Back icon

Poškodbe mehurja

Ketamin ob redni uporabi povzroči nepopravljive poškodbe mehurja, ki se lahko rešijo samo s presaditvijo mehurja.

Mehur je nekakšna “vrečka” za zbiranje urina. Nameščen je za sramno kostjo in ima približno velikost grenivke, vendar je zelo raztegljiv. Ketamin in njegovi metaboliti lahko poškodujejo steno mehurja. Stena mehurja je sestavljena iz notranje plasti epitelija oz. povrhnjice in globlje mišične plasti. Ketamin in njegovi metaboliti poškodujejo celice epitelija, ki postanejo prepustne za urin, ta pa nato poškoduje mišično plast mehurja. Epitelijske celice namreč služijo kot zaščita globljih mišičnih plasti. Epiteljiske celice se lahko obnavljajo, mišične pa ne, zato pride, ko se mišične celice poškodujejo, do zabrazgotinjenja mehurja.

Kako vemo, da je ketamin že poškodoval mehur?

Simptomi so zelo podobni kot pri vnetju mehurja in se kažejo kot potreba po pogostem uriniranju in/ali bolečina za sramno kostjo. Redna in pogosta uporaba ketamina poveča možnost za nastanek teh težav, vendar pa lahko ljudje izkusijo težave z uriniranjem že ob ne tako pogosti uporabi. Eni so, kot kaže, k temu bolj nagnjeni, drugi pa manj.

Če torej uporabljaš ketamin in začutiš opisane simptome, je izredno pomembno, da vsaj za en mesec prenehaš z uporabo, da se lahko celice epitelija obnovijo. Če jim ne daš časa za obnovo, se namreč poškodba lahko poglobi in pride do hujših težav, kot so uhajanje urina in kri v urinu ter zabrazgotinjenje mehurja, ki ga lahko “rešimo” samo s presaditvijo mehurja. Zadeva lahko hitro postane zelo resna, lahko pa jo zelo lepo preprečiš tako, da takoj, ko opaziš težave, narediš pavzo pri uporabi ketamina.

Zmanjševanje škode 

  • Škodo na mehurju lahko zmanjšaš tako, da ob uporabi ketamina piješ večje količine brezalkoholnih pijač in s tem poskrbiš, da se iz mehurja sproti izpirajo snovi, ki poškodujejo sluznico mehurja.
  • Izogibaj se pitju alkohola in energijskih pijač, saj to še dodatno dehidrira telo. Nekatere raziskave so pokazale, da zeleni čaj oz. snov v zelenem čaju (ECGC) ščiti sluznico mehurja. Zato je lahko koristno, če uro ali dve pred uporabo ketamina piješ zeleni čaj ali zaužiješ ECGC. Vendar pa je tudi ob tem potrebna previdnost, saj so lahko prevelike doze ECGC toksične za jetra. Doze ECGC, višje od 800 mg na dan, lahko poškodujejo jetra (skodelica zelenega čaja vsebuje 50–100mg ECGC).