Back icon

Tramadol

Tramadol je opioid, ki je bil prvič sintetiziran v 2. polovici 20. stoletja. V medicini je najbolj poznan pod imenom Tramal in se uporablja kot zdravilo za lajšanje srednjih do hudih bolečin, občasno pa se ga zlorablja tudi v rekreativne namene. Gre za substanco, ki je zelo zasvojljiva in lahko v kombinaciji z drugimi drogami pripelje do smrtnih zapletov.

Tramadol so prvič sintetizirali kemiki v enem izmed nemških farmacevtskih podjetij leta 1962. Za uporabo pa je bil sprejet šele dobro desetletje pozneje, ko se je leta 1977 na trgu pojavil kot Tramal, ki je še danes najbolj znano zdravilo s tramadolom. Danes se uporablja v več kot sto državah po vsem svetu. Pri nas poznamo še druga zdravila s tramadolom, ki pa imajo običajno tudi visoko vsebnost paracetamola (denimo Doreta).

Obstajajo govorice, da so pred časom verjeli, da tramadol ni povsem sintetična spojina, saj so njegove sledi našli v koreninah nekaterih dreves, kasneje pa se je izkazalo, da so to sledi iz urina krav, ki so se tam pasle in bile zdravljene s tramadolom.

Učinki

Tramadol je sintetična učinkovina s protibolečinskim delovanjem. Spada v skupino opioidov, ki delujejo na osrednje živčevje, po strukturi je podoben kodeinu in morfiju. Lajša bolečino preko delovanja na specifične živčne celice hrbtnega mozga in možgan. Tramadol ima depresorski učinek na človekov centralni živčni sistem, kar pomeni, da ga upočasnjuje (npr. povzročijo počasnejše dihanje). Analgetični (protibolečinski) učinek je posledica vezave na opioidne μ-receptorje in je približno desetkrat manjši kot pri morfinu. Zavira privzem serotonina in noradrenalina v presinaptične nevrone, kar dodatno ojača protibolečinski učinek. Ima nizko organotoksičnost.

Učinki pri oralni uporabi nastopijo po 15-60 minutah in skupno trajajo do 10 ur. Pri zdravilih s podaljšanim sproščanjem (običajno s farmacevtsko oznako »retard« ali »SR«) pa ­­­­ traja dlje časa, da začne učinkovat, potem pa se tramadol postopno sprošča in učinki trajajo 12-24 ur. Vključujejo lahko:

 • sedacijo
 • fizično evforijo, sindrom nemirnih nog, budnost
 • evforijo, povečano empatijo, motivacijo in sociabilnost, zmanjšano anksioznost, dizinhibicijo čustev
 • zmanjšano občutje bolečine
 • srbečico
 • zaprtost
 • dehidracijo
 • slabost
 • zmanjšan libido in zmanjšano možnost doseči orgazem
 • glavobol
 • epileptične napade
 • težave z uriniranjem
 • zmanjšan apetit
 • kompulzivno redoziranje

Stranski učinki in zasvojenost

Nekateri učinki tramadola so lahko že sami po sebi zelo neprijetni (npr. Slabost, omotica, srbečica, težave z uriniranjem, zaprtost ipd.). Posebno tveganje pa predstavlja tudi kompulzivno redoziranje (nenadzorovana ponovna uporaba substance v kratkem času). Tramadol v večjih dozah zaradi svojih depresorskih učinkov lahko povzroči predoziranje, ki lahko vodi v komo, konvulzije, depresijo dihanja do zastoja dihanja. Smrtno nevarno je kombiniranje z drugimi depresorskimi substancami. Hkrati povzroča močno psihično in fizično zasvojenost.

Odtegnitveni simptomi

Oseba, ki je fizično zasvojena, lahko ob zmanjšanju ali prenehanju uporabe izkusi nekatere od naslednjih simptomov: slabost, nespečnost, razdraženost, tesnobo, depresijo, strah, paranoje, krče, bolečine v mišicah, motnje vida, tremor, potenje, bruhanje in epilepsiji podobne napade. Ker telo postane odvisno od substance, je dozo treba najprej postopoma zmanjševati, preden oseba z uporabo popolnoma prekine. Najbolje je, da se to počne pod zdravniškim nadzorom.

Načini uporabe in doziranje

Tramadol se pojavlja oblikah farmacevtskih tablet (Tramadol, Doreta idr.) različnih jakosti (50 mg, 100 mg…).

 

Doze pri oralni uporabi:

Lahka: 50-100 mg

Srednja: 100-250 mg

Močna: 250-300 mg

Zmanjševanje tveganj

 • Če se že odločiš za uporabo, uživaj tramadol v majhnih dozah in ga nikoli ne mešaj z ostalimi drogami, saj obstaja velika nevarnost predoziranja, epileptičnih napadov, konvulzij in smrtnega izida.
 • Če se odločiš za rekreativno uporabo, uporabi rajši tablete z nižjo vsebnostjo paracetamola (npr. Tramal namesto Dorete). Paracetamol v velikih količinah lahko povzroča poškodbe jeter in druge zaplete.
 • Ne uporabljaj preveč in prepogosto, saj povzroča močno zasvojenost.
 • Nikoli ne vozi nikogar ali ničesar pod vplivom tramadola.
 • Pri tabletah, kupljenih na črnem trgu, je še posebej pomembno laboratorijsko testiranje zaradi možnosti ponaredkov oziroma lažnih tablet. Četudi tableta zgleda enaka kot tista iz lekarne, to ni nikakršno zagotovilo, da tableta zares vsebuje tramadol, ampak lahko vsebuje kateri drug, močnejši opioid ali pa čisto nekaj drugega.
 • Ob morebitnem nastanku zasvojenosti poišči strokovno pomoč (osebni zdravnik, psihiater, DrogArt, Stigma, druge nevladne organizacije …)
 • Po partiju se ne »spuščaj« s tramadolom ali drugimi opioidi. Mešanje s katerimi koli substancami vedno poveča tveganje za zaplete in predoziranje. Pri kombinaciji s kokainom, MDMA-jem, amfetaminom itd. je velika nevarnost konvulzij, ki so lahko nevarne kot take, dodatno tveganje pa predstavljajo padci in poškodbe zaradi teh konvulzij. V primeru odvajanja od benzodiazepinov je tramadol posebej nevaren, saj lahko povzroči epileptične napade. Svojemu telesu raje privošči kvaliteten obrok in kakovosten spanec, ki bo slej ko prej nastopil sam.
 • Če vzameš tramadol, naj za to ve še kdo od prijateljev, da bodo ob morebitnih zapletih in klicu reševalcev znali ukrepati oziroma pomagati z ustreznimi informacijami.
 • Če oseba, ki je zaužila tramadol, izgubi zavest, jo položi v položaj za nezavestne in ne odlašaj s klicem na 112. Če oseba ne diha, prični z oživljanjem.

Mešanje

Tramadol je ena od nevarnejših snovi za kombiniranje z drugimi drogami, zato zlasti pri tej substanci močno odsvetujemo kakršnokoli mešanje, saj lahko povzroči epileptične napade in smrt.

Mešanje z ostalimi depresorji (alkohol, GHB/GBL, opiati, benzodiazepini)  potencira negativne učinke, kar lahko hitreje privede do depresije dihanja, nezavesti in celo smrti. Poveča se tudi sproščenost mišic in težave s spominom, nastopita lahko tudi slabost in bruhanje. Obstaja nevarnost zadušitve z bruhanjem v nezavesti. Poveča se tudi tveganje za epileptične napade. Zlasti v kombinaciji z benzodiazepini se možnost za epileptične napade močno poveča.

Mešanje s stimulansi (ekstazi, MDMA, kokain, spid…) je nevarno zaradi medsebojnega maskiranja učinkov obeh drog. Kombinacija potencira organotoksičnost in veča možnost za zaplete z dihanjem, srcem in jetri. Nekateri stimulansi nižajo toleranco za opioide, kar vodi v hitrejše predoziranje. Nastopijo lahko slabost, bruhanje, težave z dihanjem, nezavest in celo smrtno predoziranje.

Mešanje z disociativi (ketamin) močno poveča možnost za bruhanje in nezavest, kar je lahko tudi smrtno (zadušitev z bruhanjem).

Mešanje z MAO inhibitorji poveča možnost ta slabost in drisko, glavobol, močno zvišano telesno temperaturo, krče in tresenje, epileptične napade in nezavest.

Mešanje z zdravili (antidepresivi, antipsihotiki…): tramadol lahko povzroči konvulzije ter poveča možnost, da selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI), zaviralci ponovnega privzema serotonina in noradrenalina (SNRI), triciklični antidepresivi, antipsihotiki in druga zdravila, ki znižujejo prag za pojav konvulzij (kot so bupropion, mirtazapin, tetrahidrokanabinol), povzročijo konvulzije. Sočasna uporaba tramadola in serotoninergičnih zdravil, kot so selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI), zaviralci ponovnega privzema serotonina in noradrenalina (SNRI), zaviralci MAO, triciklični antidepresivi in mirtazapin, lahko povzroči serotoninsko toksičnost.

Grenivka (tudi drugi citrusi) vplivajo na presnovo opioidov. Grenivkin sok veča toksičnost tramadola, poleg tega pa tramadol rabi tudi dlje, da zapusti telo. S tem se močno veča možnost predoziranja.

 

Druge konkretne interakcije lahko preveriš na tej povezavi.

Pravne posledice

Četudi se tramadol uporablja v medicini, je izven okvira zdravstva prepovedan!

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.

Reakcije barvnih reagentov

Testiranje tramadola s hitrimi reagenti ni najbolj primerno, ker je večina reagentov brez barvne reakcije. Zaradi možnosti pojavljanja ponaredkov močno priporočamo laboratorijsko testiranje, ki pokaže točno vsebnost psihoaktivnih snovi in ostalih primesi.