Čudežne gobe - Psilocibe

28. september 2012|Droge|Vrste drog

Če gobe nabirate v naravi se absolutno prepričajte o njihovi identiteti, saj so nekatere užitne samo enkrat.


Pod pojmom nore gobe razumemo dve skupini psihoaktivnih gob. V prvo kategorijo sodijo bolj popularne gobe iz rodu Psilocybe, ki vsebujejo aktivni učinkovini psilocibin in psilocin. V drugo kategorijo pa spadajo manj popularne gobe iz rodu Amanita, ki vsebujejo ibotenično kislino in muskimol. Obe vrsti se tradicionalno uporabljata v šamanizmu in v novejših časih tudi rekreativno. Gobe, ki vsebujejo psiloci(bi)n se lahko nabere v naravi ali pa se jih umetno vzgoji, kar pri gobah iz rodu Amanita ni mogoče. Če gobe nabirate v naravi se absolutno prepričajte o njihovi identiteti, saj so nekatere užitne samo enkrat!

Večina ljudi, ki uporablja psihoaktivne gobe iz rodu Psilocybe, tega ne počne pogosto ali v visokih dozah, saj so izkušnje pogosto zelo pretresljive in uporabniki potrebujejo nekaj časa za integracijo tripa. Fiziološko gledano so relativno benigne, a zaradi zelo močnega delovanja na zavest lahko neizkušene uporabnike spravijo v nevarnost.

Sinonimi

Halucinogene gobe, psihedelične gobe, psilocibke, nore gobe, čudežne gobe

Doza in načini uživanja

Psilocibin je aktiven v dozah od 2 mg naprej. 10 mg se smatra za nizko dozo, 10 - 25 mg kot srednja in nad 25 mg močna doza. Za najbolj popularno vzgojeno gobo (Psilocybe cubensis) to predstavlja 1,1 - 2,5 in nad 2,5 grama. Vsebnost aktivnih učinkovin med vrstami in celo med gobami iste vrste lahko variira tudi do 10-krat in je tudi odvisna od načina kultivacije, časa pobiranja, sušenja, načina priprave ipd.

Gobe se praviloma uživa oralno - sveže, suhe ali v jedeh. Če so dlje časa izpostavljene visokim temperaturam izgubijo aktivnost.

Učinki

Učinki nastopijo po cca. 20 do 40 minutah in trajajo glede na dozo 4 do 6 ur.

Fizični učinki: povečane zenice, možno prehodno povečanje srčnega utripa, možno prehodno znižanje krvnega tlaka, slabost in bruhanje.

Psihični učinki: zelo odvisni od doze, razpoloženja in okolja. Večje doze zahtevajo bistveno boljše psihične priprave in bolj kontrolirano/varno okolje. Pri nižjih dozah pride do smejanja, spremembe dojemanja časa in prostora, evforije, povečanem vpogledu v sebe, spremembe videnja (psevdohalucinacije) in sinestezije (npr. slišiš barve ali vidiš glasbo). Izmed negativnih učinkov se lahko pojavijo anksioznost, strah, zmedenost, dezorientacija, glavobol, motnje spomina, slabost in so bolj pogosti pri večjih dozah, slabi pripravljenosti in/ali neprimernem okolju.

Nevarnosti za zdravje in najnujnejši ukrepi

Gobe iz rodu Psilocybe so fiziološko zelo varne in ni znano, da bi povzročale zasvojenost. Največja nevarnost uporabe gob leži v njihovem močnem delovanju na zavest in so tako lahko vzrok za poškodbe (padci, opekline, nevarna vožnja ipd.). Najbolj pogosto opazen negativni učinek je anksioznost ali zelo velik strah, ki pa se lahko z umikom v varno okolje in pomirjujočim in vzpodbudnim pogovorom enostavno razreši. Ob uporabi gob je zelo priporočljivo, da so prisotni ljudje, katerim zaupaš in ki dobro poznajo učinke gob. Prav tako je priporočljivo, da je prisoten nekdo, ki ni vzel ničesar oz. bistveno manjšo dozo. Uporaba gob zahteva veliko mero predpriprav in velik poudarek na pravilni izbiri časa in kraja (mirna in varna lokacija), kar je še posebej pomembno pri večjih dozah.

Mešanje

Mešanje psiloci(bi)na z alkoholom in drugimi drogami se odsvetuje a ne predstavlja večje nevarnosti. V klinični uporabi psiloci(bi)na so pogosto pred administracijo le-tega uporabili manjšo dozo anksiolitikov (npr. diazepam, ki zmanjšujejo anksioznost).

Pravne posledice in testiranje

Gobe iz rodu Psilocybe sicer niso eksplicitno prepovedane, a ker vsebujejo psiloci(bi)n se njihovo posedovanje ponavadi kazensko preganja. Testiranje za prisotnost psiloci(bi)na se praviloma ne izvaja a se lahko zahteva npr. v primeru suma vožnje pod vplivom norih gob. Voznika se lahko kaznuje tudi, če se ugotovi nesposobnost za upravljanje motornega vozila.

Povezane vsebine

Droge - Konoplja

2.10.2012Konoplja, marihuana, trava, kanabis … je ena najstarejših rastlin, ki jih poznamo. Uporabna je za najrazličnejše namene – rekreativne (kot...

Droge - LSD

13.1.2013LSD je dietilamid lisergične kisline in je močna psihedelična substanca, kar pomeni, da spremeni način sprejemanja in zaznavanja okolice.