Back icon

DMT

Dimetiltriptamin (Dimethyltryptamine) je psihoaktivna substanca iz družine triptaminov, ki jo najdemo v človeškem telesu in v velikem številu rastlin. Povzročna zelo intenzivne halucinacije in močne psihedelične učinke.

DMT pri oralni uporabi ni aktiven brez MAO inhibitorjev. Encimi v telesu prehitro razgradijo DMT, da bi lahko prišlo do opaznih učinkov.  Zaradi tega se DMT najpogosteje kadi, snifa, injicira ali pa se ga jemlje v zvarku (Ayahuasca), ki vključuje DMT in MAO inhibitorje.

Ayahuasca je mešanica narejena iz različnih psihoaktivnih rastlin kot so npr. Banisteriopsis caapi, ki izvirajo iz domorodnih plemen, ki naseljujejo države J. Amerike. Po navadi vsebuje vsaj eno rastlino, ki vsebuje DMT in rastlino, ki doprinese MAO inhibitorje. Ostale rastline so stvar posameznih plemen.
Napitkom, ki so pripravljeni izven tradicionalnega obreda oz. uporabljajo za vir MAO inhibitorjev ter DMT-ja sintetične substance, imenujemo »pharmahuasca«.

Prav tako se pojavlja DMT, ki je mešan z MAO inhibitorji in je pripravljen kot zmes za kajenje, ki se imenuje »Changa« vendar je pri nas zelo redka. Changa potrebuje rahlo nižje odmerke in deluje nekoliko dlje.

Učinki

Pri marsikaterem uporabniku DMT-ja je cilj doseči tako imenovano »break through« izkušnjo. Gre za izjemno močne psihedelične učinke, ki prevzamejo normalno zaznavo okolja. Uporabniki poročajo o zunaj telesnih izkušnjah, drugih svetovih, stiki z inteligentnimi bitji, stroji, …

Učinki nastopijo zelo hitro (0 – 60 sekund) in vključujejo:

 • Totalno izgubo vizualnega stika z realnostjo
 • intenzivne halucinacije in vzorčenje
 • radikalne sprememba dojemanja
 • močan »rushing«
 • občutek intenzivne življensko spreminjujoče spiritualne izkušnje
 • zvočne halucinacije (brnenje)
 • sprememba v dojemanju časa (trip se zdi neskončno dolg)
 • strah, tesnoba, paranoje
 • preveč intenzivne izkušnje
 • težave z integracijo izkušenj
 • dvig srčnega tlaka in utripa

Načini uporabe in doziranje

Pri nas najpogostejši način uživanja je vaporiziranje prek ustrezne pipice. DMT ne sme priti v stik s plamenom saj ga s tem uničimo. Pri kajenju/vaporiziranju učinki trajajo od 6 -20 minut. Pomembno je, da nas kratko delovanje ne zavede. DMT je eden izmed najmočnejših psihedelikov, kar jih poznamo, zato ni primeren za kajenje na žuru oz. okolju, v katerem nimamo nadzora.

Doze pri kajenju

Nizka:  10 – 15 mg
Običajna: 15 – 25 mg
Visoka: 25 – 35 mg

Odmerke pripravljamo s pomočjo natančne tehtnice. Razliko med 10 – 50 mg je težko ugotoviti »na uč«, vendar ta pomeni ogromno razliko v učinkih!

Priporočamo ogled dokumentarca: DMT The Spirit Molecule.

Zmanjševanje tveganj

 • Hiter pojav učinkov lahko privede do komplikacij v primeru, da nismo pripravljeni (pipa pade iz rok, padci, prevračanje stvari ob padcu) zato je izjemno pomembno, da DMT kadimo v družbi treznega človeka, ki mu zaupamo. Prav tako je priporočljivo, da kadimo v sedečem položaju.
 • Uporaba DMT-ja se odsvetuje v primeru težav v duševnem zdravju.
 • Kot pri ostalih halucinogenih priporočamo, da ste pozorni na »set and setting« oz. na izbiro primernega okolja, ljudi, časa itd., saj vsi ti faktorji lahko ključno vplivajo na doživljanje tripa.
 • Tudi bolj izkušenim uporabnikom se zgodi, da doživijo zelo neprijetno izkušnjo, t.i. »bad trip«. Posledice so lahko dolgoročne in neprijetne. V primeru težav z integracijo težkih izkušenj pod vplivom halucinogenov lahko kontaktirate našo svetovalnico (pokličite na 01 439 72 70 ali 041 730 800, vsak delovnik od 9h do 16h, oz. pišite na svetovanje@drogart.org).

Dim je zelo neprijeten, ima okus ter vonj po plastiki in lahko privede do draženja grla in pljuč.

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.