Mit #13: Primesi v kokainu so neškodljive, dodajajo jih predvsem zaradi povečanja mase (in zaslužka).

26. junij 2013|Droge|FAQ

Kokainu (in tudi drugim drogam) dodajajo različne primesi, tako tiste neaktivne, ki so načeloma neškodljive, kot tudi farmakološko aktivne.


Izmed neaktivnih primesi najpogosteje v kokainu najdemo sladkor, laktozo, škrob ali sodo bikarbono. Te snovi uporabnikom navadno ne predstavljajo dodatne nevarnosti. Medtem ko druga skupina primesi, torej tiste aktivne, lahko precej povečajo možnost dodatnih zapletov pri uporabi kokaina. Take snovi so različna (ukinjena) zdravila, strupi in druge kemikalije, pogosto mu dodajajo tudi kofein. V Evropi in tudi v Sloveniji se je v zadnjih letih v kokainu npr. ’znašlo’ zdravilo levamisol, ki so ga uporabljali proti črevesnim zajedavcem, povzroča pa tudi kopico stranskih učinkov, od slabosti in driske do bolečin v mišicah, glavobolov, nespečnosti, krčev ter agranulocitoze (bolezen, pri kateri močno oslabi imunski sistem).

Primesi torej niso nujno samo ’nedolžen’ sladkor ali puder, ampak lahko predstavljajo tudi večja tveganja uporabnikom drog.

Več o posameznih primeseh in razlogih zakaj jih dodajajo kokainu si lahko prebereš v tem članku.

 

Povezane vsebine

Novice - Miti o drogah

19.2.2013Uporaba drog in droge sploh so danes še vedno stigmatizirane, informacije, ki so povezane z njimi, pa velikokrat napačne. Med ljudmi krožijo...

Droge - Kokain

28.1.2013Kokain je polsintetični alkaloid, ki ga pridobivajo iz listov koke.

Droge - Ekstazi ali MDMA

28.1.2013MDMA je entaktogena droga, ki povzroči občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi.

Droge - Spid - amfetamin

1.2.2013Spid je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata.