Dasi ideje: Karantena edition

18. marec 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Dolgčas? Preveč energije? Nakopičen stres? Say no more! Čeprav je pomembno, da se v trenutni situaciji držiš pravila #ostanidoma, lahko to postane že po nekaj dneh bodisi naporno bodisi nadvse dolgočasno. I feel you, vsi želimo malo ven, se družit, morda žurat… Da bomo za skupno dobro vendarle ostali doma in vsi skupaj lažje prebrodili te karantenske dneve, sem pripravila nekaj idej.


ČAS ZA NOVO ZNANJE: spletno izobraževanje

Končno malo predaha od šole, jaz pa že navijam za nova izobraževanja ;) Zagotovo te že dalj časa zanimajo kakšne teme, za katere prej enostavno ni bilo časa ali motivacije, da bi se vanje poglobil. Verjamem, da je med vami veliko vedoželjnih oseb in boste z veseljem zagrabili priložnost, da se naučite kaj novega, česar se v predavalnicah niste, ali pa poglobite svoje znanje o že poznanih temah. Sreča je, da obstaja ogromno spletnih strani in aplikacij, ki ponujajo brezplačno izobraževanje in je na repertoarju vse od jezikov, umetnosti, naravoslovnih znanosti, humanistike in še marsičesa. Ti portali so tako slovenski kot tudi angleški. Zdaj imaš tudi priložnost izkusiti katero izmed »Ivy League« ameriških univerz, kot so Stanford, Harvard, Yale in drugih. Izbiraš lahko med stotinami brezplačnih izobraževanj in tako dobiš izkušnjo študija na tuji univerzi, si odgovoriš na tista vprašanja, ki te že dalj časa mučijo in poskrbiš, da bodo tvoji možgančki stimulirani z novimi informacijami. Vsi dobro poznamo rek, da ti znanja nihče ne more vzeti – tako boš znanje, ki ga lahko zdaj nabereš kar iz domačega naslonjača, lahko uporabljal celo življenje. To je pa kar kul, a?

 

 

IGRE IN IGRICE

Že v enem izmed prejšnjih člankov sem pisala o tem, da se lahko za preganjanje dolgčasa odločimo za dobre stare družabne igre. Če ste doma, lahko z družino ali cimri končno obrišete prah s kart, Človeka ne jezi se, Monopolyja in drugih iger. Če pa si v stanovanju sam_a ali si na splošno bolj volk samotar, se lahko zamotiš s sestavljanjem puzzel, gradiš utrdbo iz lego kock ali na telefonu vklopiš pasjanso. Ali pa se vrneš v preteklost in na kompu odpreš Igre123 in se zabavaš z virtualno Enko, se spomniš, kaj hudiča si počel na Club Penguin ali kako spreten si še pri Bubble Trouble. Nedvomno pa se lahko zamotiš tudi s Simsi, Skyrimom, Mass Efectom ali drugo videoigro. Smeh in razbremenitev: zagotovljena!

 

 

 

DOBRA KNJIGA

Knjige že od nekdaj slovijo po tem, da nas lahko odpeljejo v popolnoma druge svetove. Bi rad potoval v času ali bi se sprehodila po vesolju? Vzemi v roke znanstveno fantastiko. Bi rad spremljal napet ljubezenski trikotnik? Romantična drama je kot nalašč zate. Bi se rada samo od srca nasmejala? Poišči kratko komedijo. Potrebuješ malo nostalgije? Kaj torej porečeš na mladinski roman? Čeprav so knjižnice nenadno zaprla svoja vrata in je marsikdo ostal brez želenega čtiva, je sreča ta, da še vedno lahko brskaš po virtualnih knjižnih policah. E-knjige so na voljo tako v slovenščini kot tudi v drugih jezikih.

 

 

ROČNA DELA

Morda nisi ravno knjižni molj ali zagrizen kvartopir, te pa zato mogoče bolj mikajo razna ročna dela in umetniško ustvarjanje. Seznam je lahko dolg v neskončnost: izdelaš svoj lovilec sanj, rišeš mandale, pleteš ali šivaš, dokončaš gubelin, ki si ga začel nekje proti koncu osnovne šole, pobarvaš lončke za svoje rastline ali enostavno vzameš svinčnik in list papirja ter se prepustiš domišljiji. Ustvarjanje zelo pozitivno vpliva na našo psiho, deluje pomirjujoče, preusmeri naše misli s problemov in nas hkrati spomni, da smo lahko zelo domiselni, ustvarjalni in da lahko z lastnimi rokami ustvarimo nekaj unikatnega. Umetnost tudi spodbuja lažje izražanje občutkov, zaradi česar se uporablja tudi v psihoterapiji. Zagotovo imaš doma kakšne art supplies, ki jih lahko uporabiš.

 

 

SPOMLADANSKO ČIŠČENJE BREZ IZGOVORA

Pomlad je, doma smo in izgovorov, da bi se končno lotili spomladanskega čiščenja, počasi zmanjkuje. Če nisi izkoristila predloga »novo leto, nov plac v omari«, zdaj lahko to nadoknadiš. Mislim si, da kakšen pozabljen predal ali mikrovalovka kar kričita, da ju končno obdelaš. Čiščenje in pospravljanje sta ne le primerna za vzdrževanje nujno potrebne higiene, z njima tudi vzpostavljamo red in krepimo občutek nadzora nad svojim življenjem. Poleg tega lahko najdeš kakšno pogrešano stvar, za katero si že nekaj časa prepričana, da je šla v večna lovišča ali pa pripraviš paket za dobrodelna društva, ki jim ga boš lahko dostavil_a po koncu epidemije. Za tiste, ki se bolj nagibate k ekstremnemu redu (ali pa vam je enostavno ekstremno dolgčas), se lahko zabavate ob razporejanju brisač po barvni lestvici ali zlaganju nogavic po debelosti. Morda je to tudi čas, ko si lahko sobo ali stanovanje na novo preurediš. Ne reče se zastonj: Clean flat, clean head!

 

 

TELOVADBA

Kljub temu, da so fitnesi zaprti in odpovedane skupinske aerobne vadbe, je rekreacija še vedno pomembna. Medtem, ko sicer močno odsvetujemo pohod na obljudeno Šmarno goro ali Pohorje, si še vedno lahko privoščiš sprehod po bližnjem gozdu, tek po neobiskanih poteh, kolesarjenje… Trebušnjake in sklece prav tako lahko počneš v udobju lastne dnevne sobe, dviguješ uteži, ki si jih lahko izdelaš sam (najenostavnejše so različne plastenke napolnjene z vodo), ali pa na YouTubu ali različnih Facebook dogodkih slediš vodeni vadbi joge ali pilatesa. Telesna aktivnost je ves čas velikega pomena, saj krepi tako naš imunski sistem kot tudi izboljšuje splošno razpoloženje. Izolacija naj tako ne bo izgovor, da postaneš povprečen couch potato ;)

 

 

 

TRENIRAJ SVOJE MOŽGANČKE

Tudi možganska telovadba je pomembna. Čeprav je gotovo enostavneje prižgati Netflix in celo popoldne preždeti pred serijami, bo tvoj um mnogo bolj stimuliran in zadovoljen z aktivnim razmišljanjem. Tako v roke vzemi sudoku, križanko, rebuse, zavrti rubikovo kocko, sodeluj v virtualnih kvizih, odigraj partijo šaha proti računalniku, itd. Takšnih in drugačnih aplikacij s tovrstnimi možganskimi igrami je celo morje, zato dejstvo, da doma nimaš najnovejše izdaje Razvedrila, ni dober izgovor :)

 

 

SPREHOD PO VIRTUALNI GALERIJI ali OGLED GLEDALIŠKE PREDSTAVE

Prav ste prebrali! Svojih spletnih vrat ne odpirajo le univerze in knjižnice, temveč tudi muzeji! Tukaj najdeš seznam muzejev, ki si jih lahko ogledaš kar preko svojega zaslona. Morda te navdušijo do te mere, da začneš podrobneje raziskovati predstavljene teme, hkrati pa so tudi spodbuda, da v prihodnosti, ko bo mogoče, tudi v živo stopiš skozi vrata resničnega muzeja ali galerije. Tudi druge kulturne ustanove kličejo po tem, da si ogledamo, kaj nam ponujajo. Za obilico smeha si lahko pogledaš predstavo »Tvoj bodoči bivši mož« Vida Valiča, za resnejše teme počekiraš »Vihar v glavi« ali pa konec koncev odpreš YouTube in svojim ušesom privoščiš popotovanje skozi koncert katere priljubljene skupine.

 

 

MEDITACIJA IN VAJE ČUJEČNOSTI

Predlogov, ki zajemajo posedanje pred ekrani in ekrančki, smo našteli že kar nekaj. Kljub temu, da nam internet zelo očitno ponuja nešteto možnosti tako za razvedritev kot izobraževanje, ne smemo pozabiti, da prekomerna uporaba elektronskih naprav vendarle ni najbolj zdrava. Zato je dobro, da si tudi od tega vzamemo predah in si zares vzamemo nekaj časa zase. Čeprav ste se morda nekateri kar naenkrat znašli v stalnem stiku z družino ali cimri, kar je lahko kar manjši šok, si dovolite tudi odmik. Tako boste lažje umirili sebe, bolje shajali z ostalimi v gospodinjstvu in stopili v stik s svojimi občutji. Zato aktivirajte čepke za ušesa ali si nataknite slušalke in poskušajte najti mirnejši kotiček. Meditacija ali vaje čuječnosti so odlična tehnika, da zares zadihamo, se umirimo, smo prisotni tukaj in zdaj. To pomeni, da naše misli ne bodo več bežale na vse konce in kraje in bomo lažje razvozlali štrenasto kepo čustev, ki se je morda zagozdila v naših prsih v zadnjih dneh. Tudi, če meditacije ali čuječnosti prej nikoli nisi prakticiral_a, naj to ne bo ovira. Na spletu najdeš ogromno meditativne glasbe, vodenih meditacij in usmeritev glede čuječnosti.

 

 

KAVA S FRENDI MALO DRUGAČE

Popolnoma jasno je, da smo ljudje socialna bitja in zato potrebujemo družbo sočloveka. Vendar pa je trenutno najbolj odgovorno to, da zares #ostanemodoma. To pa ne pomeni, da moramo biti non stop zaprti med štirimi stenami in biti odrezani od sveta. Stiki z družino ali prijatelji so zelo pomembni, zato jih nikar ne zanemari, čeprav ste odpovedali skupne obiske in kosila. Dogovorite se, da si skuhate kavico ali natočite mrzlo limonado, prižgete videochat in na malo drugačen način skupaj kofetkate in se družite. Vedi, da so resnični prijatelji še vedno tu, čeprav jih zdaj spremljaš preko videa.

 

 

Konec koncev: DRŽI VSE ŠTIRI OD SEBE

Res je, da smo želeli našteti čim več idej, kako se v teh dneh lahko zamotimo in čas, ko smo doma, smiselno izkoristimo, vendar pa je tudi popolnoma fer, da ne drvimo dokončati nekoč začetih projektov ali odkrivati 1001 nov hobi. Čas, v katerem smo, je nekoliko kaotičen in pomembno je, da si privoščimo takšno sproščanje, kot nam v danem trenutku najbolj odgovarja. Svet, v katerem živimo, od nas nenehno zahteva neko aktivnost in početje tega ali onega. Situacijo, v kateri smo se znašli, lahko izkoristimo tudi zato, da se malo ustavimo, upočasnimo ritem in se samo počimo na kavč in pogledamo tisti film, ki smo ga že dolgo želeli.

 

 

Kakorkoli že: pazite nase in na druge. Zavedajte se, da bo tudi ta kriza minila.

 

Poglej še, kakšne predloge so podali na L’mitu, v Mladih zmajih in na TOMu.

 

Dasi :)