Back icon

Odgovornost – tu in zdaj.

Zelo nerada potenciram že sicer aktualne družbene teme in zapis »ampak zdaj so čudni časi« mi gre zelo težko izpod prstov. Ampak, ja – znašli smo se v situaciji, na katero nihče izmed nas ni računal (če je že kdo pričakoval apokalipso, je ta verjetno zajemala bolj zombije) in v kateri nismo bili še nikoli. Marsikdo med nami je zmeden in prestrašen. Sicer dobrohotni nasveti, naj se ne prepustimo paniki, ne zadoščajo – pomembno je, da se odkrito pogovorimo o tem, nad čem imamo v vsem tem kaosu vendarle nadzor in kako lahko najbolje poskrbimo zase in prispevamo svoj del k odgovorni družbi.

ODGOVORNOST DO SEBE

Danes se marsikdo sooča s tesnobo, strahom, negotovostjo, osamljenostjo, celo brezupom in prav ni nič narobe, če si kljub pozitivnim citatom na Instagramu ne moreš pomagati, da te ne bi skrbelo. Zato je pomembno, da ta čustva prepoznamo, se z njimi soočimo in jih sprejmemo. Kriza ne bo trajala za vedno in včasih nas lahko vsaj malo pomiri zavedanje, da bo tudi to minilo. Zdaj je še posebej pomemben čas, da svoje duševno zdravje postavimo kot glavno prioriteto. Medtem, ko sta neka gotovost in rutina sicer velika varovalna dejavnika, ki pa ju danes zaradi izjemno hitrih sprememb ne moremo zagotavljati, se posvetimo tistim aspektom življenja, nad katerimi pa nadzor vendarle imamo. Več o tesnobi v tem času, si preberi tu. 

Skrb zase zajema tudi redno in kakovostno prehrano, telovadbo in dovolj spanca. Na DrogArtu smo pripravili tudi nekaj idej za aktivnosti, s katerimi lahko v tem času doma preganjaš tako dolgčas kot stres. Predvsem pa si vzemimo več časa zase, razmislimo o svojih občutkih in jih tudi zapišimo v dnevnik, kar dokazano deluje zelo razbremenjujoče. Vsak dan lahko denimo napišeš nekaj, za kar si hvaležen, osebo, ki ti je polepšala dan, kaj ti je ta dan povzročilo največ skrbi ipd. S tem malo umirimo vihar misli in občutkov in situacijo postavimo v perspektivo, da ni več tako izrazito črno-bela.

Čeprav se vsi strinjamo, da stanje, v katerem smo, ni ravno ekvivalenca zabaviščnega parka, pa se lahko potrudimo izluščiti tudi kaj dobrega. Sama sem se razveselila ob misli, da se je v času izbruha virusa zelo zmanjšal naš ogljični odtis. Osebno pa sem se naučila to, da ne glede na to, kako natančno planiramo stvari, nam vedno lahko kaj prekriža načrte in bom odslej tudi bolj sproti uživala življenje in ne le deloholično hitela k zastavljenim ciljem. Kaj pa si ti odnesel_a od trenutnega stanja?

Glede na to, da nas vse več ostaja doma in se kratkočasimo tudi z brskanjem po spletu, se poplavi informacij ne moremo izogniti. Na internetu pa kot vemo, najdemo prav vse: na ekrane se prikradejo teorije zarote, preverjene študije in vse vmes. Zato je zelo pomembno, da spremljamo stanje iz verodostojnih virov in ne verjamemo vsakemu Facebook junaku. Omejitev spremljanja medijev je lahko na naše duševno zdravje izjemno pozitivnega pomena in če nekaj ur ne boš odprl novic ali ne boš scrollala po novicah, ne boš zamudil_a ničesar bistvenega. Zato si dovoli vzeti tudi predah od vseh medijev in informacij.

ODGOVORNOST DO DRUGIH

Nadaljujmo kar z mediji. Na eni strani je zelo pomembno osveščanje in pohvalno je, če med svojimi virtualnimi znanci širiš pozitivne misli, izkazuješ hvaležnost neumornim delavcem v zdravstvu in apeliraš na ljudi, da ostanejo doma. Hkrati pa se zavedaj lastne odgovornosti za možno širjenje lažnih informacij, zato vedno najprej naredi fact check in preveri, ali tista objava, katero imaš namen deliti na zidu ali storyju, zdrži vodo.

Ljudem lahko pomagaš tudi z lastnimi idejami, kako preživeti čas doma, kakšne recepte preskušaš, katere dobre filme imaš na seznamu za ogled. Sodeluješ lahko v akcijah, kot je naključna prijaznost ali igranje inštrumentov skozi okno, v bloku organiziraš nakup za več stanovanj, starejšemu sosedu dostaviš nekaj hrane, se čez balkon pogovarjaš s sosedi in krepiš medsebojne odnose ter občutek pripadnosti, z družbo pa si lahko privoščite skupinski videoklic. Tako boš vseeno v stiku z drugimi ljudmi, s katerimi se lahko pogovoriš o situaciji, čas pa lahko namenite tudi pogovoru o če povsem drugem, da se razvedrite.

Večina nas v samoizolaciji vse prej kot neznansko uživa, a bomo stisnili zobe. Danes je bolj kot kdaj prej pomembno, da prevetrimo svoje vrednote in premislimo o svojih prioritetah. Vsak mora sprejeti odgovornost za svoja dejanja in čeprav se morda počutimo osamljene ali imamo zdaj končno čas, da se dobimo s prijateljicami, se zavedajmo, da je trenutno največje možno izkazovanje ljubezni to, da ostanemo doma. Čeprav se ti sam_a morda res ne bojiš virusa, pa lahko dokaj hitro stopiš v stik z ljudmi iz rizičnih skupin, za katere je virus lahko zares nevaren. V tem času lahko z brzdanjem instant želj in impulzivnih nakupov storimo nekaj dobrega ne le zase in sočloveka, marveč tudi za planet in se čemu tudi odrečemo ali uporabimo različne sestavine ali materiale na nove načine in s tem zmanjšamo število nastalih odpadkov, krepimo svojo kreativnost, začnemo z zero waste praksami in ne ogrožamo sebe in drugih.

Bottom line: vaši občutki so legitimni in spodbujamo vas, da v tem času razvijate odgovornost do sebe in drugih. S skupnimi močmi bomo prebrodili tudi to krizo. Imejte se radi in pazite nase. <3