Back icon

Pentedron

Pentedron je sintetični stimulans iz skupine katinonov, ki se je pri nas množično pojavil leta 2012.

Prvič identificiran leta 2010 v različnih legalnih produktih (bath-salts) v ZDA in UK. Bolj pogosto se je začel pojavljati konec leta 2011 po EU prepovedi mefedrona, kjer je bil oglaševan kot nadomestek 4-mmc. V veliki večini je masovno proizveden v kitajskih laboratorijih v obliki hidroklorida.

Pojavlja se tudi pod imenom 4P (kombinacija pentedrona in 4-meca). Pri snifanju pentedron učinkuje podobno kot ostali beta ketoni (euforija, občutki ugodja, rushing) z bolj izrazito stimulacijo (včasih primerjava s kokainom).

Učinki

Ker gre za novo in neraziskano substanco, se pri opisu učinkov lahko zanašamo le na poročila uporabnikov in ne na raziskave. Uporabniki navajajo, da učinki trajajo od 2 do 6 uri, ter se pojavijo cca. 5 – 10 minut po snifanju, ter 15-30 minut po oralni uporabi.

 

Pozitivni

Euforija, stimulacija, povečana koncentracija, produktivnost, jasnost misli.

Negativni

Izguba apetita, paranoja, razdražljivost, razbijanje srca, vazokonstrikcija, povišan srčni utip in tlak, stiskanje čeljusti. 

Načini uporabe in doziranje

Najpogostejši način uporabe je snifanje prav tako pa obstajajo poročila o sublingualnem in oralnem doziranju.  Uporabniki poročajo tudi o značilni omrtvičenosti delov telesa (ustnice, hrbet, prsti, roke, noge).

Doze pri snifanju:

Nizka: 5 – 10 mg
Srednja: 10 mg – 15 mg
Visoka: 15 mg – 25 mg

 

Znaki predoziranja: bruhanje, močan glavobol, tresenje, vrtoglavica,  bolečina ali stiskanje v prsnem košu. V primeru pojava teh simptomov nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč (112).

Ob izredno visokih dozah lahko povzroči krče in epilepsiji podobne napade. Pospeši bitje srca (tahikardija), zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, lahko povzroči srčno odpoved. Zaradi zvišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar. Povzroča poškodbe nosne sluznice.

Zmanjševanje tveganj

  • Podobno kot pri ostalih stimulantih, ima pentadron velik potencial za razvoj zasvojenosti in tolerance, zato ne uporabljaj prepogosto
  • Ob daljši neprekinjeni uporabi oz. »bingih« pa lahko pride do amfetaminske psihoze (paranoja, tesnoba, halucinacije). Po uporabi si privošči dovolj počitka.
  • Poleg tega se držimo priporočil za zmanjševanje škode pri uporabi novih sintetičnih drog.

Mešanje

Mešanje z ostalimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov. Ob mešanju pentedrona z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.