Heroin

29. marec 2013|Droge|Vrste drog

Heroin spada v skupino opiatov, po klasifikaciji analgetikov za lajšanje hudih bolečin.


Heroin (po kemični sestavi diatecilmorfin) se pridobiva iz glavice rastline maka (Papaver somniferum) in sicer se ga z enostavnim kemičnim postopkom prideluje iz morfina, ki je opijeva glavna aktivna sestavina. Poznamo ga v obliki prahu, ki je različnih barvnih odtenkov. Lahko je umazano bel, oker ali sivkast prašek, kar pa ni merilo za določanje njegove čistosti oziroma kvalitete. Pogosta ulična imena za heroin so horse, moka, dope, staf in H.

Učinki

Heroin spada v skupino opiatov, po klasifikaciji analgetikov za lajšanje hudih bolečin. Povzroči upočasnitev dihanja, srčnega utripa in prebavnega trakta, oslabi telesno motoriko, zoža zenice ter povzroča zaspanost in lajša bolečine. Značilen efekt heroina, ki ga imenujemo tudi ’flash’ se sproži v nekaj minutah po zaužitju (najhitreje pri injiciranju, pri kajenju ali njuhanju pa malo pozneje): telo preplavi občutek fizične topline, samozavesti in popolnega obvladovanja okolja. Tem kratkim trenutkom sledi stanje odmaknjene, dremave sprostitve (pravimo, da oseba ’kinka’). Nekateri na heroin reagirajo tudi negativno, z občutji strahu, slabosti in depresije. Slabost in bruhanje sta pogosta tudi ob prvem zaužitju heroina. Stanje zadetosti traja dve do štiri ure in počasi preneha. V primeru prevelikega odmerka heroina se pojavijo oslabljeno dihanje, bleda polt, mišični krči, koma, tudi smrt.

Doza in načini uživanja
Heroin se lahko vdihava oz. snifa, kadi ali injicira.
Ker je heroin prepovedana droga, ki se na trgu pojavlja v obliki prahu, njegova čistost zelo niha, zato je o natančni dozi težko govoriti. Nevajeni osebi je lahko nevarnih že 0,02g heroina. Količina heroina, ki jo dnevno potrebuje redni uporabnik heroina pa je odvisna od stopnje razvite tolerance, načina uživanja in učinka, ki ga želi doseči (če gre za odpravo simptomov krize bo odmerek manjši, kot v primeru, ko uporabnik želi doseči stanje zadetosti). "Količine heroina, ki jih konzumirajo njegovi redni uporabniki, bi za nevajene osebe, brez tolerance, pomenile takojšnjo smrt" (Stephen Braun).

Nevarnosti za zdravje in najnujnejši varovalni ukrepi
Heroin povzroča izredno močno fizično in psihično odvisnost. Toleranca hitro raste in za doseg istih učinkov je odmerek potrebno povečevati. O odvisnosti od heroina govorimo takrat, ko ob abstinenci nastopijo značilni odtegnitveni znaki (’kriza’): nemirnost, bolečine v sklepih, mišicah in kosteh, nespečnost, slabost, bruhanje, diareja, potenje, depresija, krči, tresenje in izguba teže. Najbolj intenzivna faza telesne krize traja 3 do 4 dni (cold turkey), dokončno pa izzveni v tednu ali dveh.

Predoziranje
Največjo nevarnost pri uporabi heroina predstavlja predoziranje (overdose), pri katerem pride do zastoja dihalnja, kome in smrti. Najpogostejši razlogi za predoziranje s heroinom so nepričakovana čistost droge in mešanica heroina z drugimi drogami ali nevarnimi primesmi (ulični heroin vsebuje od 5 do 40% heroina ostalo so primesi).

Okužbe
Veliko nevarnost za zdravje predstavlja tudi souporaba pribora za injiciranje, ki lahko vodi v okužbe z virusi hepatitisa in HIV. Zaradi pogostega vbadanja se pojavljajo brazgotine in pogosta vnetja površinskih ven. Dolgoročno uživanje heroina lahko pripelje do hepatitisa, kožnih abscesov, infekcij srca in depresije dihanja.

Socialne težave
Dolgotrajna uporabniki heroina se pogosto znajdejo tudi na robu socialnega preživetja. Da si uspejo zagotoviti sredstva za nabavo heroina potrebujejo vedno več denarja, kar pogosto vodi v kazniva dejanja (kraje, vlomi...). Mnogi ostanejo tudi brez doma in so tako rekoč prepuščeni cesti.

Najnujnejši ukrepi
- Če že, heroin uporabljaj v malih dozah in nikoli ga ne mešaj z ostalimi drogami, saj obstaja velika nevarnost predoziranja.
- Ne uporabljaj ga pogosto, saj vodi v močno odvisnost.
- Namesto injiciranja, uporabljaj manj tvegane načine uporabe, kot sta snifanje ali kajenje po folji.
- Če injiciraš, vedno in povsod uporabljaj svoj lasten pribor in ga nikoli ne izmenjuj z drugimi, saj le tako lahko preprečiš nevarnost okužbe tudi s smrtno nevarnimi virusi. Neoporečen pribor vključuje sterilno brizgo z iglo, čisto žlico, sterilno vodo, citronsko kislino in suh, še neuporabljen filter.
- Če vzameš heroin, naj za to ve še kdo od prijateljev, da bodo ob morebitnih zapletih in klicu reševalcev znali ukrepati oziroma pomagati z ustreznimi informacijami.

Mešanje
Kot velja za druge droge, je tudi mešanje heroina z ostalimi drogami izredno nevarno, saj vodi v nepredvidene učinke in pogosto v predoziranje.
HEROIN + KOKAIN. Zelo znana je mešanica speed – ball, kjer je heroinu primešan kokain. Pri tej kombinaciji obstaja velika nevarnost za zastoj srca in dihanja.
HEROIN + ALKOHOL oz. POMIRJEVALA oz. USPAVALA. Ob kombinaciji različnih depresorskih drog se močno poveča tveganje za predoziranje, ki vodi v zastoj dihanja in smrt.
HEROIN + PLESNE DROGE. Nekateri uživalci plesnih drog uporabljajo heroin predvsem za spuščanje iz stimulansov, pri čemer obstaja velika nevarnost razvoja heroinske odvisnosti.

Pravne posledice in testiranje
Prisotnost heroina v urinu se pokaže v 72 urah po njegovi uporabi.

Povezane vsebine

Droge - Načini uporabe drog

25.1.2013Droge je možno uporabljati na različne načine. Način uporabe je odvisen od vrste droge, agregatnega stanja v katerem se nahaja in učinka, ki ga...

Droge - Kako prepoznati, da imaš težave z uporabo drog

25.1.2013Nihče (niti najbolj treniran športnik) ni imun za težave, ki jih lahko povzroča uporaba (dovoljenih in prepovedanih) drog. Eno so težave, ki...

Droge - Prva pomoč

25.1.2013Pri vseh stanjih, ki potrebujejo prvo pomoč je zelo pomembno, da človeka nemudoma odpeljemo na miren in hladen prostor, saj se že s tem, ko ga...

Droge - Najpogostejše težave in kako ukrepati

25.1.2013Ob zaužitju drog lahko pride do določenih zdravstvenih težav, od katerih se nekatere lahko končajo tudi s smrtjo. Zelo pomembno je te težave...

Droge - Mit #1: Odvisnost je zgolj stvar volje.

26.2.2013Nihče, ki začne uporabljati droge, ne načrtuje, da bo postal odvisen. Uporaba se sicer začne z izbiro posameznika, odvisnosti pa nihče ne...

Droge - Mit #4: Mešanje drog ni škodljivo.

26.3.2013Če hkrati uporabljaš več različnih drog, prenehajo veljati pravila uporabe vsake droge posebej.

Droge - Mit #9: Če začneš uporabljati marihuano, boš prej ko slej končal na heroinu.

14.5.2013To, da uporaba marihuane vodi v odvisnost od heroina, je verjetno eden najpogostejših mitov povezanih z drogami.