Back icon

Epileptični napad

Do epileptičnega napada pride ker se naenkrat pretirano aktivira del možganske skorje. Je kot nekakšna električna možganska nevihta, ki za kratek čas spremeni delovanje možganov.

Med epileptičnim napadom pride do izgube zavesti in krčev, ki lahko trajajo nekaj minut. Po napadu človek ponavadi potrebuje približno pol ure ali pa tudi več, da pride k sebi. Kljub temu, da je epileptični napad videti zelo dramatično je pomembno, da med napadom samo poskrbimo za varnost človeka in kličemo rešilca. Človeku ne dajemo ničesar v usta, ter ne skušamo ustaviti krčev.  

Vzrokov epilepsije je lahko več. Velikokrat pride do nastanka epilepsije po kakšni poškodbi glave ali pa je bolezen podedovana. Med otroci je epilepsija v razmeroma pogosta in lahko se zgodi, da se nadaljuje v odraslo dobo ali pa počasi izzveni. Ljudje z epilepsijo imajo ponavadi predpisana zdravila proti epilepsiji. 

Ko pride do epileptičnega napada na partiju, pride do tega ponavadi zato, ker je človek nagnjen k temu (oz. ima epilepsijo), jemlje stimulanse, dodatne dražljaje pa prispeva še glasna glasba in utripajoče luči.

Epilepsija in stimulansi (ekstazi, kokain, amfetamini)

Ko je človek na stimulansih, je bolj dovzeten za epileptični napad in ga zato lahko hitreje doživi. Stimulansi namreč povečajo aktivnost možganskih impulzov. Zelo pomembno je, da tisti, ki so že imeli kakšen epileptični napad, nikakor ne jemljejo stimulantnih drog, saj je zelo verjetno, da jim bo to sprožilo nov napad.

Epilepsija in depresorji (alkohol, heroin, pomirjevala, uspavala)

Ker ljudje z epilepsijo ponavadi jemljejo zdravila, ki so po svoji naravi depresorji, je mešanje z ostalimi depresorskimi drogami zelo nevarno. Zaradi podobnih učinkov namreč lahko pride do izgube zavesti ali celo do zastoja dihanja in smrti.

Kaj storimo, če pride do epileptičnega napada?

Na partijih velikokrat vidimo, ko kdo “pade dol” in ga v krčih meče po tleh. Lahko, da gre v tem primeru za pravi epileptični napad, lahko pa tudi da gre enostavno za overload stimulansov, kar telo tako izčrpa in hkrati aktivira, da nastopijo krči.

Če opazite, da ima nekdo napad, je zelo pomembno, da človeka odnesete ven iz gneče, na čim bolj hladno in mirno mesto. Vročina, hrup in močna svetloba lahko namreč napad le ojačajo.
Nujno morate poklicati rešilca (112), saj je za tega človeka zelo pomembno, da se na party ne vrne več. Po takšnem napadu se namreč zelo poveča tveganje za nastanek novega napada, kar pa je lahko zelo, zelo nevarno. Da ne omenjam, kaj vse se lahko zgodi, če taisti človek skonzumira še kakšnega od stimulansov … Pomembno je, da človeka poskušamo obrniti na bok, če pa ima zelo hude krče in je to nemogoče, pa samo odstranite vse, s čimer bi se lahko poškodoval, počakajte da napad mine in ga nato obrnite na bok. Ko se napad umiri, preverite dihanje in srčni utrip in počakajte pri človeku, dokler ne pridejo reševalci. Če se le da, poskušajte izvedeti kaj je človek zaužil in če ima kakšne kronične bolezni ter to povejte reševalcem, ko pridejo.

Substance, ki povečajo tveganje za epileptični napad so predvsem stimulansi (spid, MDMA, kokain…). Uporabniki poročajo tudi o epileptičnih napadih ob uporabi stimulansov, če obenem jemljejo zdravilo Paroxetin (Paroxat). Tvegana je uporaba depresorskih drog (heroin, benzodiazepini, GHB), če je človek na zdravilih proti epilepsiji.