Back icon

Mešanje drog – zakaj ne?

Ob mešanju drog se zaradi njihovih medsebojnih učinkov nevarnost predoziranja močno poveča. Pri kombiniranju različnih drog med seboj prenehajo veljati pravila za uporabo vsake droge posebej. Telo se namreč na drogo, ko je že pod vplivom neke druge droge, odziva popolnoma drugače. Zato so učinki še bolj nepredvidljivi in nevarnosti še večje. ZATO: ne mešaj ti! Pusti, da namesto tebe meša DJ!

Nekaj nevarnih mešanj je opisanih v spodnjem članku, za ostala pa lahko dobite informacije pri vsaki vrsti droge posebej.

 • Stimulanti + stimulanti (ekstazi, spid, kokain, 3-MMC, 4-FA, metilon)

Pri mešanju poživil je nevarnost vročinskega udara še večja kot pri vsaki drogi posebej. Te droge namreč zvišajo telesno temperaturo in ob mešanju se ti učinki seštevajo. Zaradi seštevanja učinkov je velika tudi nevarnost predoziranja.

 • Stimulansi + alkohol

Vsi vemo, da je treba na partiju dovolj piti, da telo nadomesti tekočino, ki jo med plesom izgublja s potenjem. Tekočino telo ves čas potrebuje, da se lahko poti in s tem oddaja toploto. Še toliko več jo rabi, če je tvorba toplote povečana zaradi poživil. Alkohol pa je tako imenovani diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa. Zato s pitjem alkohola izgubiš iz telesa še več tekočine. (Si se kdaj vprašal, zakaj si zjutraj, če si prejšnji večer popil veliko alkohola, žejen? Tu je odgovor.) Če piješ na partiju alkohol, je torej slabše, kot če ne bi pil ničesar. Poleg tega pa alkohol zakrije učinke stimulantne droge in obratno, kar poveča možnost prekomernega vnosa droge in predoziranja.

Mešanje kokaina in alkohola je zelo nevarno, saj ti dve snovi v telesu tvorita novo spojino, kokaetilen. Ta snov je nevarna, saj poveča tveganje za okvare srca in je še bolj toksična za možgane kot vsaka snov posebej. 

 • Stimulanti + drugi depresorji (GHB/GBL, pomirjevala, uspavala, …)

Te kombinacije so zelo nevarne zaradi maskiranja učinkov. Ena droga lahko za kratek čas zamegli delovanje druge, zato uporabnik nima pravega občutka, koliko je zadet. Zaradi tega lahko pride do predoziranja. Ob hkratni uporabi s stimulativnimi drogami lahko uporabniki zaužijejo večje količine in s tem povečajo ’’high’’ ter izničijo nekatere slabe učinke obeh drog, a se hkrati izpostavljajo večji škodi zaradi toksičnosti. Na daljši rok je takšna kombinacija lahko zelo škodljiva za srčno mišico.

 • Stimulansi + heroin

Nekateri heroin uporabljajo za spuščanje s poživil. To početje je izredno tvegano, saj lahko zaradi vnosa heroina v izčrpano telo pride do predoziranja, zastoja dihanja in smrti. Ob uporabi heroina obstaja tudi velika nevarnost odvisnosti. Kar nekaj ljudi, ki so se spuščali s heroinom, je postalo od njega odvisnih.

Kokain + heroin: Zelo znana je mešanica speed – ball, kjer je heroinu primešan kokain. Pri tej kombinaciji obstaja velika nevarnost za zastoj srca in dihanja. Eden izmed razlogov za ta pojav je krajša doba delovanja kokaina. Ob zaužiti mešanici uživalec lahko doživlja pravo mero depresorja (heroina) in stimulansa (kokaina), a ko kokain preneha delovati, se lahko izkaže, da je heroina preveč, čemur lahko sledi overdose, zastoj dihanja in smrt.

 • Stimulansi + DXM

MDMA + DXM: Do te kombinacije običajno pride pomotoma, ko človek zaužije tabletko ekstazija, ki vsebuje DXM in MDMA. Pri tej kombinaciji obstaja veliko tveganje, da pride do smrtno nevarnega vročinskega udara in serotoninskega sindroma.

DRUGI STIMULANSI (kokain, amfetamin, …) + DXM: Obe substanci povzročata povišan srčni utrip in možnost paničnih napadov, v kombinaciji se ti učinki potencirajo in škodijo kardiovaskularnem sistemu.

 • Stimulanti + psihedeliki

Učinki se zelo ojačajo, zato je mešanje teh substanc za neizkušene uporabnike nepriporočljivo, saj lahko rezultira v neprijetni in psihično zelo obremenjujoči izkušnji. Stimulanti vplivajo na veliko delov možganov; v kombinaciji s psihedeliki lahko stimulacija izzove nekontrolirano anksioznost, paniko, miselne luknje in paranojo, oziroma se poveča možnost nastanka psihoz.

 • Stimulanti + marihuana 

Povečajo se psihedelični učinki (čutno zaznavanje, halucinacije), poveča se možnost paničnih napadov, tesnobe, itd.

 • Energetske pijače + alkohol

Glavne učinkovine v energetskih pijačah so kofein, taurin in sladkor. Ker energetske pijače vsebujejo veliko kofeina, kofein pa je diuretik (pospeši odvajanje  vode iz  telesa), lahko ob pitju energetskih pijač na partiju hitreje pride do dehidracije. Namesto, da bi telesu tekočino dovajali, mu jo s temi napitki celo odvajamo. Dehidracija je torej ena izmed nevarnosti, če pijemo energetske napitke na partyju, in če zraven vzamemo tudi stimulantne droge, se ta nevarnost še poveča.

Druga stvar, na katero moramo biti pozorni, je, da ob mešanju energetskih pijač in alkohola, energetski napitek s svojimi poživljajočimi učinki lahko prikrije pijanost, zato človek spije več alkohola, kot ga lahko prenese. Nevarnost predoziranja z alkoholom je torej v tej kombinaciji mnogo večja.

Tretja nevarnost je, da obstaja verjetnost, da se taurin in alkohol presnavljata čez isti  jetrni encim. Ta encim se lahko prenasiči in tako pride do zastrupitve. Nekaj podobnega se zgodi, če piješ alkohol in sočasno jemlješ antibiotike.

 • Marihuana + alkohol

Oboje spada med depresorske droge in zato se njuni učinki seštevajo. Poleg tega se poveča možnost za negativne učinke, kot je slabost. Obe snovi znižujeta krvni tlak, kar hitreje pripelje do omedlevanja.

 • Depresorji + depresorji

IZREDNO NEVARNA KOMBINACIJA! Ob kombinaciji različnih depresorskih drog se močno poveča tveganje za predoziranje, ki vodi v zastoj dihanja in smrt.

 • Depresorji + alkohol

Pri tej kombinaciji lahko pride do prenehanja dihanja, zaradi česar človek umre. Tako alkohol kot depresorske droge namreč upočasnijo dihanje. V kombinaciji se učinki seštevajo.

Izredno nevarno je mešanje GHB-ja z ostalimi depresorskimi drogami (alkohol, heroin, pomirjevala), saj se učinki potencirajo (1+1=3) in v tej kombinaciji hitro lahko pride do zastoja dihanja in smrti.

 • Uspavala in pomirjevala + alkohol

Pri tej kombinaciji lahko pride do prenehanja dihanja, zaradi česar človek umre. Tako alkohol kot uspavala in pomirjevala namreč upočasnijo dihanje. V kombinaciji se učinki seštevajo.

 • Opioidi + depresorji 

Močno odsvetovano! Ob hkratnem uživanju pride do sinergističnega efekta (1 + 1 = 3), kar pomeni da se učinki drog potencirajo in ne seštevajo. Vse te substance močno vplivajo na nadzor telesa in lahko povzročajo slabost, bruhanje in nezavest, kar v najslabših primerih lahko privede do zadušitve. Močno se poveča tudi možnost fizičnih poškodb, nesreč…

 • Psihedeliki + psihedeliki 

Učinki se močno povečajo in so nepredvidljivi, zato je souporaba psihedelikov odsvetovana. V primeru, da mešate, je priporočljivo začeti z nižjimi dozami vsake substance posebej.

 • Psihedeliki + alkohol

Ta kombinacija priporočljiva zaradi učinkov alkohola, kot so dehidracija, vrtoglavica ali tesnoba, in lahko negativno vplivajo na izkušnjo.

 • Psihedeliki + marihuana 

Vizualni in kognitivni učinki so lahko bolj intenzivni. Vseeno je potrebna pazljivost pri souporabi, sploh če nimaš veliko izkušenj s psihedeliki. Lahko povzroči anksioznost, tesnobo, zmedenost.