Testiranje prisotnosti drog v telesu


Dandanes si mnogi zastavljajo vprašanja, koliko časa določene droge ostanejo v telesu. Pa saj ne, da bi moral kdo kaj skrivati, samo tako pogosto se govori o testiranju v cestnem prometu, starši lahko kupijo tester in testirajo svoje otroke itd. Razlogov za poznavanje dobe zaznavanja substanc v telesu je več kot dovolj.


Nekaj ključnih pojmov


Razpolovni čas

 

Razpolovni čas je čas, v katerem se količina substance v telesu prepolovi. Ekstazi ima razpolovni čas 6 ur. Če nekdo zaužije 120 mg MDMA-ja ob polnoči, ga bo imel ob šestih zjutraj v sebi polovico manj, torej 60 mg. Pri osebah s počasnim metabolizmom (bolje rečeno presnovo) se lahko razpolovni čas (in s tem tudi čas zaznavanja) podaljša. Za urinske teste je bolj pomemben čas po zaužitju, lasne teste pa lahko uporabljamo (in zaznavamo prisotnost drog) tudi tri mesece po zaužitju. Razpolovni čas je pomemben tudi zaradi nevrotoksičnosti ekstazija. Če imaš slabšo presnovo in uporabljaš prepovedana poživila pogosto (vsak konec tedna ali vsakih štirinajst dni), je toliko več možnosti za okvare možganov. 

 

Različne vrste testov


Poznamo več vrst testov. Na splošno bi jih lahko razdelili na hitre teste in laboratorijske teste. Hitre (urinske) teste lahko opravi tvoja mama, laboratorijske pa samo usposobljeni strokovnjaki s posebno opremo (npr. plinskim kromatografom). Laboratorijski urinski testi so čedalje bolj zanesljivi. Najbolj zanesljivi, najdražji in najmanj uporabljeni (zaradi stroškov) so krvni testi. V zadnjem času se uporabljajo tudi zelo zanesljivi lasni testi (uporabi se manjši vzorec las v debelini enega svinčnika) in testi potu.

V cestnem prometu boste lahko (če bo alkotest negativen, vi se boste pa "čudno" vedli) naleteli tudi na teste odzivnosti zenic (pupilometre). Policist vam v oči posveti z lučko in preveri, kako se zenice odzivajo, ali je koordinacija gibanja ustrezna itd. Če se vaše zenice na spremembo svetlobe ne odzivajo, bo lahko policist izvedel pregled s hitrim testom sline.

Čas zaznave pa je naslednji (podatki iz spletne strani proizvajalca):

- THC: do 10 ur

- MDMA/ampfetamin/metamfetamin: do 24 ur

- Kokain: do 15 ur

- Opiati: do 21 ur

Če je ta pozitiven, potem odredi strokovni pregled. V primeru suma na vožnjo pod vplivom drog lahko odredijo strokovni pregled krvi.

 

Lažno pozitivni rezultati


Skoraj vsak test se da prelisičiti, vendar je možno tudi obratno (da testi prelisičijo tebe). Tudi testi lahko dajejo lažno pozitivne rezultate. Pokažejo, da si zaužil nekaj, za kar gotovo veš, da nisi. To se lahko zgodi, če si bolan in jemlješ določena zdravila, zaradi okvare ali bolezni ledvic, bolezni jeter, diabetesa itd. Več možnosti za napake je pri hitrih urinskih testih, zelo malo (skoraj nič) pa je možnosti za napake pri uporabi plinske kromatografije. 

 

Koliko časa so posamezne droge prisotne v telesu?

DROGA

URIN

KRI

SLINA

Pomembni dejavniki

Alkohol 

6 - 24h

12 ur

 

 

Amfetamini

1 - 4 dni

okoli 6 ur

10 min - 50 ur

 

Benzodiazepini
- terapevtska doza

3 - 7 dni

nekaj ur

 

 

Benzodiazepini
- visoke doze za
  daljše obdobje

4 – 6 tednov

nekaj dni

 

 

Fenciklidin (PCP)

3 – 7 dni

nekaj ur*

 

 

Heroin

do 1 dan

nekaj ur*

10 min – 4 ure

*odvisno od količine zaužite droge

Kanabis (THC)
- občasna uporaba

okoli 3 dni

okoli 12 ur

 

 

Kanabis (THC)
- pogosta uporaba

nad 10 dni

2 - 3 dni

 

 

Kanabis (THC)
- kronična uporaba

več kot 1 mesec

okoli 3 tedne

do 14 ur

 

Kokain

2 - 4 dni

6 ur

10 min – 24 ur

 

MDMA

1 - 4 dni*

nekaj ur

 

*odvisno od ph

Metadon

7 – 9 dni

več kot 48 ur

manj kot 24 ur

 

Metamfetamin

2 – 4 dni*

nekaj ur

10 min – 50ur

*odvisno od ph

Opiati/kodein/morfin

2 - 4 dni

nekaj ur*

10 min – 2 dni

*odvisno od količine zaužite droge

OPOMBA: Detekcijski čas je variabilen, odvisen od uporabljene analitične metode, metabolizma droge, tolerance posameznika, telesnega stanja in kondicije, zaužite tekočine in načina ter pogostosti jemanja .

Zgornji podatki so le povprečne vrednosti.