Back icon

Vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih substanc

Tako, kot odmeva z vseh strani, da pitje alkohola in uporaba drog nista kul, zdrava in varna, se začenja dobivati podobne informacije tudi o vožnji pod vplivom psihoaktivnih substanc. Vendar pa kljub temu alkohol in prepovedane droge nekateri vseeno uporabljajo, marsikdo pa tudi sede za volan v netreznem stanju. Zakaj to ni sprejemljivo in “eh, sej je kul”, pa si preberi v članku.

Razlogi za takšno odločitev so različni: želja po čimprejšnjem počitku, želja po udobnem potovanju, prihranku denarja, vozniku »se zaupa« ali pa voznik zgleda dokaj trezen, in verjetno bi še lahko naštevali.

Ko je situacija, ko je treba preveč pijanega frenda spravit domov, noben v družbi pa ni trezen, se res hitro zamahne z roko, češ »na drug konec Ljubljane bom pa že pripeljal«. Razlog za take odločitve vsaj delno zagotovo leži v tem, da alkohol (in druge psihoaktivne substance) zrahljajo meje in se zaradi lažnega občutka poguma in neuničljivosti lahko podaš v tvegane situacije, v katere se trezen ne bi. Poleg tega pa lahko šofer še suvereno doda: »Saj zdaj ob tej uri itak ni policajev,« ali pa »Saj poznam pot, kjer policije res nikoli ni, tako da me sto posto ne bojo ustavili.«

Ob tem pa se hitro spregleda dejstvo, da največje tveganje niso kazenske točke ali izguba izpita. Kar je pomembnejše, je, da tudi na kratkih razdaljah in kljub morebitnim lažnim občutkom treznosti ogrožaš sebe, svoje sopotnike in druge udeležence v prometu. Največ prometnih nesreč, v katerih je bil prisoten alkohol, se zgodi v petek. Temu sledita sobota in nedelja. Zgovorna je tudi statistika, da je okrog četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi povezana z alkoholom v prometu. Pomisli tudi na moralne posledice – občutek, če boš morda povzročitelj nesreče in odgovoren za poškodbe drugih ljudi. Ti občutki so nedvomno intenzivnejši in bolj moreči, kot splošen moralni maček ob spranih ponedeljkih.

Četudi se morda občuti treznost, je dobro vedeti, da so psihoaktivne substance še vedno v telesu in imajo vpliv na sposobnosti. Pojavijo se lahko slabost, težave z vidom (tunelski vid, prividi, zamegljenost idr.), težave z orientacijo, koncentracijo in ravnotežjem, slabše precenjujemo tveganja, naše reakcije so počasnejše. Tudi, če si po par kozarčkih zategnil lajno kokaina in se počutiš super, to še ne pomeni, da boš z ares super tudi za volanom. Tako kot te ne strezni črtica spida ali kokaina, tudi taktike, kot so »za eno urco malo odspat«, spit kavo ali pojest kislo juho, se shladit z mrzlo vodo itd. žal ne delujejo. Ko je alkohol v tvojem telesu, tvoja jetra potrebujejo čas, da ga presnovijo, in tega kratek počitek ali skodelica kave ne pospešita. Ena merica alkohola, to je »štamprle« (0,3dcl) žganja, 1 dcl vina ali 2,5dcl piva, se presnavlja približno eno uro. Enako kot za alkohol pa tudi za prepovedane droge velja, da je potrebno kar nekaj časa, da vsi učinki izzvenijo. Koliko časa substance ostanejo v telesu, lahko preveriš na tej povezavi.

Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi to, da gre v prometu za cel koktejl okoliščin, ki lahko pripomorejo k nesreči, ki res nikoli ne počiva. K večjim tveganjem lahko doprinesejo tudi neugodne vremenske razmere, nepredvidljive razmere na cestah, nočna vožnja (slabša vidljivost, utrujenost,…), pomanjkanje zbranosti voznika, lastnosti vozila (koliko je avto tehnološko napreden, varen,…). Če se ti tudi plesat več ne da, si zagotovo preveč utrujen, da bi sedel za volan in še celo družbo razvozil domov.

Želimo si namreč, da bi bilo nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola in drugih drog čim manj. Včasih imamo na partijih s programom Izberi sam s seboj tudi alkotest in lahko pri naših terencih informativno pihaš. Na spletni strani si lahko tudi prebereš več o odvzemu vozniškega izpita, globah, ipd.

Zloadaš pa si lahko tudi aplikacijo Furam 0,0, ki ti nudi okviren izračun, koliko bi napihal. Vedi pa, da ti izračuni niso povsem zanesljivi, saj je mnogo odvisno od tvojega spola, teže, predhodno zaužite hrane, tolerance in drugih dejavnikov.

Vozi samo, ko si popolnoma trezen, pa tudi primerno spočit in razpoložen!

Srečno pot!