Back icon

Vročinski udar

Vročinski udar oz. vročinska kap je smrtno nevarno stanje, ki ga povzroči pregrevanje telesa zaradi uporabe stimulansov (spid, ekstazi, kokain…) in plesanja v vročem in slabo zračenem prostoru.

Kako nastane?

V telesu imamo mehanizme za uravnavanje telesne temperature. Telo skuša s temi mehanizmi temperaturo ves čas vzdrževati v mejah normale. Če se pri telesnem naporu telo začne ogrevati, se sprožijo mehanizmi za ohlajanje telesa (npr. potenje), ki po določenem času znižajo telesno temperaturo nazaj na normalno vrednost. Če ti mehanizmi ne morejo zadovoljivo opravljati svoje naloge, lahko pride do vročinskega udara, ki je smrtno nevaren. Temperatura telesa se začne nekontrolirano dvigovati, kar privede do raznih zapletov, kot so odpoved ledvic in drugih organov, odpoved srca in splošno, nekontrolirano strjevanje krvi. Zelo pomembna je zgodnja razpoznava znakov grozečega vročinskega udara, kajti ko se vročinski udar že razvije, mnogokrat ne pomaga niti zdravnik z vsemi aparati, znanjem in tehnologijo, ki so mu na voljo. Vročinski udar je smrtno nevarno stanje, ki se ga da preprečiti z določenimi varnostnimi ukrepi, zgodnjo razpoznavo znakov in s hitrim ukrepanjem.

Kako zmanjšamo tveganje za vročinski udar

– abstinenca (neuporaba drog);
– vnos zadostne količine tekočine (priporoča se največ pol litra tekočine na uro, tekočina pa naj po možnosti ne bo voda, ampak napitek, ki vsebuje tudi soli – razlago glej pod točko Možganski edem);
– redni premori med plesom ter počitek v hladnem in mirnem prostoru;
– hladna in zračna oblačila brez pokrival, saj prek glave telo izgublja veliko toplote.

Znaki nastajajočega vročinskega udara

  • mrzlica;
  • ježenje kože;
  • vrtenje v glavi;
  • rdeča, topla in suha koža, ki kaže na prenehanje potenja;
  • krči (predvsem v nogah) zaradi zvišane telesne temperature in dehidracije, imenovani tudi vročinski krči;
  • težave pri uriniranju (urin je temne barve ali pa je uriniranje oteženo);
  • zmedenost ali celo nezavest.

Kako ukrepamo ob vročinskem udaru

Če sumiš, da gre za vročinski udar ne odlašaj, saj lahko s pravilnim ukrepanjem rešiš življenje! Pri vročinskem udaru je najpomembnejše takojšnje kontaktiranje reševalne ekipe in takojšnje ohlajanje! Pokliči rešilca (tel. številka 112), spravi osebo na čim bolj miren in hladen kraj ter ga takoj začni ohlajati! Osebo ohlajamo z mlačno (ne mrzlo!) vodo po celem telesu ter vanjo pihamo zrak ali jo hladimo s pomočjo ledu, ki ga damo pod pazduho ali na vrat, kjer so večje žile. Nikakor pa ledu ne dajemo na roke ali noge ali osebe hladimo z mrzlo vodo, saj bo takrat telo reagiralo kot da mu je mraz – s tresenjem, kar bo sprožilo še dodatno ogrevanje telesa.