Back icon

Hiv ni izbirčen

Virus HIV ne izbira kdo ga bo dobil. Vseeno mu je kdo si, koliko imaš spolnih partnerjev, kako se oblačiš in koliko si star_a. Ni mu pa vseeno, ali imaš (ne)zaščiten spolni odnos ali ne … Zato vedno uporabi kondom!

Hiv lahko dobi vsakdo, ki ima nezaščiten spolni odnos. Vseeno mu je za dolžino in barvo las, za starost, stil oblačenja, izobrazbo in spolno usmerjenost. Tudi pri spolnih položajih, praksah in spolni usmerjenosti ni izbirčen. Doma ali zunaj, v postelji ali na pralnem stroju, v avtomobilu, savni, na plaži, šolskem igrišču ali v stranišču nočnega kluba – pri seksanju brez zaščite vedno tvegaš okužbo s hivom in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. Seveda se možnost okužbe povečuje s pogostostjo menjavanja spolnih partnerjev, kar pa ne pomeni, da se ti ni treba zaščititi, če nisi tako zelo poskočne sorte. Na odločitve za neodgovorno spolno vedenje dostikrat vplivajo tudi alkohol in droge, zato razmisli o zaščiti, še preden te večer naredi brezskrbnega. 

Kondoma pa HIV vseeno ne mara.

Lahko bi rekli, da obstajata dva načina, s katerima se zaščitiš pred spolno prenosljivimi okužbami: z vzdržnostjo (ja, to pomeni, da preprosto ne seksaš!) ali pa s kondomom. Res je, da kondom v navalu strasti ni vedno prva misel, še posebej če poželenju botruje alkohol. Zato je zelo pametno, da ga imaš kar vedno pri roki. Če ti je kupovanje kondoma v trgovinah, trafikah, lekarnah ali bencinskih črpalkah neprijetno opravilo, ga lahko naročiš prek spleta ali pa ga dobiš pri DrogArtovi terenski ekipi oziroma v DrogArtovi info točki. Pri kondomu pa ni pomembna samo dosledna, ampak tudi pravilna uporaba. Že veš, kaj moraš storiti, da ti ne poči?

  • Vedno preveri rok uporabe kondoma.
  • Če ima poškodovan ovitek, ga ne uporabi.
  • Ovitek odpri previdno, da kondoma ne poškoduješ. Pri tem ne uporabljaj ostrih predmetov ali zob.
  • Ko vzameš kondom iz ovitka, preveri, če je pravilno obrnjen.
  • Natakni ga na penis, ki je v erekciji. Pred tem iz kondoma iztisni zrak.
  • Kondom odvij do korena penisa.
  • Odstrani ga, preden popusti erekcija.
  • Kondom zvij in ga odvrzi v smeti.
  • Ne uporabljaj olj, vazelinov in krem skupaj s kondomom, saj se lahko poškoduje njegova površina. Lubrikanta nikoli ne nanašaj pod kondom.
  • Istega kondoma ne uporabljaj večkrat.

Predvsem pa: kondomi so učinkovita zaščita pred HIV in drugimi SPO le, če jih uporabljaš ob vsakem spolnem odnosu (tudi oralnem in analnem).

Kaj pa če …?

Pri hivu in tudi pri drugih spolno prenosljivih okužbah je zelo pomembno, da jih čimprej odkrijemo, saj je tako zdravljenje mnogo bolj uspešno. Zato ne pozabi na redno testiranje v eni izmed ambulant za spolno prenosljive okužbe, predvsem če rad eksperimentiraš in imaš več spolnih partnerjev.

Preden zaženeš paniko, pa se vseeno prepričaj, če je ta sploh na mestu, saj nevarnost za okužbo s hiv pri običajnih vsakodnevnih stikih ne obstaja.

Pa ne pozabi: hiv ni izbirčen, zato vedno (ampak res vedno!) uporabi kondom.

O projektu HIV ni izbirčen

Dvoletno Kampanjo HIV ni izbirčen smo na DrogArtu pričeli 1. decembra 2017, ko obeležujemo svetovni dan boja proti hivu. Z njo želimo vse, predvsem pa mlade opozoriti na varno spolnost in jih spodbuditi, da pri vsakem spolnem odnosu (pravilno) uporabijo kondom ter se tako zaščitijo pred hivom in ostalimi spolno prenosljivimi okužbami.

Z zgovorno grafično podobo, ki ne potrebuje dodatne razlage v spremljevalnih tekstih, nagovarjamo ljudi v animiranem TV spotu ter na obcestnih plakatih. K specifični ciljni javnosti, ki so mladi v nočnem življenju, pa pristopamo neposredno na različnih prizoriščih nočnega življenja. Tam jih na odgovorno spolnost opozarjamo s plakati na WC-jih, s podstavki za kozarce in z letaki. Te deli predvsem DrogArtova terenska ekipa, ki bo mladim na različnih dogodkih razdelila tudi več tisoč kondomov.

S projektom Hiv ni izbirčen, ki smo ga zasnovali in ga izvajamo s hišnim socialnim marketingom Iz principa, nadgrajujemo dolgoletne izkušnje terenskega dela z mladimi na področju zmanjševanja škode zaradi drog in alkohola.

Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.