Metoksetamin


Disociativni anestetik


Derivat ketamina, ki se je pojavil leta 2010. Metoksetamin se razlikuje od ostalih disociativov v tem, da je bil ustvarjen z namenom prodaje na sivem trgu. N etilna skupina je bila dodana z namenom povečanja potence produtka. Deluje kot NMDA antagonist in inhibitor privzema dopamina.

 

Učinki

Ker gre za novo in neraziskano substanco, se pri opisu učinkov lahko zanašamo le na poročila uporabnikov in ne na raziskave.

Pozitivni

Evforija, občutek miru, zmanjšanje tesnobe, povečana družabnost pri nizkih odmerkih, živi priklic sanj in spominov.

Nevtralni

Halucinacije, disociacija, omrtvičenost, moteno dojemanje časa, izguba povezave s čuti, izguba koordinacije, potenje, rahla stimulacija.

Negativni

Motnje spomina, težave z govorom (ne najdemo pravih besed,  lahko traja nekaj dni), neprijetne misli, povečanje tesnobe,  slabša kvaliteta spanca po uporabi,  neorganiziranost misli,  katatonija (višji odmerki), izguba zavesti (visoki odmerki), nevarnost psihične zasvojenost (večja pri introvertiranih osebah), nekontrolirana redoziranja (pred uporabo ni bilo namena o ponovitvi doze), nevarnost poškodb zaradi  padcev in udarcev, vrtoglavica, zaviranje dihanja in srca (visoki odmerki), uporabnik pozabi, da je vzel drogo.

Obstajajo poročila uporabnikovo težavah z upravljanjem telesa in občutnim mentalnimi motnjami, ki so bile prisotne še nekaj dni po uporabi.

 

Odmerki

Poročila uporabnikov se zelo razlikujejo. Nekateri poročajo o  izjemno močnih efektih že pri 50mg posnifanega MXE (izventelesne izkušnje, nezmožnost upravljanja telesa) medtem ko lahko drugi pri istem odmerku normalno govorijo in hodijo brez prizadetosti, zato je izjemno pomembno, da pred prvo uporabo naredimo alergijski test in začnemo z zelo nizkimi odmerki.


Posnifano 

Učinki se pri snifanju pojavijo po 10-20 minutah in trajajo od 2 do 5 ur.

Pražna 5-20mg
Nizka  10-50mg
Običajna  20-60mg
Močna  25-100+mg

Oralno

Pražna 8-20mg 
Nizka    10-30mg
Običajna  40-60mg
Močna  50-100+mg

Podjezične

Pražna 5-10mg
Nizka    8-25mg
Običajna 15-50mg
Močna 40-100+ mg

 

Nevarnosti  in najnujnejši ukrepi

V primeru predoziranja obstaja verjetnost, da oseba:

·         Pozabi, da je vzela drogo

·         Postane prestrašena in panična

·         Misli da je znorela

·         Postane preobremenjena z iluzijami

V primeru, da oseba doživlja zgornje simptome ji je potrebno zagotavljati, da so vzeli drogo ter, da so to le učinki droge, ki BODO izzveneli . Sam proces lahko traja nekaj ur, med katerim uporabnik postopoma prihaja k sebi. Lahko je strašljivo, da vidite osebo v takšnem stanju vendar so ti simptomi v celoti učinek droge.  Ostanite ob osebi in počakajte da učinki minejo.  Če oseba bruha je pomembno, da ji pri tem pomagate, da ne bi prišlo do zadušitve.
Če ti simptomi v petih urah ne izginejo, je potrebno klicati zdravniško pomoč.

 

Pravne posledice in testiranje

Metoksetamin je v Sloveniji uvrščen v 1. skupino prepovedanih drog.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

V stiku z marquis reagentom ne da barvne reakcije.

Za več informacij o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.

 


 

 


Povezane vsebine

Droge - Prva pomoč

25.1.2013Pri vseh stanjih, ki potrebujejo prvo pomoč je zelo pomembno, da človeka nemudoma odpeljemo na miren in hladen prostor, saj se že s tem, ko ga...