2-FMA


2-fluorometamfetamin (poznan tudi pod imenoma ortofluorometamfetamin in 1-(2-fluorophenyl)-N-methylpropan-2-amine) je evforični stimulans iz skupine fenetilaminov ter amfetaminov.


Od metamfetamina se razlikuje po zamenjavi vodika na na 2. poziciji benzenovega obroča s fluorom. Tako kot ostali fluoroamfetamini in fluorometamfetamini je poznan že dolgo časa, množično pa se je začel prodajati okoli leta 2010. O njegovih dolgoročnih učinkih in delovanju ni veliko znanstvenih raziskav.

 

Delovanje

Glede na zgradbo in poročila uporabnikov se sklepa, da deluje na podoben način kot navaden amfetamin - v možganih zviša raven dopamina in noradrenalina. Zaradi učinkov, ki so podobni ostalim, klasičnim stimulansom, se sklepa, da ima minimalen učinek na nivo serotonina. Mnenja glede toksičnosti so deljena. Po poročilih dolgotrajnih uporabnikov trenutno izgleda, da je manjša od metamfetamina in je primerljiva z navadnim amfetaminom.

Učinki

Po učinkih je primerljiv z normalnim amfetaminom in 2-FAjem. Pomembna razlika med njimi je, da ima 2-FMA nižji prag, po katerem, višanje doze samo podaljšuje trajanje in veča stranske učinke, evforija pa ostaja fiksna.

Med pozitivne učinke spadajo:
- stimulacija
- evforija
- lažja koncentracija
- dobro počutje
- želja po komunikaciji z drugimi
- večja samozavest
- nekateri poročajo tudi o neke vrste sprostitvi in antianksioznem delovanju

Med negativne pa:
- povečana srčni utrip in krvni tlak
- anksioznost
- izguba apetita
- nespečnost
- nemir
- povečano potenje
- dehidracija

Tako kot pri vseh ostalih snoveh višje doze povečajo verjetnost za nastanek pozitivnih in negativnih učinkov.

Oblike

Ponavadi se prodaja kot bel prašek/majhni kristalčki. Pri testu z Marquisovim reagentom se barva spremeni iz prosojne v rahlo rumenkasto.

Doziranje

Oralno:
Nizka: 20-40mg
Srednja: 40-60mg
Visoka: 60-100mg
Zelo visoka: 100mg+

Snifanje (boleče, ampak manj kot 4-FA):
Nizka: 10-20mg
Srednja: 20-35mg
Visoka: 35-60mg
Zelo visoka: 60mg+

Za pripravo odmerkov vedno uporabimo natančno tehtnico. Priprava "na uč" je izredno tvegana saj imajo različne substance oz. celo različne serije iste substance drugačno strukturo ter posledično težo.

Po oralnem zaužitju začne delovati po približno 15-45min in deluje okoli 8-10h (odvisno od doze). Snifanje povzroči hitrejši začetek delovanja in skrajša trajanje.

Mešanje

Mešanje z ostalimi drogami je lahko zelo tvegano in se ga odsvetuje. Predvsem so lahko nevarne kombinacije z MAO inhibitorji, ostalimi močnimi stimulansi, ...

Predoziranje

Znaki predoziranja: bruhanje, močan glavobol, tresenje, vrtoglavica,  bolečina ali stiskanje v prsnem košu. V primeru pojava teh simptomov nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč (112). Ob izredno visokih dozah lahko povzroča krče in epilepsiji podobne napade.

Pospeši bitje srca (tahikardija), zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, lahko povzroči srčno odpoved. Zaradi zvišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar. Povzroča poškodbe nosne sluznice.

Pravne posledice in testiranje

2-FMA je v Sloveniji uvrščen med prepovedane droge.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.


Povezane vsebine

Droge - 2-FA

26.6.20142-fluoroamfetamin (poznan tudi pod imenoma ortofluoroamfetamin in 1-(2-fluorophenyl)propan-2-amine) je evforični stimulans iz skupine fenetilaminov...