Etizolam


Etizolam je benzodiazepinski analog, ki se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi.


Etizolam (Depas, Etilaam, Etizola, Sedekopan) deluje podobno kot ostali benzodiazepini čeprav se po sami kemični strukturi od njih rahlo razlikuje. Učinkuje kot antikonvulziv (proti krčem), mišični relaksant, uspavalo ter anksiolitik (zmanjšuje tesnobo).

Pogosta je rekreacijska uporaba saj povzroča intenzivnejšo evforijo kot ostali benzodiazepini. Temu je dosti pripomogla tudi lahka dostopnost na spletu. Učinki se pojavijo hitro  (cca 30min) in trajajo okoli 2 ure.

Etizolam je v nekaterih državah ponavadi predpisan za zdravljenje nespečnosti ter tesnobnih motenj kot so panični napadi in generaliziranih anksioznih motenj. Učinkovito in hitro blaži panične napade ter tesnobo, prav tako pa se ga lahko v te namene jemlje preventivno vendar vendar le pod skrbnim nadzorom zdravnika saj lahko ne upoštevanje navodil vodi v hudo zasvojenost.. Neželeni učinki so zaspanost, šibkost in utrujenost.

 

Za tesnobo je običajni odmerek 0.5 1.0mg do 3x na dan.

Proti nespečnosti se ponavadi uporablja 1-2mg, 30min pred spanjem.

Rekreacijski odmerek je ponavadi 1-2mg.

 

Etizolam aktivira iste benzodiazepinske receptorje kot ostale podobne substance kot na primer diazepam (Apaurin). Veže se na GABAa receptorje in poveča inhibitorno aktivnost GABA, kar posledično sproži  terapevtske in neželene učinke.

 

1mg Etizolama se lahko primerja s približno 10mg Diazepama (Apaurin, Valium)

 

Ponavadi se pojavlja v tabletah različnih jakosti (0.5, 1.0, 2.0mg)  ter v obliki čistega prahu. Obstajajo pa tudi poročila o pivnikih,  ki vsebujejo etizolam. V primeru da imamo etizolam v obliki čistega prahu je potrebna izjemna previdnost zaradi zelo nizkih odmerkov. Pravilen odmerek lahko določimo samo s pomočjo analitske tehtnice in priprave raztopine, ki jo je lažje natančneje odmeriti.

Prav tako kot večina benzodiazepinov tudi etizolam ni topen v vodi zato snifanje zdrobljenih tablet ali praška ni učinkovit način vnosa v telo. Ponavadi se etizolam uporablja podjezično ali oralno.


Nevarnosti

Obstaja mnogo nevarnosti, ki jih lahko sproži uporaba etizolama in benzodiazepinov na splošno. Etizolam povzroča zelo močne sedativne učinke, prav tako pa močno učinkuje na odločanje in zniža sposobnost razsodnega razmišljanja.

Zato je zelo pomembno, da pod vplivom etizolama ne vozite oziroma počnete kar koli za kar potrebujete dobre reflekse in trezno razmišljanje.

Prav tako se odsvetuje uporaba nosečnicam saj obstaja možnost, da substanca preide v otroka in materino mleko.

 

Stranski učinki

Po poročanjih se je v nekaterih primerih redne uporabe pojavil blefarospazem. Gre za nenormalo krčenje vek. Te simptomi so ponavadi opazni le nekaj dni, v nekaterih primerih pa je šlo za kronične in doživljenske probleme. Nekateri uporabniki poročajo o občutkih depresije pod vplivom etizolama.

Znano je da benzodiazepini zavirajo sposobnost učenja in formacije spominov pri pacientih, ki so pod vplivom.

 

Toleranca, odvisnost in odtegnitev

Kakor vsi benzodiazepini je tudi etizolam psihofizično zasvojljiva droga. Kronična uporaba,  daljša od 4 tednov lahko povzroči zelo hudo  odvisnost. V primeru da je dolgotrajno zdravljenje nenadoma prekinjeno se lahko pojavijo odtegnitveni simptomi, ki vključujejo: tesnobo, tresenje, nespečnost, pomanjkanje apetita in panične napade. V redkih primerih lahko nemudoma prekinitev povzroči epileptične napade.

Redna uporaba etizolama zelo hitro pripelje do potrebnega višanja odmerkov. Na spletu obstaja mnogo poročil rekreativnih uporabnikov, ki so zaradi redne uporabe postali zasvojeni in mesečno porabili do 3000mg etizolama.


Predoziranje

Predoziranje z benzodiazepini je zelo nevarno stanje saj lahko privede do depresije dihalnega sistema. Hkratno uživanje etizolama in njegovih derivatov z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati (heroin, metadon, tramal etc.) in GHB/GBL je lahko ZELO NEVARNO! Ob hkratnem uživanju pride do sinergističnega efekta (1 + 1 = 3), kar pomeni da se učinki drog potencirajo in ne seštevajo. Posledično lahko uporabniki zelo hitro izgubijo zavest in prenehajo dihati!

 

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.