Spid oz. Amfetamin sulfat

1. februar 2013|Droge|Vrste drog

Spid je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata.


Ponavadi so v obliki belega ali rumenkastega praška, dobiti pa je mogoče le približno 5% odstotno čistega. Ostalo so mašila, dodana le za povečanje količine (mleko v prahu, glukoza, puder ali še kaj manj prijetnega).
Spid se ponavadi snifa, nekateri pa si ga tudi vbrizgavajo, kar je izredno nevarno početje zaradi možnosti okužbe z virusom HIV ali hepatitisa in nastanka zasvojenosti.

Učinki
Amfetamin je poživilo. Deluje 4–6 ur, seveda pa sta moč in čas delovanja odvisna od doze, načina jemanja, telesne teže in pogostnosti jemanja. Spid naredi človeka budnega in pozornega, povzroči zmanjšanje apetita, pospeši srčni utrip, zviša krvni pritisk in pospeši dihanje. Povzroča zvišanje telesne temperature. Zvečuje energijo in pozornost, povzroča samozavestno in veselo počutje. Zaradi teh učinkov je zelo nevarna psihična odvisnost.

Doza in načini uporabe
Amfetamin se ponavadi uporablja s snifanjem, nekateri pa ga uživajo tudi oralno ali ga injicirajo.

Nevarnosti za zdravje in najnujnejši varovalni ukrepi

Kratkoročne nevarnosti

Utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija
Lahko nastopijo, ko učinek droge popusti; pojavijo se lahko tudi več dni po uporabi. To je logično, saj spid porabi vse naravne zaloge snovi, ki te ponavadi držijo ťgorŤ (adrenalin, serotonin, dopamin). Glede na to, da se na spidu prepleše celo noč, je tudi razumljivo, da je človek potem utrujen in zaradi pomanjkanja hrane lačen. Amfetamin samo odloži potrebo po spanju in hrani, izniči je ne. Te posledice so torej normalne, zato je pomembno, da jih človek premaga trezen, ne pa da si pomaga z novimi odmerki spida. Ti kratkotrajno sicer lahko pomagajo, ob daljši uporabi pa lahko vodijo v odvisnost. Velike doze, še posebej če oseba uporablja drogo neprenehoma nekaj dni, lahko po prenehanju uporabe povzročijo napade panike, halucinacije in paranojo.

Predoziranje
Se lahko konča s smrtjo. Znaki predoziranja so: tresenje, zmedenost, zvišana telesna temperatura, krči, slabost in zvišan krvni tlak.

Vročinski udar
Podobno kot pri ekstaziju tudi tukaj obstaja nevarnost vročinskega udara, do katerega pride še hitreje kot pri ekstaziju.

Odpoved ledvic, srčna in možganska kap


Dolgoročne nevarnosti

Toleranca
Razvije se ob rednem jemanju. Telo se na spid navadi, zato uporabnik potrebuje vedno večje doze, da doseže isto zadetost.

Odvisnost
je zelo hud problem uporabe spida.

Podhranjenost, izčrpanost in znižanje odpornosti
Pojavijo se lahko ob dolgotrajni uporabi zaradi pomanjkanja hrane in spanja. Če nekdo celo noč prepleše in ob tem porabi zelo veliko energije, mora izgubo spanca in kalorij tudi nadoknaditi.

Poškodbe notranjih organov
Povzroča lahko poškodbe ledvic, jeter (prek mehanizmov, ki se razvijajo ali sprožijo ob previsoki telesni temperaturi) in poškodbe pljuč (kajenje).

Poškodbe možganov
Pri redni uporabi amfetamin in metamfetamin dokazano povzroča tudi poškodbe možganov.

Strah, paranoja in halucinacije
Lahko traja zelo dolgo, da ti simptomi prenehajo, lahko pa sploh ne prenehajo sami od sebe in se razvije tako imenovana "amfetaminska psihoza". To je resno stanje in treba je poiskati strokovno pomoč.

Motnje spanja
Težave s spanjem so pogost spremljevalec uživanja amfetamina. Povzroča lahko tudi motnje spanja.

Socialne težave
Resen problem, ki že kaže na odvisnost, so motnje normalnega življenja (navezovanje stikov, težave doma, težave v šoli ali službi, splošno pomanjkanje interesa, zdravstvene težave ...). Človek začne počasi izgubljati stare prijatelje in nima več veselja do vsakdanjega življenja. Takrat ima spid že velik vpliv in takšna oseba potrebuje strokovno pomoč, saj do razvoja odvisnosti ni več daleč.

Motnje menstrualnega ciklusa
Zaradi izgube teže in utrujenosti lahko pride do izgube ali motenj menstruacije.
Dekleta, ki jemljejo kontracepcijske tablete in spid, naj bodo previdna. Oboje namreč zvišuje krvni tlak, kontracepcijska tabletka pa lahko zaradi hkratne uporabe spida tudi neha učinkovati, zato lahko dekle zanosi.

Najnujnejši varovalni ukrepi
Nekateri uporabniki si spid injicirajo. To je izredno tvegano početje.

Nevarnosti injiciranja:
- Hitro zadane – večje tveganje za predoziranje.
- Težave pri doziranju (razlika med amfetaminom in metamfetaminom).
- Nečistoče, ki so primešane, pridejo neposredno v kri. Zamašijo lahko male žilice v možganih, kar povzroči možgansko kap, ki je lahko smrtna ali pa povzroči težke telesne poškodbe.
- Zaradi nečistoč se žile lahko vnamejo, kar je zelo boleče, predvsem pa nevarno, saj se pri vnetju tvorijo v žilah strdki, ki prav tako lahko pridejo v možgane ali pljuča. V teh organih krvni strdki zamašijo žile, zaradi česar je človek lahko za vedno umsko ali gibalno prizadet, lahko pa celo umre.
- Nečistoče lahko povzročijo izredno hudo vnetje, če po pomoti pride do injiciranja v mišico (kar se pri neveščem uporabniku kar hitro zgodi, saj žile ni vedno lahko zadeti).
- Nečistoče (bakterije) povzročajo hudo vnetje srčnih zaklopk.
- Zaradi izmenjavanja materiala za injiciranje (igle, brizge) lahko pride do prenosa HIV-a in hepatitisa.

Odvisnost
Če se pojavi katerikoli od spodaj navedenih znakov, pomeni, da gre lahko za zasvojenost s spidom:
- močna želja po drogi,
- nespečnost,
- nemir, razdražljivost,
- zmedenost, motnje koncentracije,
- depresija.

Mešanje
Ob mešanju drog se zaradi njihovih medsebojnih učinkov nevarnost predoziranja močno poveča.
Pri kombiniranju različnih drog med seboj prenehajo veljati pravila za uživanje vsake droge posebej. Telo se namreč na drogo, ko je že pod vplivom neke druge droge, odziva popolnoma drugače. Zato so učinki še bolj nepredvidljivi in nevarnosti še večje.

Torej: ne mešaj ti, pusti, da namesto tebe meša DJ!

SPID + EKSTAZI. Pri mešanju poživil je nevarnost vročinskega udara še večja kot pri vsaki drogi posebej. Te droge namreč zvišajo telesno temperaturo in ob mešanju se ti učinki samo seštevajo. Zaradi seštevanja učinkov je velika tudi nevarnost predoziranja.

SPID + ALKOHOL. Vsi vemo, da je treba na partiju dovolj piti, da telo nadomesti tekočino, ki jo med plesom izgublja s potenjem. Tekočino telo ves čas potrebuje, da se lahko poti in s tem oddaja toploto. Alkohol pa je tako imenovani diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa. Zato s pitjem alkohola izgubiš iz telesa še več tekočine. (Si se kdaj vprašal, zakaj si zjutraj, če si prejšnji večer popil veliko alkohola, žejen? Tu je odgovor.) Če piješ na partiju alkohol, je torej slabše, kot če ne bi pil ničesar.

SPID + HEROIN. Nekateri heroin uporabljajo za spuščanje s poživil. To početje je izredno tvegano, saj lahko zaradi vnosa heroina v izčrpano telo pride do predoziranja, zastoja dihanja in smrti. Ob uporabi heroina obstaja tudi velika nevarnost odvisnosti. Kar nekaj ljudi, ki so se spuščali s heroinom, je postalo od njega odvisnih.

Pravne posledice in testiranje
Amfetamin je v urinu zaznaven 1-4 dni po uporabi, v laseh pa 90 dni.


Povezane vsebine

Droge - Najpogostejše težave in kako ukrepati

25.1.2013Ob zaužitju drog lahko pride do določenih zdravstvenih težav, od katerih se nekatere lahko končajo tudi s smrtjo. Zelo pomembno je te težave...

Droge - Etil-katinon

20.3.2013Etil-katinon je zelo slabo raziskana snov, saj obstaja le omejeno število raziskav na živalih.

Droge - Mit #13: Primesi v kokainu so neškodljive, dodajajo jih predvsem zaradi povečanja mase (in zaslužka).

26.6.2013Kokainu (in tudi drugim drogam) dodajajo različne primesi, tako tiste neaktivne, ki so načeloma neškodljive, kot tudi farmakološko aktivne.

Droge - 4-FA

23.12.20134-flouroamfetamin je evforični stimulans iz skupine fenetilaminov ter amfetaminov.

Droge - 2-FA

26.6.20142-fluoroamfetamin (poznan tudi pod imenoma ortofluoroamfetamin in 1-(2-fluorophenyl)propan-2-amine) je evforični stimulans iz skupine fenetilaminov...