Back icon

Potovanje skozi glasbo (2. del): Je elektronski dogodek mogoče izkusiti popolnoma trezen?

Vsi poznamo družbeno razširjen stereotip okoli elektronske glasbe, ki je ta, da udeležitev tovrstnih zabav ni izvedljiva brez eksternih poživil. Medtem ko je to morda primer za nekatere, pa je bistvo najinega članka poudariti, da ni potrebno, da je temu tako.

  1. del si lahko prebereš tu.

Tekom dveh elektronskih festivalov, ki sva jih obiskali v nedavnem mesecu avgustu, je najino pot prečkalo veliko število ljudi, nekateri pristaši uživanja substanc, drugi ne. Ko sva Andreya, obiskovalca letošnjega festivala Sonus iz Rusije, povprašali o njegovem pogledu na festivale elektronske glasbe, je v svoji polomljeni angleščini dejal: ”Music perfect but sometimes if you listen this music you need top quality drugs.” Pogledi obiskovalcev na to tematiko so se med seboj precej razlikovali in čeprav se z vsakim izmed njih nisva mogli poistovetiti, pa jim je bilo kljub temu zanimivo prisluhniti.

Med droge, sicer legalne, seveda štejemo tudi alkohol, slednji je lahko za posameznika prav tako, v določenih primerih pa celo bolj nevaren od nekaterih ilegalnih drog. Na podlagi lastnih izkustev je najin pogled na alkohol ta, da je sprejemljiv v zmernih količinah in če se nanj ne zanašamo ob vsaki priložnosti. Nedolžna razvada lahko postane nezdrava, ko sami sebe prepričamo, da se brez njega ne moremo enakovredno zabavati in uživati. Ne praviva, da se mu je potrebno v celoti odpovedati, a vas, kot osebi, ki v prostem času radi razbijata mite, spodbujava, da se poskusite zabave čim večkrat udeležiti brez škodljivih substanc, ki lahko rezultirajo v izgubo nadzora nad lastnimi dejanji in posledično vodijo v neželene razplete. Mnogi izmed vas boste presenečeni, kako nepotreben je alkohol in druge substance medtem ko ste obkroženi z vam ljubimi ljudmi in glasbo, ki jo obožujete.

Do zdaj ste že lahko razbrali, da je najin odgovor na naslovno vprašanje absolutno DA, spodaj pa navajava, kaj si o sceni elektronske glasbe misliva sami.

Monika: ”Misim, da je ena izmed stvari, v katerih najbolj uživamo kot človeška bitja ta, da se izgubimo v doživetju. Da se znajdemo v situaciji, ko je sedanji trenutek tako močan, da glas v naši glavi, ki nas neprestano nadleguje o prihodnosti ali preteklosti, nas opominja na vse naše dolžnosti in nas na splošno dela anksiozne, preprosto utihne. Prav glasba je tista, v kateri se izgubiš, a hkrati najdeš. Je način človeške komunikacije, ki jo lahko razume vsak brez prevoda. Združuje, ker izkušamo isto čustvo, ne glede na raso, narodnost ali vero, temveč dokazuje, da smo vsi eno. Glasba je že sama po sebi izjemna, zato se mi zdi vsak poskus po povzdigovanju intenzivnosti doživljanja le-te, nepotreben. Živim za edinstvene trenutke kot je ta, ko na festivalu celotno prizorišče diha kot eden in utripa v istem ritmu, medtem ko vse druga postane nepomembno.

Kaja: ”Večkrat sem že bila na rejvu trezna, zato mi ta ”izziv” ni predstavljal posebnih težav. Kakšen kozarec je pomagal, da sem do novih ljudi lažje pristopila in odprle so se zanimive ter nenavadne teme. Vendar če na dogodek prideš izključno zaradi glasbe in izvajalcev, ne rabiš kakršnih koli substanc. Osebno sem se imela večkrat celo boljše na rejvu trezna, kot pa obratno, ker mi ta zvrst pomeni nekaj več, mi je kot nekakšna meditacija, kjer uživam v trenutku brezčasnosti. Ko te preplavi val energije obiskovalcev in artistov, dobiš občutek, kot da si prišel v drug svet, nihče nikogar ne obsoja, vsi so tam zaradi glasbe, ki jih osrečuje. Tako kot nekateri potrebujejo vse več drog, je pri meni tako, da potrebujem vse več glasbe, in upam da temu nikoli ne bo konca. Kar se tiče substanc pa menim, da jih ni dobro konzumirati če želiš potlačiti težave in skrbi, s tem se moraš spoprijeti, drugače te lahko odnese predaleč. Vse v mejah normale in raje te edinstvene izkušnje uporabimo sebi v prid, da napredujemo na svoji duhovni ravni in postajamo modrejši.

Monika in Kaja