Back icon

Injiciranje

Injiciranje lahko povzroči vrsto težav. Večino teh težav lahko zdravi vaš zdravnik. Dlje ko težav ne zdravite, resnejše postanejo in lahko začnejo ogrožati vaše življenje.

 1. Anatomija

Srce
Srce bije z enakomerno hitrostjo, ki se da določiti z utripom. Ko preneha utripati, nastopi smrt. Srce je dobro razvita črpalka, ki zagotavlja, da kri kroži po telesu. Na ta način celice dobijo kisik in hranilne snovi, v krvi pa se zbirajo tudi odvečne snovi, ki jih proizvajajo drugi organi v našem telesu.

Arterije
Arterije so žile odvodnice, ki vodijo od srca in prinašajo kri s kisikom in hranilnimi snovmi. Velike arterije se razcepijo v manjše (poznane kot arteriole), te pa se razcepijo v še manjše (poznane kot kapilare). Velike arterije utripajo in gredo naravnost do organov, arteriole in kapilare pa utripa nimajo. Kri v arteriji je svetla in rdeča in vsebuje veliko kisika.

NIKOLI NE INJICIRAJ V ARTERIJO! Če injicirate v arterijo, se lahko zgodi, da izkrvavite do smrti, ali izgubite katerega od udov. Če injicirate v arterijo, pritisk krvi potisne bat injekcije nazaj, ali pa opazite, da je kri penasta in svetlo rdeča, ko potegnete bat nazaj.
– Če se to zgodi, potegnite injekcijo ven in vsaj petnajst minut pritiskajte na to mesto s svojim palcem. Če krvavitev ne preneha, pokličite rešilca ali poiščite pomoč.

Vene
Po venah teče kri nazaj k srcu. Ta kri vsebuje veliko manj kisika, zato je temno rdeče, skoraj vijolične barve. Vene imajo niz zaklopk, ki onemogočajo, da bi kri tekla v napačno smer. Kri v venah potuje nazaj v srce s pomočjo mišic, skozi katere potekajo vene, zato le-te nimajo utripa. Vene izgledajo modre barve in so vidne skozi površino kože. Če se poškodujejo ali so odstranjene z operacijo, jih telo nadomesti z novimi, vendar pa te vene rastejo več mesecev in niso nikoli tako velike in močne kot prvotne.
Kapilare so najtanjše vene, ki prepletajo celotno tkivo telesa na individualni celični ravni. So zelo krhke in komaj vidne očesu.
Ne injicirajte vedno na isto mesto, zamenjujte roke in vene; dajte jim čas, da se pozdravijo. Ponavljajoče injiciranje povzroči, da zmanjka dostopnih žil, zaradi tega pa lahko nastanejo problemi, ki v prihodnje zahtevajo nujno zdravljenje.

2. Tipi injiciranja

 • Injiciranje v mišico je običajna medicinska pot vbrizgavanja, s pomočjo katere se izognemo poškodbe katerekoli vene.
 • Injiciranje v kožo – “SKIN POPPING” je relativno varna pot injiciranja majhnih količin drog.
 • Injiciranje v vene, poznano kot intravenozno vbrizgavanje, je najbolj pogost način uporabe drog, ker učinki droge začnejo delovati praktično takoj. To je tudi način, ki najbolj škoduje telesu.

3. Izbira igle
Igle so različnih debelin in velikosti. Različne barve nastavkov pri iglah kažejo na debelino igel.
Tudi prostornina in velikost injekcij je različna. Če injicirate veliko količino, je še pomembneje, da injicirate POČASI. Uporabite najmanjšo možno injekcijo in iglo, upoštevajte pa tudi to, KAJ in KAM boste injicirali.

4. Izbira mesta
Večina novejših injicirajočih uživalcev uporablja pregib roke, ker je to najlažje mesto, da veno najdemo in injiciramo. Tudi nadlaket in podlaket imata veliko ven. Redno zamenjujte mesto injiciranja, da imajo vene možnost, da se pozdravijo. Tisti, ki ne morejo več uporabljati ven na rokah, lahko uporabijo male vene na hrbtni strani dlani. Zato uporabljajte malo injekcijo, z O,5 mm debelo iglo. Vene v prstih so še občutljivejše. Injiciranje na tem mestu je lahko boleče, vene pa se hitro lahko poškodujejo. Na prstih so tudi male arterije blizu površine roke, zato bodite previdni. Odstranite vse prstane preden injicirate, da se izognete izgubi prsta.
Velika vena je na vratu (vratna žila): NIKOLI ne injicirajte vanjo, obstaja nevarnost, da bi izkrvaveli do smrti. Ženske naj se IZOGIBAJO prsi. Veliko ven je na zadnji strani nog. Kri v njih teče počasi, zato tudi injicirajte počasi. Več malih ven je na podplatih. Injicirajte počasi, ker je lahko boleče.
NIKOLI ne injicirajte v penis. Vene ne bodo prenesle igle, počile bodo in vaš penis bo postal moder in zatečen, preden boste sploh lahko zares injicirali.

Če injicirate v mišico, so najboljša mesta na straneh zadnjice, na stegnih ali na rami. Vsakič, ko injicirate, uporabite drugo stran.

Če injicirate že dolgo časa, se vene poškodujejo ali celo propadejo. Če se to zgodi, imate lahko težave s tem, katero veno sploh še uporabiti. Velika, globoka vena v vaših dimljah pogosto predstavlja skušnjavo. To mesto je za injiciranje zelo nevarno, klub temu pa veliko uživalcev uporablja prav to.

5. SUBSTANCA, VEŠ KAKŠNA JE?

 • Ne injicirajte nobene stare robe.

Injiciranje kokaina ohromi opozorilne znake bolečine pri slabem injiciranju.
Temazepam kapsule izdelujejo samo še protizakonito, injiciranje te substance lahko povzroči resno škodo.

 • Poznaj čistost substance

Bolje je uporabljati manjšo količino, ali pa injicirati le pol in počakati, če niste prepričani o njeni čistosti. Nečista droga lahko povzroči število težav, če pa je substanca zelo čista, lahko povzroči “overdose” in smrt. Droge velikokrat vsebujejo primesi, ki povečujejo možnost nastanka zapletov. Zato testiraj substanco!

 • Količina

Če za nekaj časa prenehate uživati drogo, bi je ob ponovni uporabi morali uporabiti dosti manj, ker se med abstinenco okrepite in zmanjšate toleranco. Kar je bila vaša običajna doza pred prenehanjem, lahko po dobi neuporabe povzroči “overdose”.

 • Praški, prah

Če uporabljate v prah zdrobljene droge iz ulice, jih dobro strite in zdrobite, preden jih uporabite.

 • Tablete

Ker niso namenjene injiciranju, ni varnega načina njihovega vbrizgavanja. Kredasta vsebina v tabletah je glaven vzrok za zamašitev žil ali njihov propad. Če uporabljate tablete, jih strite dobro, kot le morete, med dvema žlicama ali s steklenico.

6. NE MEŠAJ DROG!
Mešanje drog, vključno s pitjem alkohola na vrhu zadetosti lahko povzroči smrt.

7. Priprava heroina, ki se prodaja na ulicah

 • Uporabljajte čisto žlico! HIV (virus AIDSA), hepatitis B in hepatitis C se lahko prenašajo tudi z izmenjavo in souporabo žlic. Ocenite in presodite količino heroina, ki ga nameravate uporabiti. Uporabite ga manj, če niste prepričani o njegovi čistosti, ali če ste za nekaj časa prekinili z redno uporabo. Preverite, če je prah dobro zdrobljen, če je sprijet v grude, ga dobro strite.
 • Dodajte čim manj citronske kisline ali praška z vitaminom C. Limonin sok ali kis bosta prav tako zadostovala, vendar pa lahko povzročita infekcije. Zmešajte s sterilno vodo, če pa te nimate, uporabite prej prekuhano in ohlajeno vodo. Prepričajte se, da ste jo dali v čisto skodelico oziroma vrč. HIV, hepatitis B in C se lahko prenašajo tudi pri souporabi skodelic.
 • Potegnite vodo s čisto iglo. Nikoli je ne posrkajte iz iste skodelice ali vrča, ki ga je uporabil že nekdo pred vami. Bolje, da ne delite vode z nikomer in je ne vbrizgavate v injekcijo koga drugega. HIV, hepatitis B in C se lahko prenašajo tudi preko vode. Zmešajte s kapico pravkar odprte igle. Pogrejte le toliko, da se zmes raztopi.
 • Uporabite čist filter oziroma neuporabljen cigaretni filter. Ne uporabljajte bombažne vate ali toaletnih rol, ker zamašijo iglo. Ne delite si filtrov z drugimi ljudmi, HIV, hepatitis B in hepatitis C se prenašajo tudi preko filtrov. Uporabite svežo injekcijo in iglo in potegnite tekočino skozi filter. Tekočine ne vbrizgavajte v injekcijo koga drugega ali je delite na kakršen koli drug način. HIV, hepatitis B in C se lahko prenašajo na ta način.
 • Prepričajte se, da v injekciji ni mehurčkov. Potrkajte po injekciji in potisnite bat navzgor, dokler se na koncu ne pojavi drobna kapljica tekočine.
 • Ne glede na to, kako vneto si želite injekcije, počakajte, da se zmes ohladi. Injiciranje vroče zmesi lahko povzroči vrsto težav.
 • Veliko varneje je, da si NIKOLI ne sposojate pribora ali svojega delite z drugimi.

8. PRIPRAVA ZA INJICIRANJE

 • Izberite veno, ki jo boste uporabili. Novejši uporabniki pogosteje najdejo svoje vene. Vročina ali kroženje z roko povzročita, da vene postanejo vidnejše.
 • Potegnite bat nazaj, dokler ne zagledate krvi. Če je ta kri svetlo rdeča, ali če vam pritisk krvi potisne bat na
 • Uporabite trak ali pas in z njim prevežite roko, da vene pridejo na površje in se ne izmikajo.
 • Mesto injiciranja očistite z milom in vodo in osušite s čisto brisačo.
 • Lahko uporabite tudi posebne krpice, ki so namenjene za razkužitev in pustite, da razkužilo izhlapi.

9. INJICIRANJE

 • Vstavite iglo pod kotom v smeri, v katero teče kri. Kri v venah teče proti srcu nazaj, če ste zapičili v drugo smer, ste verjetno zadeli arterijo. Kri v venah je temno vijoličasta, pomembno je vedeti razliko.
 • Odstranite pas oziroma trak, s katerim ste prevezali roko. Če omedlite z njim na roki, se lahko zgodi, da jo izgubite.
 • Potisnite bat v počasnem tempu, ne premikajte ga gor in dol, ker to poškoduje vene. Potegnite iglo narahlo ven.
 • S čisto krpico pritiskajte na to mesto 2/3 minute, da zaustavite krvavitev. Če le-to ne preneha, držite ud navzgor, pritiskajte na mesto injiciranja in poiščite pomoč.
 • Odstranite igle, injekcije, krpice, filtre in vse, s čemer je prišla v stik vaša kri in igla, ki ste jo uporabili. Najbolje je, če stvari spravite v poseben, dobro zaprt zabojček, ali požgete stvari, ki jih ne boste več uporabljali.
 • Očistite žlico in operite skodelice, preden jih boste spet uporabili.

INJICIRANJE V DIMLJE
Če se zgodi, da so dimlje edino mesto, kamor še lahko injicirate, premislite o tem, da bi dali svojim venam čas, da se pozdravijo. Poskusite kaditi heroin ali uporabljajte nekaj časa metadon. Nekateri ljudje uporabijo to kot priložnost, da se znebijo heroina za vedno.
Vbrizgavanje v dimlje je zelo nevarno. Na tem mestu je vena zelo globoko, poleg tega pa se nahaja zelo blizu arterije, ki oskrbuje nogo s krvjo. Zelo lahko se zgodi, da zgrešimo veno in zadenemo arterijo. Ta je ena izmed glavnih arterij v telesu, zato lahko izkrvavite ali zgubite nogo, če se zbodete vanjo. Če se to zgodi, poskušajte zaustaviti kri z močnim pritiskom in če se ne zaustavi po 15 minutah, pokličite pomoč.
Blizu vene v dimljah se nahaja tudi eden izmed glavnih živcev. Če se zbodete vanj, vam to povzroči hude bolečine, lahko pa si s tem tudi poškodujete svojo nogo.

 • Očistite mesto.
 • Uporabite dolgo iglo. Širša, ko je debelina igle, več škode povzroči. S prstom poiščite utrip v dimljah. Ta pripada arteriji, zato ne injicirajte v to mesto. Vena se nahaja približno dva prsta od arterije, v smeri proti vaši zadnjici, čeprav je to različno od osebe do osebe. Injekcije zabodite naravnost in ne pod kotom.
 • Potegnite bat nazaj, dokler ne zagledate temno rdeče krvi, nato pa ga počasi potisnite naprej.
 • Odstranite injekcijo in pritiskajte na mesto, kamor ste injicirali, dokler krvavitev ne preneha.
 • Menjajte stran injiciranja. Če opazite oteklino ali rdečino, pojdite k zdravniku. Nastanek trombusov (krvnih strdkov) je resna in pogosta posledica injiciranja v dimlje.

INJICIRANJE V MIŠICO

 • Nikoli ne injicirajte več kot 2ml zmesi na isto mesto mišice naenkrat. Vedno uporabite čisto orodje. Igle z zelenim nastavkom so najboljše za zadnjico, z modrim nastavkom pa za stegna in ramena. Za injiciranje v mišice ne uporabljajte igel z oranžnim nastavkom, ker se lahko zaskočijo.
 • Preden injicirate, raztegnite kožo s kazalcem in palcem. Injekcijo primite kot puščico in hitro zabodite iglo v kožo pod pravim kotom. Nato spustite kožo. Iglo zabodite le do 3/4 njene dolžine, da se lažje odstrani, če se zlomi ali zaskoči. Če injekcije ne zabodete dovolj globoko, lahko povzročite vnetje ali absces.
 • Če na mestu, kamor ste injicirali, začutite zatrdlino, uporabite drugo stran. Potegnite bat nazaj in če ni krvi, ga počasi potisnite nazaj. Če v injekcije potegnete kri, PRENEHAJTE, odstranite iglo in pritiskajte na to mesto, dokler se krvavitev ne ustavi. Za injiciranje uporabite drugo stran. Po injiciranju odstranite iglo in močno pritiskajte na mesto s krpico za razkužitev od 5 do 10 sekund, nato pa počasi masirajte, da se droga razprši.

INJICIRANJE V KOŽO – “SKIN POPPING”

 • Injiciranje v kožo pomeni injiciranje v tanko plast maščobnega tkiva tik pod površino kože in tik nad plastjo mišic in žil. Najboljša mesta za tak način vnašanja so stegna, zadnjica in trebuh.
 • Čistoča je zelo pomembna, saj vbrizgana snov potrebuje čas, da se razkropi. Uporabljajte insulinsko injekcijo ali kratke igle s sivim ali oranžnim nastavkom. Ko injicirate v plast maščobnega tkiva, tam nastane majhen mehur, zato je tak način vnašanja primeren za injiciranje zelo majhnih količin – največ do 0,25 ml! Injekcijo zapičite pod kotom, da ne boste zadeli plasti pod maščobnim tkivom.
 • Učinek pri takem načinu vbrizgavanja začne delovati po 15 do 30 minutah.

10. TEŽAVE Z ZDRAVJEM
Tisti, ki drogo injicirajo, pogosto zahtevajo preveč od svojega telesa, zato hodite na redne medicinske preglede.

11. TVEGANJA

 • IZGUBA TEŽE je pogosto odraz različnih bolezni, pri injicirajočih uporabnikih je največkrat posledica nezadostne prehrane.
 • ZAPRTJE, ZAPEKA je prav tako pogosta posledica uporabe opiatov.
 • DRISKO lahko povzroči hranjenje z začinjeno hrano, lahko pa je tudi posledica pogostega zaprtja.
 • BRUHANJE je posebnost novih uživalcev opijatov, je pa tudi simptom abstinence.
 • KOŽNI IZPUŠČAJI – najbolj pogost vzrok zanje je neustrezna prehrana. Težko jih je zdraviti, če so resni, obiščite specialista.
 • BRONHITIS je infekcija manjših zračnih poti, ki se odcepijo od sapnika. Povzroči ga lahko vlaga in mraz. Uporabniki opijatov so bolj podvrženi tveganju, saj opijati vplivajo na dihalni sistem.
 • SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI: Če imate kakršno koli infekcijo, pojdite k zdravniku. Da bi zaščitili sebe in partnerja, uporabljajte kondome.
 • DELITEV, IZPOSOJANJE: Če si sposojate igle, injekcije, vodo ali karkoli, kar je prišlo v stik s krvjo drugih, lahko dobite virus HIV, hepatitis B in hepatitis C.
 • HIV: Če sumite, da ste se okužili z virusom HIV, ki povzroča AIDS, je edini način, da se prepričate, če opravite ustrezne preglede. Simptomi se lahko pojavijo šele čez nekaj let.
 • HEPATITIS C : Če se okužite s tem virusom, ni nujno, da se vam takoj pojavijo simptomi. Preden se pokažejo znaki bolezni, lahko preteče več let. Lahko pa se začnete že kmalu počutiti utrujene, kot bi imeli gripo, vaša koža in beločnice pa porumenijo kot pri zlatenici.
 • HEPATITIS B je že star sovražnik uporabnikov drog. Ni nujno, da takoj opazite znake te bolezni. Zanesljivi pokazatelji so zlatenica, temen urin in bledo/belo blato. Za hepatitis B obstaja cepivo. Obiščite zdravnika.
 • OVERDOSE : Če sumite, da je vaš prijatelj uporabil preveliko količino opijatov, ga poskusite obdržati v budnem stanju, čeprav se zdi nemogoče. Ne ponujajte mu nobene hrane ali pijače, pa tudi injicirajte mu ničesar. Če je nezavesten in ga ne morete zbuditi, pokličite zdravniško pomoč. Položite ga na bok, da se ne bi zadušil s svojim bruhanjem. Povejte reševalcem, kaj je vzel. To mu lahko reši življenje, saj obstajajo protistrupi za overdose. Injekcija Naroxona (Narkana) hitro obrne in zbije učinek heroina. Če injicirate sami, ni nikogar, ki bi vam lahko pomagal. Če redno injicirajte s prijateljem, se že prej pogovorita, kaj se lahko stori v taki situaciji.

12. OPOZORILNI ZNAKI
Injiciranje lahko povzroči vrsto težav. Večino teh težav lahko zdravi vaš zdravnik. Dlje ko težav ne zdravite, resnejše postanejo in lahko začnejo ogrožati vaše življenje. Opazujte mesta, kjer injicirate. Če postanejo rdeča, zatekla, občutljiva, vroča in boleča ali če se na splošno počutite šibke ali imate vročino, pojdite k zdravniku.
Pazite se infekcij. Če se koža vname ali počrni, obiščite zdravnika, ker se sama od sebe ne bo pozdravila. Če se infekcija širi, se to lahko opazi na dlaneh in prstih, ki postanejo rdeči, zatekli, vroči, svetleči in boleči. Drug znak za infekcijo je rdeča sled, ki se jo vidi pod kožo in ko se infekcija širi, se širi tudi rdečina. Če se počutite šibke ali bolne in če opazite modrice v ustih ali na očeh, pojdite k zdravniku.

povzeto po Lifeline Publications DIG – A Guide For Injecting Drug Users