Back icon

Sintetični opiod Protonitazepin zaznan v Ljubljani

Opozorilo

Vzorec zelo potentne substance, pri katerem se močno poveča tveganje za smrtno predoziranje.

Aktivne snovi

Protonitazepin

Dodaten opis

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da rjavkast prašek, vsebuje zelo potenten sintetični opioid protonitazepin. Gre za novo še neraziskano snov iz skupine benzomidazolov, za katero je značilna visoka potentnost zelo podobno fentanilu.

Tako v ZDA, kot tudi v Evropi, beležijo vrsto smrtnih primerov, povezanih z uporabo novih sintetičnih opioidov, kot je  protonitazepin.

Znaki zastrupitve s sintetičnimi opioidi so: motnje zavesti (huda zaspanost, neodzivnost ali koma), motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Pravočasna prva pomoč in uporaba specifičnega protistrupa, imenovanega nalokson, prekineta znake predoziranja in preprečita smrt.

Datum testa

21.7.2023

Zmanjševanje tveganj

  • gre za snov, za katero še ni zbranih natančnih informacij o odmerkih, a glede na strukturo in skupino sin. opioida govorimo o potentnosti, ki je podobna fentanilu, kjer srednji odmerek znaša 25-50 mikrogramov (ug)
  • zaradi odmerkov v mikrogramih, ni mogoče uporabiti miligramske tehtnice, zato se svetuje uporaba volumetričnega doziranja, doziranje na uč se močno odsvetuje
  • napotke za volumetrično odmerjanje substance najdeš spodaj v povezanem članku z naslovom uporaba tehtnice

Povezana vsebina:

23. januar 2018

Fentanil

Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) je močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem. Velja za močan agonist mu-opioidnih receptorjev, ki je priblizno 40-50 x močnejši kot čisti heroin (100%) in 80-100 x močnejši kot morfij.

arrow
22. september 2014

Uporaba tehtnice

Človek s svojimi čutili ni sposoben natančno določiti teže določene substance (četudi se to komu zdi), zato velja natančna tehtnica za enega izmed najpomembnejših pripomočkov vsakega psihonavta.

arrow