Back icon

Konoplja proti novemu koronavirusu?

Te dni se vse vrti okoli izbruha epidemije novega koronavirusa, zunaj diši po pomladi, šole so zaprte, večina trgovin tudi, na javnih površinah se ne smemo zadrževati, tako da odpade tudi druženje ali brcanje žoge, naša delovna mesta pa so se v kar največji možni meri preselila v udobje in varnost domačega naslonjača. Gotovo se je marsikomu v tem preobilju časa porajalo vprašanje, ali bi morebiti trava, za katero si marsikdo želi, da bi imela čudežne zdravilne sposobnosti, lahko imela pozitivne učinke na preprečevanje okužbe, razvoj bolezni in lajšanje simptomov virusne okužbe. V tem članku izpostavljamo nova tveganja, ki jih s seboj prinaša kajenje konoplje v času izbruha epidemije novega koronavirusa.

Dejstvo je, da gre v trenutni epidemiji za zelo mlad virus, ki se je po svetu bliskovito razmahnil šele v zadnjih mesecih, znanstveniki pa še niso imeli zadosti časa, da bi ga temeljito preučili in razvili zdravilo zanj. Splet je sicer poplavljen s številnimi informacijami dvomljivega izvora, neizpodbitno dejstvo pa je, da znanstveniki še niso razvili zdravila za novi koronavirus. Tudi za marihuano, natančneje rečeno glavne kemične spojine v njej, kanabinoide, kot sta THC in CBD, ni nobenih znanstveno preverjenih informacij, da pomagajo pri zdravljenju novega koronavirusa. Po besedah slovenske infektologinje dr. Bojane Beović je v situacijah, ko ne vemo točno, kaj pomaga pri obolenjih, dobro uporabljati stvari, ki bi sicer potencialno lahko pomagale, a predvsem ne smejo škoditi. Tega za konopljo ne moremo reči.

Kaj pa CBD, kanabinoid brez psihoaktivnih lastnosti, ki nas, domače rečeno, ne zadane, a naj bi vseeno imel druge pozitivne učinke na naše zdravje? Po podatkih NIJZ-ja (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) doslej ni bil presojan še noben od zatrjevanih pozitivnih učinkov CBD-ja na delovanje našega imunskega sistema, kar pomeni, da tudi ta kanabinoid nima dokazanih ali preverjenih učinkov na naše zdravje. Če se vseeno odločimo za uporabo konopljinih izdelkov, imejmo torej v mislih, da ni nikakršnega dokazanega razloga, da bi lahko trdili, da katerikoli kanabinoid pomaga v boju proti novemu koronavirusu.

Kako pa lahko poskrbimo za zmanjševanje škode pri uporabi trave, hkrati pa v kar največji meri zmanjšamo možnosti širjenja okužb s koronavirusom?

  • Kajenje ima že samo po sebi zaradi izgorevanja in inhaliranja dima številne negativne učinke na naša telesa, zlasti na naša dihala, še toliko bolj pa to velja v primeru okužbe s koronavirusom. Kadilci so bolj izpostavljeni okužbi, istočasno pa morebitnim zdravstvenim zapletom zaradi razvoja bolezni. Kajenje trave lahko že zaradi samega inhaliranja dima poslabša simptome bolezni, tako da se mu je najbolje povsem odpovedati, sploh če kažeš znake okužbe (draženje na kašelj, težave z dihanjem, boleče grlo, vročina). Pomembno je, da pri izkašljevanju, do katerega lahko pride zaradi inhalacije dima – lahko pa je tudi simptom okužbe s koronavirusom –, usta in nos pokriješ z robčkom ali pa zakašljaš v zgornji del rokava, in ne v dlan. Vejpanje je sicer nekoliko manj škodljivo kot običajno kajenje trave, še najmanj škodljiv način uživanja THC-ja pa je oralno zaužitje, saj pri tem ne dražimo dihalnih poti z inhalacijo dima, ki nastaja pri izgorevanju. V tem primeru pa bodi pozoren, saj zaužita marihuana v primerjavi s pokajeno začne učinkovati precej kasneje, ima močnejši učinek in traja dalj časa. Nujno je torej, da v tem primeru prilagodiš zaužito količino marihuane, začneš z manjšo dozo in počakaš na učinke, preden se odločiš zaužiti nov odmerek.
  • Naslednji korak v tej smeri je, da popolnoma prenehaš s skorajda ritualnim podajanjem džointov drugim osebam. Že tako ali tako bi se moral vsak od nas prilagoditi trenutnim razmeram, spremeniti svoje vedenjske navade in se samoizolirati, tako da te dileme sploh naj ne bi imeli, če pa se že znajdeš v takšni situaciji, vsekakor ne podajaj ali sprejemaj džointov od drugih, saj je to odličen način za prenašanje okužbe. Virus se namreč prenaša kapljično, tako da če je kdo v tvoji združbi že staknil virus, je to super način, da boste v kratkem zboleli prav vsi. Ker pa svojega zvitka ne boš delil z drugimi, si ne pozabi zmanjšati količine trave v njem! Visoke doze THC-ja namreč povečajo možnosti pojava negativnih učinkov, kot so slabost, tesnobnost in paranoja, v skrajnih primerih pa lahko povzročijo tudi psihozo. Ker smo začasno primorani v samoizolacijo in zmanjševanje medosebnih kontaktov ter nasploh živimo bolj osamljeno in tesnobno življenje, to lahko še toliko bolj poveča možnost pojava negativnih učinkov, zaradi česar moramo biti toliko bolj previdni pri uporabi prav vsake psihoaktivne substance, tudi marihuane.
  • Ko si zvijaš džoint, poskrbi, da boš imel pri sebi lastne rizle, filtre in druge pripomočke ter da predmetov ne podajaš drugim ali pa si jih izposojaš. Ne pozabi si prej temeljito umiti rok, kar je pravzaprav najosnovnejši in zelo učinkovit način preprečevanja okužbe (virus namreč lahko preživi na predmetih, ki se jih dotikamo), ne pozabi pa si jih umiti tudi, če te kasneje popade lakota in se odločiš izropati hladilnik. Napak ne bi bilo niti, če bi svoj paketek s travo za vsak slučaj razkužil, preden rokuješ z njim, za kar ti bo prav prišlo vsako razkužilo, ki vsebuje vsaj 60 % alkohola.

Kajenje marihuane torej prinaša številna tveganja, sploh v času izbruha epidemije novega koronavirusa, zato svoje vedenje prilagodi trenutnim razmeram. Pazi nase, svoje bližnje in druge tako, da se vedeš odgovorno ter da sprejmeš potrebne ukrepe za preprečevanje okužbe sebe in posredno tudi drugih. Nujno je, da si v tem času solidaren in da sprejmeš tudi na osebni ravni odločitve, ki bi posledično nekomu lahko rešile življenje.

Povezana vsebina:

5. oktober 2017

Kanabis

THC, konoplja, marihuana, trava, kanabis … je ena najstarejših rastlin, ki jih poznamo. Uporabna je za najrazličnejše namene – rekreativne (kot droga), v zdravstvu, prehrani in industriji, v preteklosti pa so jo uporabljali tudi za različne kulturne namene.

arrow
25. januar 2018

THC 2.0

Uporaba konoplje je postala tako pogosta v našem okolju, da se je skoraj že ne obravnava kot drogo, saj »obstaja toliko hujših snovi od konoplje« in »konoplja je naravna«, »konoplja zdravi«, itd. A vse pogosteje se srečujemo z ljudmi, ki doživljajo precej neprijetne psihične posledice prekomerne uporabe konoplje, kot so tesnoba, panični napadi, paranoje, brezvoljnost…

arrow
27. marec 2020

Psihedeliki v času epidemije

Začetek pomladi. Dnevi se daljšajo, narava postaja čedalje bolj pisana. Nekaj se bistveno spreminja v okolici onstran karantene in medijskega obstreljevanja z novicami o epidemiji. Narava se neustavljivo spreminja in nas vabi na ogled. Vsaj nekaj nas morda pomirja. S preobrazbo narave se človek obredno odloča za t.i. spomladansko čiščenje. Nekaterim to pomeni ribanje oken in odstranjevanje pajčevin, drugim sprememba prehrane in intenzivnejše športne aktivnosti, tretjim pa »notranje« čiščenje, ki ga nekateri poskušajo doseči s pomočjo psihedelikov.

arrow
20. marec 2020

KaRAVEntena

Te skrbi pomanjkanje partijev in kako preživeti vikend, ki to ni več? Si doma ujet_a s starši, ki te že tako spravljajo ob živce? Bi se ga najraje zadel_a, da pozabiš na trenutno situacijo? Preberi dalje in ugotovi, kaj o tem mislimo na DrogArtu. 😉

arrow