Back icon

Heroin

Heroin spada v skupino opioidov, po klasifikaciji analgetikov za lajšanje hudih bolečin.

Heroin (diacetilmorfin) se pridobiva iz glavice rastline maka (Papaver somniferum) in sicer se ga z enostavnim kemičnim postopkom prideluje iz morfina, ki je opijeva glavna aktivna sestavina. Poznamo ga v obliki prahu, ki je različnih barvnih odtenkov. Lahko je umazano bel, oker ali sivkast prašek, kar pa ni merilo za določanje njegove čistosti oziroma kvalitete. Pogosta ulična imena za heroin so horse, moka, dope, staf in H.

Učinki

Heroin spada v skupino opioidov, po klasifikaciji analgetikov za lajšanje hudih bolečin.

Učinki nastopijo zelo hitro (0-60 sekund), trajajo 3-5h in vključujejo:

 • upočasnitev dihanja, srčnega utripa in prebavnega trakta,
 • oslabitev telesne motorike,
 • zožanje zenic
 • zaspanost
 • lajšanje bolečine
 • povečana samozavest
 • občutek odmaknjenosti od okolice
 • občutek zaščitenosti
 • nezmožnost sočutja
 • zmanjšan libido
 • upad kognitivnih spodobnosti
 • kompulzivno redoziranje

Značilen efekt heroina, ki ga imenujemo tudi »flash«, se sproži v nekaj minutah po zaužitju (najhitreje pri injiciranju, pri kajenju ali njuhanju pa malo pozneje): telo preplavi občutek fizične topline, samozavesti in popolnega obvladovanja okolja. Tem kratkim trenutkom sledi stanje odmaknjene, dremave sprostitve (pravimo, da oseba »kinka«). Nekateri na heroin reagirajo tudi negativno, z občutji strahu, slabosti in depresije. Slabost in bruhanje sta pogosta tudi ob prvem zaužitju heroina.

V primeru prevelikega odmerka heroina se pojavijo oslabljeno dihanje, bleda polt, mišični krči, koma, tudi smrt.

 

Načini uporabe in doziranje

Heroin se lahko vdihava oz. snifa, kadi ali injicira.

Ker je heroin prepovedana droga, ki se na trgu pojavlja v obliki prahu, njegova čistost zelo niha, zato je o natančni dozi težko govoriti. Nevajeni osebi je lahko nevarnih že 0,02 g heroina. Količina heroina, ki jo dnevno potrebuje redni uporabnik heroina pa je odvisna od stopnje razvite tolerance, načina uživanja in učinka, ki ga želi doseči (če gre za odpravo simptomov krize bo odmerek manjši, kot v primeru, ko uporabnik želi doseči stanje zadetosti). »Količine heroina, ki jih konzumirajo njegovi redni uporabniki, bi za nevajene osebe, brez tolerance, pomenile takojšnjo smrt« (Stephen Braun).

Nevarnost za zdravje in najnujnejši varovalni ukrepi

Heroin povzroča izredno močno fizično in psihično zasvojenost. Toleranca hitro raste in za doseg istih učinkov je odmerek potrebno povečevati. O zasvojenosti od heroina govorimo zlasti takrat, ko ob abstinenci nastopijo značilni odtegnitveni znaki (’kriza’): nemirnost, bolečine v sklepih, mišicah in kosteh, nespečnost, slabost, bruhanje, diareja, potenje, depresija, krči, tresenje in izguba teže. Najbolj intenzivna faza telesne krize traja 3 do 4 dni (cold turkey), dokončno pa izzveni v tednu ali dveh.

Predoziranje

Največjo nevarnost pri uporabi heroina predstavlja predoziranje (overdose), pri katerem pride do zastoja dihalnja, kome in smrti. Najpogostejši razlogi za predoziranje s heroinom so nepričakovana čistost droge in mešanica heroina z drugimi drogami ali nevarnimi primesmi.

Okužbe

Veliko nevarnost za zdravje predstavlja tudi souporaba pribora za injiciranje, ki lahko vodi do bakterijskih in virusnih okužb. Med bolj problematičnimi in najbolj razširjenimi okužbami med intravenoznimi uživalci heroina je okužba s hepatitisom C. Zaradi pogostega vbadanja se pojavljajo brazgotine na površini kože in v žilah, kožni abscesi, odmiranje žil zaradi zabrazgotinjenosti in pogosta vnetja površinskih ven. Dolgoročno uživanje heroina lahko pripelje do infekcij srca in depresije dihanja. Vse zgoraj omenjene komplikacije se lahko zmanjšajo ob primerni uporabi sterilnega pribora in drugih napotkov zmanjševanja škode.

Zmanjševanje tveganj

 • Če že, heroin uporabljaj v malih dozah in nikoli ga ne mešaj z ostalimi drogami, saj obstaja velika nevarnost predoziranja.
 • Ne uporabljaj ga pogosto, saj vodi v močno zasvojenost.
 • Namesto injiciranja, uporabljaj manj tvegane načine uporabe, kot sta snifanje ali kajenje po foliji. Tako se izogneš številnim zdravstvenim težavam, ki so pogosta posledica intravenoznega uživanja drog.
 • Če injiciraš, vedno in povsod uporabljaj svoj lasten sterilen pribor in ga nikoli ne izmenjuj z drugimi, saj le tako lahko preprečiš nevarnost okužbe tudi s smrtno nevarnimi virusi. Neoporečen pribor vključuje sterilno brizgo z iglo, čisto žlico, sterilno vodo, citronsko kislino in suh, še neuporabljen filter. Preden začneš z injiciranjem preberi kakšen priročnik za injiciranje, npr. žepni priročnik za varnejše injiciranje od društva Stigma (nekaj informacij lahko najdeš tudi tukaj), saj gre za izredno nevaren in zapleten postopek.
 • Če vzameš heroin, naj za to ve še kdo od prijateljev, da bodo ob morebitnih zapletih in klicu reševalcev znali ukrepati oziroma pomagati z ustreznimi informacijami.

Mešanje

Kot velja za druge droge, je tudi mešanje heroina z ostalimi drogami izredno nevarno, saj vodi v nepredvidene učinke in pogosto v predoziranje.

HEROIN + KOKAIN. Zelo znana je mešanica speed – ball, kjer je heroinu primešan kokain. Pri tej kombinaciji obstaja velika nevarnost za zastoj srca in dihanja. Eden izmed razlogov za ta pojav je krajša doba delovanja kokaina. Ob zaužiti mešanici uživalec lahko doživlja pravo mero depresorja (heroina) in stimulansa (kokaina), a ko kokain preneha delovati, se lahko izkaže, da je heroina preveč, čemur lahko sledi overdose, zastoj dihanja in smrt.

HEROIN + ALKOHOL oz. POMIRJEVALA oz. USPAVALA. Ob kombinaciji različnih depresorskih drog se močno poveča tveganje za predoziranje, ki vodi v zastoj dihanja in smrt.

HEROIN + PLESNE DROGE. Nekateri uživalci plesnih drog uporabljajo heroin predvsem za spuščanje iz stimulansov, pri čemer obstaja velika nevarnost razvoja heroinske odvisnosti. Ob sočasni uporabi heroina in plesnih drog so tveganja podobna kot pri souporabi heroina in kokaina.

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.