Back icon

2C-B in sorodniki

2C-x predstavniki so 2CB, 2CT2, 2CT7, 2CE, 2CI, 2CC, 2CN in še mnogi drugi. 2CB (4-bromo -2,5- dimetoksifenetilamin) je napopularnejši in najpogosteje uporabljen iz te skupine.

Najpopularnejša substanca je 2C-B (4-bromo-2,5-dimetoksifenetilamin), ki ga je tako kot ostale predstavnike 2C-x skupine, prvi sintetiziral dr. Shulgin v 1970 letih.

Znani kot izjemno močni halucinogeni, ki za razliko od triptaminov, puščajo zmožnost koncentracije in mišljenja ter se hkrati približajo učinkom nekoliko podobnim MDMA, vendar z manj neželjenih stranskih učinkov ter z manj empatije. So odlično orodje v psihoterapiji kot tudi zelo priljubljena substanca za rekreacijsko uporabo.

Za 2C-B in sorodnike se pogosto uporablja tudi ime Nexus. “Drittewelle” se je imenovalo nemško podjetje, ki je legalno proizvajalo in prodajalo 2C-B pod tržnim imenom “Nexus”. Prodajali so ga kot afrodiziak preko sex shopov in avtomatov postavljenih v nočnih klubih. Ko so v Nemčiji 2C-B prepovedali, so se preselili v Španijo, kjer je tedaj bil še legalen.

Nexus je bil legalna rekreacijska droga vse do 1993, ko so ga prvi na svoj seznam prepovedanih substanc dodali Nemci, leta 1994 pa so ga najprej začasno prepovedali tudi v Združenih državah in ga dokončno uvrstili na seznam prepovedanih substanc naslednjega leta. Temu “vzgledu” pa so sledile do danes skoraj vse države na svetu, tudi Slovenija, kjer je Nexus uradno postal prepovedan zgodaj poleti 1998. 

Učinki

Učinek 2CB je precej težko opisati nekomu, ki ni imel podobne izkušnje. Nekako tako težko, kot bi skušali slepemu človeku opisati barve. 2CB je močan entaktogeni halucinogen (pri nekoliko višjem doziranju), vendar so halucinacije precej drugačne kot pri tistih, kot pod triptamini (LSD). Gre za dojemanje “globlje resničnosti”, v okolici človek ponavadi prične zaznavati detajle, ki jih sicer ne – “auro” drugih ljudi, bolj izražene barve, detajle, poveča se občutek za prostor… Pri višjih doziranjih (nad 50-60mg) poročajo tudi o skoraj popolni izgubi stika z okolico, kjer halucinacije prerastejo v diskutiranje z mitološkimi osebami. 🙂

 

2CB je tako imenovani entaktogeni halucinogen, kar pomeni, da se njegovi učinki približujejo tako MDMAju, kot LSDju. Izjemno poudarjeni so izostreni čut (vid, sluh, okus…), ima pa tudi empatogene lastnosti, a ne v takšni meri kot MDMA. Pri višjih dozah (nad 40 mg) pridejo mnogo bolj do izraza njegove halucinogene lastnosti, kar je za nevajenega uporabnika lahko močno neprijetno.

Načini uporabe in doziranje

Doze:

lahka doza: 2-10 mg
srednja doza: 10 – 20 mg (entaktogena doza)
močna doza: 20 – 35 mg (halucinogena doza)

 

OPOZORILO: Navedene so oralne doze! Pri snifanju so ekvivalentne 3x(!) manjše doze!

 

2C-B se najpogosteje uživa oralno, vendar je njegovo doziranje, zaradi zelo majhnih aktivnih količin, zelo težko. Ponavadi se Nexus prodaja v obliki alkoholne raztopine, kjer je koncentracija aktivne substance vnaprej določena.

Pri dozah je modro biti previden in za prvič se priporočajo nižje doze (okoli 10 mg), zelo priporočljivo pa je, da se z Nexusom prvič srečate v varnem in mirnem okolju in ne na partiju, saj je lahko količina dražljajev tako prevelika in se izkušna lahko sprevrže v skrajno neprijetno.

Zmanjševanje škode

2C-B je še povsem neraziskana designer droga in znanstveno zaenkrat še ni bilo ugotovljenih nobenih stranskih učinkov, saj jih tudi niso raziskovali. Po poročanju uporabnikov, pa je dobro upoštevati naslednje smernice:

  • Bodite pazljivi pri doziranju. Tako kot povsod, tudi tukaj velja: manj je več.
  • 2C-B se vedno jemlje na prazen želodec, saj v nasprotnem primeru ob začetku učinkovanja, lahko povzroči neprijetno slabost in krče. Poskrbite torej za lahek obrok vsaj 3-4 ure preden vzamete 2CB. V primeru slabosti pomaga, če vstanete in se nekoliko sprehodite.
  • Glede na svoje psihadelične učinke nosi 2C-B s seboj vsa tveganja, ki veljajo za psihadelične droge: paranoične reakcije, bad tripi, izguba stika z realnostjo. Poskrbi za  primerno okolje uporabe v katerem se dobro počutiš in da si v dobri psihofizični kondiciji (set in setting).
  • Če se odločiš za uporabo na partiju, je bolje da vzameš manjšo dozo (brez halucinacij) in da svojim prijateljem poveš kaj si vzel/a.
  • Če plešete na 2C-B-ju pazite (prav tako kot pri MDMA), da vsake toliko časa popijete nekoliko požirkov brezalkoholne tekočine.

Mešanje

MDMA zelo ojača učinke Nexusa, zato je mešanje teh dveh drog za neizkušene uporabnike, nepriporočljivo, saj lahko rezultira v neprijetni in psihično zelo obremenjujoči izkušnji.

Prav tako ni priporočljivo mešanje s marihuano, močno se povečajo halucionogeni in kognitivni učinki, kar lahko še posebej pri neizkušenih uporabnikih privede do povečane tesnobe in panike.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.