki kupljeni v legalnih prodajalnah lahko vsebujejo zdravju škodljive snovi, ker je regulacija na tem področju trenutno pomanjkljiva oziroma je ni. Vejpi se lahko uporabljajo tudi za uživanjeTHC ali drugih kanabinoidov. Zelo pomembno je, da v prvi vrsti veš, kaj sploh uporabljaš. Različni kanabinoidi nam lahko sprožijo enaka/podobna občutja, vseeno pa delujejo drugače in predstavljajo tudi različna tveganja. Medtem, ko pri uporabi THC-ja ne gre pričakovati hujših zapletov, so denimo sintetični kanabinoidi nevarnejši, obstaja možnost predoziranja in hujših zdravstvenih zapletov.

Vejpanje je še vedno zelo neraziskano in hitro lahko najdeš nasprotujoče si informacije. Nekatere študije kažejo na to, da je manj škodljivo kot kajenje klasičnih cigaret, vendar je raziskav zaenkrat še malo, predvsem pa ne vemo, kakšne so dolgoročne posledice vejpanja. Ponekod v tujini se vejpanje priporoča že celo kot pomoč pri odvajanju od kajenja. Pomembno pa je, da se zavedaš, da če je nekaj morda manj škodljivo, še ne pomeni, da je neškodljivo. Obstaja le možnost, da si naredimo nekoliko manj škode.

NEKAJ KONKRETNIH NAPOTKOV:

  • Če ne kadiš, ne začni vejpat. Edina varna uporaba je neuporaba in če začneš uporabljat vejp, obstaja možnost, da postaneš zasvojen_a z nikotinom in začneš tudi s kajenjem.
  • Če vejpaš in kadiš, izberi le eno obliko. Tako boš imel_a bolj jasen nadzor, koliko skadiš/zvejpaš in zmanjšal_a možnost, da svojemu telesu dovajaš velike količine nikotina.
  • Bodi pozoren_a na to, koliko zvejpaš. Pri klasičnih cigaretih imamo občutek za »merico« (npr. en čik, dva…), pri vejpanju pa ni jasne mere in na tak način lahko nehote vejpamo večje količine.
  • Omeji se na priložnosti za vejpanje, npr. med pavzo. Priporočamo, da tudi zamenjaš okolje, npr. greš vejpat ven. Če se navadiš na vejpanje v notranjih prostorih, spet obstaja verjetnost, da boš nehote užil_a večje količine nikotina.
  • Bolj priporočamo vejpe z grelnimi glavami, saj lažje reguliraš jakost. Tekočine si mešaš sam_a in imaš nadzor nad tem, koliko nikotina zaužiješ. Delaj si blage mešanice z nizko ravnjo nikotina.
  • Vejpe kupuj v uradnih prodajalnah in ne na črnem trgu.
  • Če vejpaš kanabinoide, substanco testiraj. . Zelo pozoren_a bodi na svojo uporabo, saj zaradi bolj diskretne in priročne uporabe obstaja možnost, da boš užil_a več THC, kar bistveno poveča možnost za zasvojenost in posledično tudi težave v duševnem zdravju.
  • Za vejpanje kot način opuščanja kajenja se odloči le, če ti druge metode in sredstva niso pomagala (različne tehnike, aplikacije, obliži, čigumiji…). V tem primeru naj bo končni cilj vedno prenehanje uporabe (in ne le menjava kajenja za vejpanje).